top of page

Londonezii au ieșit în stradă pentru a cere demisia guvernului Theresa May


Calvarul Theresei May a început exact din momentul în care s-a văzut nevoită să preia conducerea Marii Britanii într-o situație deja periculoasă. Demisia fostului premier David Cameron, dezamăgit de rezultatul referendumului din 23 iunie 2016 (propus chiar de acesta), a stârnit reacții de îngrijorare la adresa unui viitor nesigur. După ce au fost „îndemnați” să voteze împotriva legislației autoritare a Uniunii Europene, britanicii s-au trezit dintr-odată singuri și în afara blocului comunitar; fapt care abia mai târziu a adus în atenția acestora consecințele deciziei istorice. Reprezentând una dintre cele mai puterne țări ale Uniunii Europene, Marea Britanie a fost nevoită să își aleagă un nou premier care să poată pune din nou în funcțiune sistemele țării, și să plănuiească un model de guvernare atât în perioada procesului de Brexit, cât și imediat după ce acesta se va încheia.

Dacă abia după 3 luni noul premier britanic a ieșit public pentru a declara că autoritățile de la Londra vor oficializa rezultatul referendumului (care din punct de vedere al definiției sale, reprezintă un instrument de măsurare a unor opinii importante, dar al cărui rezultat nu manifestă autoritate legală), nu a durat mult până când au venit amenințările din partea liderilor europeni. Aceștia cataloghează atmosfera din Europa ca fiind una extrem de tensionată. Avertizările precum că va rămâne singură, că se auto-izolează, că va pierde tot, că nu îi va fi acceptat dreptul la piața europeană, că cetățenii britanici care locuiesc pe teritoriul statelor membre ale UE vor fi lipsiți de drepturi etc., au condus la o stare care a marcat scăderea încrederii britanicilor în decizia pe care tocmai o luaseră. Mai mult, în timp ce Uniunea Europeană punea presiune pe Marea Britanie pentru a se răzgândi și a-și recunoaște greșeala, scoțienii cereau urgent separarea de Regat pentru a fi lăsați să facă parte din blocul comunitar. Promisiunea de a invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona a fost încheiată cu succes la sfârșitul lunii martie când nu a mai existat nicio șansă pentru ca suspiciunile să existe. Însă, pentru a nu mai fi blocați de către opoziție, premierul Theresa May a cerut alegeri parlamentare. Din păcate, acesta a reprezentat și punctul în care ea și-a semnat sentința, deoarece Partidul Conservator (condus de aceasta) a pierdut majoritatea parlamentară, iar măsurile urgente de a fuziona cu Partidul Democrat Unionist din Irlanda, crearea unui guvern și noile legi stabilite la comandă au condus la reacții neașteptate din partea poporului britanic.

Realitatea de astăzi conduce cât mai mult către ideea pe care britanicii pro-UE au susținut-o în tot timpul de la referendumul Brexitului și până astăzi: cetățenii din Regat au votat fără să știe ce consecințe vor aduce rezultatele. Astăzi, treziți de un val de statistici, date, analize și știri precum că Uniunea Europeană s-a întărit și mai mult de când Emmanuel Macron a fost ales președinte al Franței, investitorii străini au decis să plece din Londra, iar seria de atentate teroriste par să îi lase din ce în ce mai descoperiți și vulnerabili, britanicii au înțeles că poate votul din ziua referendumului a fost unul greșit, fapt pentru care, astăzi, neamiavând cum să schimbe poziția pe care conducerea o are în fața oponentului, iar negocierile pentru Brexit sunt deja în toi, singura șansă de a se mai apăra de teama unui viitor care nu este descris în niciun fel, este să protesteze și să înlăture guvernul condus de Theresa May.

Din păcate pentru aceasta, pierderea majorității parlamentare din alegerile care au avut loc în data de 8 iunie a reprezentat punctul în care a înțeles că lucrurile vor deveni mai complicate decât erau până în acel moment. Condusă de o figură extrem de autoritară și acuzatoare, opoziția reprezentată prin Jeremy Corbyn (Partidul Laburist, politică de stânga) caută acum să profite de această vulnerabilitate și încearcă să scoată în evidență cum prăbușește Theresa May unul dintre stâlpii de rezistență ai Europei. Mai mult, la împlinirea unui an de când problemele Marii Britanii au început să prindă contur, un sondaj efectuat de YouGov a arătat că 35% dintre britanici îl consideră pe acesta mai potrivit pentru funcția de prim ministru, depășindu-i cu 1% pe cei care au optat pentru actualul premier, Theresa May.

Pentru a face și mai dificilă situația acesteia, Partidul Laburist a organizat astăzi un protest de amploare la Londra, unde mii de persoane au participat în semn de solidaritate. Acuzând măsurile de austeritate, protestatarii „critică guvernul pentru reducerea fondurilor destinate serviciilor publice, în contextul unui incendiu de amploare produs recent în centrul Londrei şi soldat cu cel puţin 80 de morţi. Aceștia au scandat mesaje împotriva Partidului Conservator şi au cerut demisia premierului Theresa May”, informează Agenția Națională de Presă, Mediafax. Adunate sub sloganul „Nicio zi mai mult!”, una dintre persoanele prezente la protest a ținut să explice că furia a adus-o în mijlocul celorlalți protestatari, declarând că „ceea ce se întâmplă nu este destul de bun sub guvernarea conservatoare. Au existat tăieri pentru fiecare serviciu la care te poți gândi. Este pur și simplu neglijență. Cum poți să tai asemena servicii vitale?”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page