top of page

Cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare, Londra a fost atacată din nou de teroriști


Planeta nu își mai revine după ce atacuri peste atacuri par să preia controlul asupra emoțiilor umane. Teroarea, frica, descurajările și scepticismul au transfomat omenirea în cel mai nesigur loc. Dezvoltarea și extinderea terorismului au căpătat proporții covârșitoare după ce Statele Unite ale Americii au fost atacate în 2001. Momentul când cel mai puternic stat al lumii a fost lovit, a atras după sine vulnerabilități în tot restul lumii. A urmat Europa iar azi, deși nu se scrie mult despre acest lucru, Orientul Mijlociu trăiește în fiecare zi sub teroarea exploziilor. Terorismul a devenit un fenomen poate mai cunoscut decât cele mai bogate cluburi de fotbal, turnee mondiale, cântăreți faimoși, destinații sau chiar și seriale. Puterea sa constă în faptul că nu poate trece neobservat și obligă de cele mai multe ori la predare. Armele psihologice cu care lucrează peste conștiințele umane au clasat acest fenomen într-unul dintre cele mai dezbătute subiecte ale momentului. Experiențele practice par să susțină această teorie, căci un număr din ce în ce mai mare de atacuri teroriste par să zguduie planeta, în timp ce numărul victimelor este în creștere, iar probabilitatea de a fi în mijlocul unui eveniment tragic a devenit din ce în ce mai mare. În ultimii ani, terorismul s-a mutat în Europa, fapt care naște foarte multe întrebări, dar în același timp și irascibilitatea cetățenilor săi cu privire la imposibilitatea liderilor politici de a interveni. În fapt, aceștia continuă să caute soluții politice la un fenomen care atacă și ucide fără milă. Nu a trecut nici măcar o lună de la ultimul atac terorist cu care planeta a trebuit să se confrunte, și, din nou, Marea Britanie a devenit ținta teroriștilor.

În contextul în care toți musulmanii sunt priviți ca suspecți de terorism, iar imigranții nu mai sunt doriți în state străine pentru că prezintă un grad ridicat de risc la adresa culturii, identității și securității naționale, societățile moderne par să fie din ce în ce mai vulnerabile în fața unor planuri de atac. Preocupați probabil cu temele nepotrivite, liderii mondiali nu acționează încă asupra combaterii acestui virus, fapt care oferă șansa celor care simpatizează gruparea ISIS să „lupte” în numele ideologiei pe care o apără pretutindeni. Atacurile teroriste par să fi devenit „la modă”. Atât de dese și certe sunt, încât singura întrebare care mai rămâne de formulat este: „Unde se va întâmpla data viitoare?”. De la state de renume atacate, la mijloace de transport, redacții, locuri de petrecut timpul liber, locurile cu obiective turistice etc., teroriștii nu mai țin cont de apelurile făcute la oprirea acestei atitudini împotriva Occidentului, și aleg să folosească oameni nevinovați ca victime colaterale în războiul cu cele mai mari guvernații ale lumii. Din păcate, un alt semnal de alarmă a fost tras aseară, când Londra a suferit al treilea atac terorist din istoria capitalei britanice. Dacă primul a avut loc în 2005, iar al doilea anul acesta în luna martie, a treia experiență care a dus la limite răbdarea și tolerarea britanicilor s-a petrecut aseară, la numai câteva săptămâni după ce întreaga planetă plângea victimele și cruzimea din atacul de la Manchester. Cu numai câteva zile înainte ca britanicii să voteze în alegerile parlamentare, Londra a devenit din nou ținta preferată a teroriștilor.

Dacă imediat după atacul de la Manchester, unde au murit 22 de persoane iar alte 119 persoane au fost rănite, autoritățile au ridicat nivelul de alertă în Londra ca fiind „critic”, urmând ca pentru o săptămână un număr de 5.000 de militari să suplinească forțele de securitate din zonele celor mai importante obiective turistice, atunci când s-a crezut că lucrurile au reintrat în normal, teribiliștii care aleg să lupte în numele lui „Allah” într-un mod radical, au reamintit planetei că nimeni nu poată „dormi” în aceste vremuri. Nesiguranța a devenit astfel una dintre cele mai puternice certitudini ale lui 2017. Deși dețin resursele necesare pentru a lupta cu teroriștii, autoritățile nu pot cunoaște când și unde va avea loc următorul atac, fapt care conduce mereu la un număr de victime pentru care nimeni nu mai poate face nimic.

Incidentele care au condus la moartea a 7 persoane și rănirea a 48 au avut loc sâmbătă noapte, pe London Bridge. Inițial, camionul în care se aflau trei bărbați a început să intre în grupurile de oameni prezenți, iar apoi a oprit pentru a permite teroriștilor să coboare și să își înjunghie victimele, creând teroare în jurul lor. La ora 22.00, Serviciul de Ambulanță londonez primește un apel de urgență pentru a interveni pe cât posibil pe London Bridge. Descoperindu-i pe cei trei teroriști (care purtau veste cu explozibil false), polițiștii și paramedicii au fost informați de către martori că, camioneta care gonea cu 80 km/h a lovit din plin mai multe persoane, după care și-a continuat drumul pe Borough Hight Street, unde s-a oprit. Apoi, trei atacatori înarmați cu cuțite au început să înjunghie oamenii din zona Borough Market, după ce au pătruns în mai multe restaurante. Aceștia au fost împușcați mortal la numai 8 minute după ce poliția a ajuns la fața locului. Între timp, de teama unui alt atac, oameniilor li se recomandă să se ascundă în primele adăposturi pe care le găsesc. Deși până în momentul de față nicio grupare teroristă nu a revendicat atacul, autoritățile au înțeles că a venit timpul să se ridice împotriva acestei amenințări, căreia îi garantează sfârșitul.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page