top of page

Atacul terorist nu împiedică alegerile britanice de joi


Dacă în 2015, cea mai mare amenințare a Europei era reprezentată de invazia refugiaților veniți cu un spirit de disperare din Orientul Mijlociu, după ce au lăsat în urmă familiile, casele, joburile, prietenii și cultura ca să își scape viețile din calea conflictului armat desfășurat în Irak și Siria, cu timpul noi premize au înlocuit această presupunere. Evident, comparativ cu situația de astăzi, nici Brexitul sau alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii nu pot prezenta același nivel amenințător ca și terorismul. Răspândirea acestuia cu o viteză de neimaginat a determinat planeta să reconsidere potențialul său distrugător, dându-i astăzi mai multă atenție. Când credea că nu poate fi nimic mai rău decât situația pe care oricum o avea de dus cu Uniunea Europeană și procesul de separare de aceasta, Marea Britanie a devenit victima a trei atacuri teroriste, toate în mai puțin de 3 luni. Dacă primul atac a avut loc în Londra iar al doilea în Manchester, cel mai recent și surprinzător dintre toate, s-a desfășurat aseară, pe London Bridge, unde o camionetă a intrat în mai multe grupuri de oameni, urmând ca apoi să oprească pentru ca teroriștii să coboare și să înceapă să înjunghie oamenii la întâmplare. Deși până în acest moment atacul nu a fost revendicat de nicio grupare teroristă, martorii declară că l-au auzit pe unul dintre teroriști strigând în timp ce înjunghia pe cineva „Asta-i pentru Allah!”. În timp ce se fac investigații masive pentru a aresta suspecții de complicitate, Londra este patrulă tot timpul, liderii mondiali politici trimit condoleanțe și propun soluții care mai de care împotriva combaterii terorismului, iar premierul Theresa May a ieșit public pentru a declara că nu va permite terorismului să schimbe mentalitatea sau acțiunea britanicilor. Atacul terorist nu va afecta programul campaniei electorale și data alegerilor parlamentare când se așteaptă formarea unui parlament care să asigure o colaborare bună cu premierul britanic în declanșarea negocierilor de separare cu Uniunea Europeană. Mizând pe faptul că separarea trebuie să aibă loc cât mai urgent pentru ca apoi să înceapă să lupte singură pentru siguranța sa, Marea Britanie anunță că alegerile parlamentare vor fi desfășurate conform planului, la data de 8 iunie.

Era greu de prevăzut că în programa pașilor ce trebuie efectuați pentru a separa Marea Britanie de Uniunea Europeană în condiții avantajoase, Londra mai avea să se confrunte cu o altă problemă mult mai gravă. Terorismul a reușit în numai trei luni de zile să îi facă atât pe britanici cât și pe statele Uniunii Europene să uite de Brexit. Numărul de atacuri teroriste a înregistrat un număr foarte mare de victime, conducând la schimbarea radicală a atitudinii pe care guvernul Theresa May a adoptat-o în raport cu grăbirea acestui proces. Temându-se că parteneriatul cu blocul comunitar i-a adus, printre foarte multe avantaje, și riscul declanșat de libertatea de călătorie, astăzi, liderii de la Londra caută cu orice preț să se concentreze pe procesul de accelerare a formalităților, pentru a putea din nou să devină stăpână pe propria țară și propria-i legislație, în urma căreia cel mai probabil se va simți o reformă a condițiilor de intrare. Dacă în plan politic alegerile din data de 8 iunie aveau să propună un nou format al Parlamentului britanic, oferind sprijin premierului Theresa May în desfășurarea negocierilor pentru Brexit (programate să înceapă pe data de 19 iunie), turnura pe care a luat-o situația socială nu a reușit să schimbe planul autorităților.

Deși în dimineața următoare a atacului de sâmbătă seara britanicii au cerut insistent pe rețelele de socializare ca alagerile parlamentare să fie amânate (durerea și preocuparea pentru victime fiind mult mai mare), premierul britanic a ținut să declare public că „ Alegerile parlamentare din Marea Britanie vor avea loc joi, 8 iunie, așa cum era programat, iar campania electorală, suspendată duminică dimineața, după atacul terorist, se va relua luni”. Dacă după atacul terorist din Manchester, în urma căruia au murit 22 de persoane și alte 119 au fost rănite, partidele politice din Marea Britanie au căzut de acord să suspende campaniile electorale pentru alagerile din data de 8 iunie (până la noi dispoziții), de data aceasta britanicii au înțeles că aceste atacuri reprezintă oarecum și o încercare de intimidare și cedare în fața deciziei de a mai continua cu procesul de separare de UE. În pofida faptului că atacul terorist de sâmbătă seara a înregistrat un număr de 7 morți și 48 de răniți, iar modul de atac a fost ieșit din tipare, autoritățile britanice cred că cea mai bună soluție în momentul acesta este accelerarea procedurii de ieșire din blocul comunitar pentru ca apoi să se poată concentra pe măsurile de securitate, încercând să ofere garanția că nu vor mai exista atacuri. În acest sens, Theresa May a declarat astăzi că țara sa se confruntă cu „o nouă formă de amenințare teroristă, când atacatorii se copiază unul pe altul, fără ca recentele atentate – produsele unei ideologii nocive ale extremismului islamist – să fie legate unul de altul”.

„Lupta cu ideologia islamistă este una dintre cele mai mari provocări ale timpului nostru”, a menţionat Theresa May, estimând că răspunsul nu poate fi dat numai prin operaţiuni antiteroriste permanente, dar, de asemenea, trebuie să se joace în domeniul ideilor şi pe internet pentru a preveni răspândirea extremismului şi operaţiunilor teroriste.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page