top of page

Sute de mega companii din întreaga lume „au căzut” din cauza șocului provocat de terifiantul atac ci


Mai grav decât orice veste suferită de planetă în primele 5 luni ale lui 2017, atacul cibernetic care a avut loc vinerea trecută asupra a peste 99 de țări, afectând dramatic sistemele informatice ale celor mai puternice instituții și companii (alese aleatoriu) a reușit să facă omenirea să tremure. Dacă până mai acum se credea că terorismul reprezintă amenințarea mondială, cunoscându-se atât grupările teroriste, locul unde își au sediul, modul de acționare și interesul avut, atenția de la frica de un dușman vizibil s-a mutat la teroarea față de un inamic care nu se vede. La 2 zile de la primul atac cibernetic din întreaga lume, guvernele lumii încă investighează cazul, încercând să afle cine se află în spatele acestei „mutări” excepționale de „șah”. Cea mai distrugătoare armă care poate ținti mult mai mult decât ar avea o bombă nucleară capacitatea să o facă, a devenit o armă virtuală. Având în vedere că planeta „respiră” cu ajutorul tehnologiei, preluarea controlului asupra sistememelor informatice are puterea de a trasforma cetățenii Terrei în marionete supuse oricui s-ar afla în spatele acestei acțiuni de „geniu”. Dorind doar să aducă la cunoștință că există cineva mai puternic decât toate organizațiile pământului, autorul/autorii atacului cibernetic și-au atins scopul acțiunii, împrăștiind teroare de la sud la nord și de la vest la est. Pentru a cântări și mai mult ca impact, efectele negative au numărat sute de mega companii din lume, doborâte cu numai un click.

Supranumită și „apocalipsa cibernetică”, vinerea trecută a fost trecută în istorie ca fiind vinerea neagră a epocii moderne. Peste 75.000 de atacuri cibernetice au avut loc în 24 de ore, vizând aproape 100 de țări (printre care Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Rusia, China, Italia, Germania, Spani, Vietnam). Hackerii au împrăștiat un virus din kitul de instrumente de supraveghere ale Agenției Naționale de Securitate americane, numindu-și atacul „WannaCry”. Când s-au trezit cu calculatoarele criptate, reușind să vizualizeze doar un mesaj venit din partea autorilor atacului cibernetic, administratorii acestora aveau la dispoziție o singură opțiune de decriptare și refolosire a sistemelor sale îmbâcsite cu informații vitale: plata. Deși nu exista nicio garanție că după efectuarea plății s-ar fi trimis un fișier de decriptare sau un cod, de teama evaporării a zeci de ani de performanță, foarte multe companii și instituții au plătit. „Plăţile efectuate până acum doar îi motivează pentru a-şi continua campania, distribuind pe mai departe, masiv, acest tip de cod. Pentru informaţia dumneavoastră, aceste atacuri vizează, printre altele, toate tipurile de fişiere arhivate (.zip, .rar, .tar, .bz2, .mp4, .mkv), cele mai folosite formate de fişiere (.ppt, .doc, .docx, .xlsx, .sxi), bazele de date (.sql, .accdb, .mdb, .dbf, .odb, .myd), e-mail-urile şi bazele de date e-mail (.eml, .msg, .ost, .pst, .edb), certificatele şi cheile de criptare (.key, .pfx, .pem, .p12, .csr, .gpg, .aes), fişierele grafice, fişierele artistice şi foto (.vsd, .odg, .raw, .nef, .svg, .psd), dar şi formate mai puţin folosite (.sxw, .odt, .hwp), precum şi fişierele tip .php, .java, .cpp, .pas, .asm sau cele de tip .vmx, .vmdk, .vdi (Virtual machine files). Acestea fiind spuse, trebuie să remarcăm faptul că suntem în faţa unei schimbări majore în tipologia atacurilor cibernetice: pentru prima oară, suntem puşi în faţa situaţiei în care „armele cibernetice” studiate, pregătite şi perfecţionate în ultimii ani de zile în laboratoarele militare sau în cele ale diviziilor specializate ale serviciilor de informaţii sunt furate şi sunt trecute în sectorul civil, acum la dispoziţia unui număr necunoscut de hackeri care se constituie într-o reţea de crimă organizată”, informează Adevărul.ro într-un articol de amploare, ce caută să explice pas cu pas efectele produse de un astfel de atac.

Îndemnați să deschidă fișiere primite și care seamănă a facturi, cei păgubiți s-au trezit cu un virus puternic care a pus monopol asupra sistemelor informatice, blocând accesul administratorilor la propriile date. Întrebarea tuturor se referă la cine poate fi în spatele unei astfel de acțiuni terifiante numai dacă îi analizezi proporția. O premiză ar fi descoperirile și avertizările efectuate în mod repetat de către siteul WikiLeaks, care au transmis în ultimele săptămâni faptul că CIA folosește asemenea „viruși militari” și că declarațiile lui Edward Snowden se confirmă: America controlează planeta prin intermediul tehnologiilor, rețelele de socializare fiind cel mai mare instrument de spionaj din lume. „Este foarte posibil ca unităţile specializate în război cibernetic din cadrul reţelelor teroriste să caute deja să achiziţioneze asemenea viruşi „scăpaţi” din laboratoarele militare”, adaugă Adevărul.ro.

Descris ca fiind „cel mai mare atac de tip ransomware din istorie”, Mikko Hyppone, specialist în cadrul unei companii de securitate cibernetică din Helsinki, a făcut analiza efectelor produse de „WannaCry” menționând șocul pe care sute de mega companii din întreaga lume l-au resimțit atunci când, pentru a li se debloca computerele le-a fost cerută suma de 300 de dolari în moneda virtuală Bitcoin. Dacă în România, producția de la Dacia Mioveni a fost întreruptă din cauza sistemului informatic afectat, în lume, sute de cazuri au transmis că au fost și ele afectate de virus (printre acestea se numără compania națională rusă de căi ferate, RZhD; Renault; serviciul național de asistență medicală din Marea Britanie; gigantul telecomunicațiilor Telefonica din Spania; compania de electricitate Iberdola și cea de utilități Gas Natural; Telecom Portugalia; o primărie din Suedia etc.).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page