top of page

Theresa May acuza Uniunea Europeana ca incearca sa influenteze rezultatele alegerilor britanice


Fiecare zi care se șterge din calendar aduce emoții și mai mari pentru Guvernul de la Londra. Din cauză că luna iunie este momentul în care primele discuții despre Brexit vor avea loc, există o oarecare presiune pe ambele tabere implicate. Marea Britanie se simte responsabilă să nu își dezamăgească cetățenii pentru care și luptă în acest război de separare de Uniunea Europeană, aducând independența și suveranitatea înapoi în țară. Viitorul britanicilor depinde foarte mult de modul în care vor avea loc negocierile pentru că termenii separării vor stabili care le vor fi drepturile și la ce trebuie să renunțe odată cu avantajul de a fi considerați parte dintr-un sistem care le permitea să circule liber, să primească investitori străini și să ceară fonduri de la acest parteneriat. De cealaltă parte, Blocul comunitar luptă vertiginos să câștige toate cărțile pe care le va juca. Interesele acestuia se concentrează în jurul acceptării britanicilor de a garanta drepturile cetățenilor europeni pe teritoriul Regatului Unit, pedepsirea (mai degrabă „umilirea”) britanicilor pentru decizia de a trăda imaginea, încrederea și conceptul Uniunii Europene, garantarea că situația nefastă a viitorului britanicilor va reprezenta o lecție dură pentru toate celelalte state care nu își vor dori separarea etc. Înainte de lansarea negocierilor propriu- zise (care vor dura până în toamna acestui an), Marea Britanie mai are o problemă de rezolvat. Pentru a se asigura că are autoritate deplină de a duce negocierile de Brexit în direcția dorită și că va avea parte sprijinul Parlamentului, premierul Theresa May a decis să convoace alegeri anticipate. Menite să aibă loc înainte de cel mai important moment al lunii iunie, May consideră că rezultatul alegerilor poate determina într-o măsură covârșitoare, modul în care britanicii se pot bucura de avantajele obținute la final. Desigur, în formula actuală, Parlamentul i-ar pune foarte multe „bețe-n roate” premierului britanic, împiedicând-o să se concentreze numai pe lupta cu Uniunea Europeană. Deși este o chestiune privată (națională), Theresa May consideră că Blocul comunitar a simțit mirosul oportunității și a început deja să se comporte influențabil referitor la rezultatul mult așteptatelor alegeri.

Dacă anul trecut, britanicii trăiau euforia unei acțiuni ce urma să le schimbe viața pentru totdeauna, votând pentru Brexit în cadrul referendumului din „joia neagră a Uniunii Europene”, anul acesta, tot în luna iunie, cetățenii Regatului Unit sunt chemați din nou la vot; de data aceasta, sarcina lor este să aleagă un nou Parlament. Situația actuală a fost declanșată de dorința Theresei May care a recunoscut că are nevoie de „întăriri” înainte de startul negocierilor cu Blocul comunitar. Evident, cele mai mari șanse de reușită le are partidul premierului britanic, tocmai pentru că susțin separarea de Uniunea Europeană, iar atitudinea, curajul și perseverența cu care se raportează la această decizie au convins cetățenii de faptul că știu ce fac. Atfel, conservatorii se bucură din plin de anunțul alegerilor anticipate, în contextul în care aceștia sunt speranța britanicilor. Ultimele sondaje de opinie efectuate pe subiectul alegerilor, arată că succesul partidului conservatorilor va întări și mai mult dominația din Parlament, având în vedere că sistemul de vot (uninominal) oferă posibilitatea învingătorului „să ia totul”. Chiar dacă în acest moment situația Marii Britanii pare încă sub control (tocmai pentru că efectele Brexitului nu au început să se reverse, din moment ce Regatul Unit încă face parte din Piața Comună, iar devalorizarea lirei a ajutat la exporturi), nevoia de alegeri anticipate este vitală pentru viitorul britanicilor. „Deocamdată Camera Comunelor a fost cooperată, chiar și laburiștii încercând să respecte mandatul primit de Guvern la referendum. Dar această stare de lucruri se poate schimba pe măsură ce efectele negative ale Brexitului devin mai clare. O nouă rundă de alegeri nu doar că va consolida puterea conservatorilor, dar este și o ocazie de a înlocui unii dintre parlamentarii euro-optimiști și a produce o majoritate solidă pro-Brexit. În plus, May, care a ajuns premier în urma demisiei lui Cameron, își va consolida prestigiul cu o victorie electorală personală”, postează stiripesurse.ro.

Miercuri, Theresa May a mers la Palatul Buckingham pentru a cere personal Reginei Elisabeta a II-a încetarea activității Parlamentului britanic, pentru ca astfel, Regatul să se poată ocupa de campania pentru alegerile legislative care vor avea loc în data de 8 iunie. Odată lansată , Theresa May își susține campania împotriva laburiștilor, cerând cetățenilor să o susțină la conducerea guvernului și să îi sprijine planurile de negociere. În fapt, cea mai mare amenințare pentru îndeplinirea visurilor acesteia nu sunt contracandidații laburiști, ci însăși Uniunea Europeană pe care o acuză că încearcă să influențeze rezultatele alegerilor. Lăsând să se înțeleagă faptul că „anumiți politicieni de la Bruxelles nu doresc ca negocierile pentru Brexit să aibă succes” (sursă Mediafax), Theresa May a declarat că „poziţia Marii Britanii în cadrul negocierilor pentru Brexit a fost prost interpretată în presa continentală, poziţia negociativă a Comisiei Europene a devenit mai dură, politicienii şi oficialii europeni lansând ameninţări împotriva Marii Britanii”. În astfel de circumstanțe, premierul britanic speră că cetățenii pe care îi conduce vor vota cu inima și nu se vor lăsa influențați de avertizările, minciunile și scenariile de teroare pe care UE le scoate în evidență ca să îi sperie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page