top of page

Angela Merkel gaseste extrem de dificila pregatirea summitului G20: „E ca si cum ai incerca sa mani


Dacă până mai acum 2 ani de zile planeta părea că se bucură pe zi ce trece de libertatea de circulație, drepturi recunoscute pe toate statele mapamondului (inclusiv de a exercita religia sau a manifesta comportamentul identității culturale proprii), protecție, revoluția marketingului care propune branduri, concepte și stiluri de viață, sau de apogeul tehnologiei care a reușit să hipnotizeze omenirea, creând dependență datorită beneficiilor cu care se prezintă, astăzi lucruri stau altfel. De parcă acel cineva care a creat conflictul armat din Siria și-a dorit schimbarea ritmului cu care rutina internațională părea să își facă loc, astăzi, fiecare domeniu este unul compromis. Abundența atacurilor teroriste, trupe militare trimise să lupte pe viață și pe moarte în zone de conflict, refugiați disperați să își salveze viețile din calea dezastrului, imigranți care își dau o șansă mai bună viitorului părăsindu-și patriile (schimbând astfel numărul de locuitori ai unui stat, de la an la an), alegeri politice nonconformiste, teste antibalistice, proteste în stradă, acuzații, teama, discriminarea și limitarea unor drepturi descriu cel mai bine de ce planeta a ajuns în 2017 să fiarbă sub un clocot mare de furie. Din fericire (sau nu) internetul și toate aplicațiile sale mai au puterea de a scoate ființa umană din realitate, transportând-o pe un tărâm iluzoriu, de unde chiar dacă este în pericol, simte că este mai în siguranță decât fără el. Liderii mondiali cunosc situația prezentului și, evident, există interese de o parte și de alta ca situația să vrea a fi schimbată, sau, dimpotrivă, să servească precum a ajuns. De partea celor care vor să estompeze aceste probleme oribile, mai există o barieră: fiecare dintre șefii celor mai puternice state sunt caractere puternice și dificile. Chiar și când salvarea planetei și asigurarea unui trai sigur ființei umane, este scopul comun al tuturor, există posibilitatea ca aceștia să nu se poată hotărî asupra modului în care vor decurge discuțiile de rezolvare. Mai mult, în momentul de față, Cancelarul Germaniei crede că cea mai provocantă sarcină este de a-i pune pe toți la aceeași masă.

Dacă presa internațională reușește să scoată în evidență eforturile uriașe depuse de doi șefi de stat ca să stea față în față în cadrul unei întâlniri oficiale, atunci este lesne de înțeles cât de dificil poate fi să pui laolaltă 20 de miniștri ai finanțelor și ai guvernelor băncilor centrale, pentru ca astfel discuțiile despre soluționarea crizelor curente să poată avea loc. G20 (cunoscut și sub denumirea de Group of Twenty Finance Ministers and Central Bank Givernors) obișnuiește să aibă parte de reuniuni anuale (sau bianuale) în cadrul cărora, cei mai importanți reprezentanți ai lumii în domeniul economic se întâlnesc pentru a reuni economiile dezvoltate și marile economii emergente, analizând situația economică a lumii și propunând soluții pentru crizele curente. Parte din acest Grup al celor 20, sunt țările Argentina, Australia, Brazilia, China, Canada, Franța, Germania, India, Idonezia, Italia, Mexic, Japonia, Africa de Sus, Coreea de Sud, Rusia, Arabia Saudită, Turcia, Regatul Unit, SUA și Uniunea Europeană. Înființat în 1999, de-a lungul anilor, responsabilitatea acestuia s-a concentrat în mare parte pe succesul economic, reușind ca până în prezent, G20 să reprezinte două treimi din populația planetei și aproape 90% din Produsul Intern Brut al ei.

Ultima întâlnire a Grupului a avut loc anul trecut în septembrie. Desfășurată în regiunea Hangzhou, China (pentru prima dată pe teritoriul chinez), întâlnirea a pus față-n față 20 de state, printre care și Președintele Consiliului European și Președintele Comisiei Europene. Anul acesta, chinezii au predat ștafeta germanilor. Summitul G20 este programat să aibă loc pe 7-8 iulie, la Hamburg, însă Cancelarul Germaniei a ținut să menționeze că sarcina de a pune pe toată lumea la aceași masă este una extrem de dificilă; „Suntem 20 de țări, cu 20 de sisteme politice, cu 20 de niveluri de dezvoltare diferite. Totul trebuie să fie aprobat unanim. Aceasta nu este o sarcină ușoară. Procesul de sherpa, așa cum vă puteți imagina, este o adevărată provocare. E ca și cum ai încerca să mâni o turmă de pisici”. Resimțind tensiunea care are loc la nivel mondial, Merkel știe că liderii politici nu „se mai înghit” și preferă să trateze cu ignoranță acest summit, decât să ajungă să creeze un adevărat război. „Existența G20 înseamnă că izolarea și protecționismul sunt niște înfundături, nu căi de urmat. Oricine încearcă să se retragă din competiția internațională poate eventual să obțină avantaje pe termen scurt. Însă pe termen mediu și lung capacitatea sa de inovația va scădea”. Declarația Angelei Merkel face referire la faptul că este nevoie de cooperare mai mult ca niciodată, având în vedere că cel mai important om al planetei caută să promoveze ideea protecționismului folosind sintagma „America în primul rând!”. De altă parte, summitul G20 din acest an ar însemna și prima întâlnire dintre Donald Trump și Vladimir Putin. „Reuniuni ministeriale în vederea pregătirii summitului s-au dovedit deja dificile. O reuniune, în martie, între miniștrii Finanțelor și guvernatorii băncilor centrale ai țărilor membre G20, a renunțat la un angajament de a păstra comerțul mondial liber și deschis, acceptând poziția protecționistă a Statelor Unite”, informează siteul Știrilor Pro TV.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page