top of page

Theresa May a declarat ca termenii stabiliti de liderii UE dovedesc cat de dificile vor fi negocieri


Este evident că Uniunea Europeană poate face atât bine, cât și rău. De asemenea, s-a dovedit în ultimul an faptul că pentru Blocul comunitar, aderarea unui nou membru este un succes ce trebuie sărbătorit cu fast, însă părăsirea parteneriatului este o sinucidere curată. Și dacă tot se mai prevăd ceva șanse de supraviețuire, liderii europeni vor face tot posibilul să garanteze faptul că pedeapsa pe care statul cu pricina o va trăi, va naște nu doar regretul de separare, dar și lecția perfectă pentru toate celelalte state, de a nu îndrăzni să recurgă la același gest.

Dacă aderarea Marii Britanii la Uniunea Europeană a reprezentat un eveniment de maximă importanță, devenind de-a lungul anilor unul dintre cei mai importanți membri, decizia acesteia de separare pare interzisă. Acest fapt este susținut de avertizările și amenințările prin care Uniunea Europeană îi amintește Regatului că toate porțile îi vor fi închise după finalizarea procedurilor de Brexit. Chiar dacă pe alocuri liderii Uniunii caută să se arate politicoși cu maniera în care i se adrsează guvernului de la Londra, mesajul este compus din aceeași răutate. Mai nou, pentru a se răzbuna pe decizia britanicilor de a provoca un cutremur imaginii Uniunii, acesta caută să convingă Irlanda de Nord că dacă va organiza un referendum de independență și se va alia cu Republica Irlanda, va avea dorința împlină; și anume, numai în astfel de condiții, va putea rămâne încă membru UE. Acuzând Marea Britanie că a încercat să destrame conceputul celor 28 de state partenere, autoritățile de la Bruxelles își joacă acum cartea, punând presiune pe membrii Marii Britanii de a se separa. Privind către tot contextul actual, premierul britanic înțelege că negocierile ce vor porni în luna iunie nu vor fi unele ușoare, și că lupta dintre Regatul pe care îl apără și Uniunea Europeană s-a transformat într-un război personal.

Posibilitatea ca diferite naționalități să poată călători liber în întreaga lume, stabilindu-se și integrându-se în ansamblul unei alte patrii decât cea în care a fost născut, este unul dintre efectele globalizării, egal cu cel de a face schimb de culturi, a stabili o monedă unică sau chiar oficializarea unei limbi de circulație internațională. Neținând cont de acuzațiile asupra faptului că Statele Unite ale Americii servesc câte puțin din efectul globalizării pentru a câștiga încrederea celorlalte continente, și apoi de a le recomanda organizarea unor alianțe sau parteneriate care să țină unite mai multe state la un loc pentru a putea fi astfel mai ușor de controlat, Europa chiar a recurs la o astfel de acțiune. Încercând să standardizeze mecanismul de desfășurare a economiei europene, în anul 1958 a fost înființată Uniunea Europeană chiar din mixul Comunității Economice Europene (CEE) și Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului (CECO).

Dacă pentru mulți ani Uniunea Europeană a părut că reușește, criza refugiaților pornită în Siria a declanșat unul dintre cele mai negre coșmaruri ale liderilor europeni: Marea Britanie părăsește Blocul comunitar, și astfel pune într-o situație extrem de neplăcută Uniunea. Pentru că o întreagă nebunie se pornește la adresa credibilității instituțiilor europene, astăzi, singura soluție de a se apără și a demonstra că are dreptate este să caute pedepse pentru Marea Britanie, și astfel să îi asigure un viitor sumbru, făcând celelalte state să nu își dorească aceeași soartă. În luna iunie se va da startul negocierilor pentru condițiile de separare, iar fiecare dintre cele două tabere trebuie să se prezinte cu un plan ce va cuprinde termenii impuși.

„Liderii UE au aprobat liniile directive ale negocierilor pentru Brexit şi i-au avertizat pe britanici să nu aibă iluzii despre faptul că-şi vor putea asigura rapid o nouă relaţie pentru a-şi menţine accesul pe pieţele UE”, informează Agenția Națională de Presă, Mediafax. Pentru că aceste linii directive par extrem de „pretențioase”, Theresa May a ținut să răspundă: „Acestea (nr. termenii stabiliți de liderii europeni) demonstrează, precum şi alte comentarii primite din partea liderilor europeni, că urmează să fie momente când aceste negocieri vor fi dure”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page