top of page

Premierul britanic este deranjata ca UE se aliaza impotriva Marii Britanii


De parcă nu ar fi fost de ajuns faptul că i s-a impus o cotă obligatorie de refugiați pe care urma să îi primească odată cu toate celelalte state membre UE forțate la aceași procedură (salvând astfel situația Germaniei care deveniseră singura țintă a destinației preferate de valul uriaș de refugiați veniți peste Europa), Marea Britanie s-a trezit că dreptul său de a părăsi blocul comunitar nu mai este un drept. Azi, pentru decizia de a-și face singur dreptate, guvernul de la Londra este acuzat că a declanșat o adevărată criză de identitate Uniunii, amenințând-o astfel cu o destrămare. Curajul și eforturile depuse de britanici pentru a organiza referendumul Brexitului, punctarea unui deadline pentru când vor fi declanșate procedurile de ieșire din UE, rezistența cu care a făcut față valului de avertizări și amenințări referitoare la viitorul său separat de blocul comunitar au arătat de ce Marea Britanie era într-adevăr unul dintre cele mai puternice state membre al Uniunii. Perseverența, consecvența și speranța la care își supune poporul pentru a-l elibera de sub „sclavia” autorității UE au transformat Marea Britanie într-un exemplu extraordinar de stat care se opune noii ordini mondiale. Cu toate acestea însă, procesul de despărțire este extrem de lung, iar efectele cu adevărat devastatoare sau dimpotrivă, avantajoase, se pot remarca abia după ce negocierile de separare vor lua sfârșit. Condițiile pe care cele două tabere se vor înțelege să le respecte, vor reprezenta modul în care viitorul Uniunii Europene și al Marii Britanii va arăta. Astfel, cine reușește să obțină cele mai multe credite în timpul negocierilor va fi și cel care se va bucura de oportunitatea unor avantaje chiar ți după separare. Din păcate, Cancelarul Germaniei, deja i-a transmis guvernului de la Londra că „își pierde vremea” făcându-și iluzii cu privire la un statut avantajos de după Brexit; de altă parte, nici premierul britanic nu se lasă mai prejos și face public faptul că Germania nu joacă corect, aliind toate statele membre UE împotriva Marii Britanii.

După anii în care Marea Britanie a servit intereselor Uniunii Europene, mai mult decât a reușit să facă blocul comunitar până acum pentru britanici, se pare că la final de drum, istoria nu contează. Pentru UE, viitorul este cel care merită cele mai multe investiții iar în acest caz, pentru că a decis să plece, Marea Britanie nu mai poate fi tratată nici măcar ca un fost membru UE atunci când vor începe negocierile. Susținând că ajutorul a fost reciproc și că acesta a cântărit mult la momentul oportun, Cancelarul Germaniei, Angela Merkel i-a transmis săptămâna trecută, premierului britanic, Theresa May, că nu este loc de iluzii referitoare la un statut avantajos din momentul în care Brexitul va lua sfârșit. De altă parte, „răutatea” cu care Germania îndeamnă UE să privească și să se raporteze la situația Marii Britanii a declanșat supărarea Theresei May care a ținut să menționeze că nu este corect ca dreptul său de părăsire a blocului comunitar să devină o pedeapsă și că în astfel de situații, respectul, solidaritatea și sprijinul Uniunii ar fi fost un gest corect la adresa statului care i-a susținut peste 40 de ani din interese și nevoi. Din păcate însă, May acuză Germania de influențare a celorlalte state membre și crearea unei alianțe împotriva țării sale, menite să o tragă și mai mult în jos. „Am văzut declaraţiile cancelarului Merkel. Ne spune să nu ne facem iluzii despre negocieri şi că cele 27 de state membre au o poziţie unitară. Putem observa că negocierile pot fi dure uneori. Oponenţii noştri încearcă deja să perturbe aceste negocieri, iar cele 27 de state membre UE se unesc împotriva noastră. Această abordare poate însemna un singur lucru, incertitudine şi instabilitate, aducând riscuri grave asupra economiei noastre prin impozite mai mari, diminuarea numărului locurilor de muncă, o mai mare risipă şi mai multe datorii. De aceea, avem nevoie să fim cât mai puternici, să avem cel mai puternic mandat posibil şi conducerea cea mai puternică înaintea acestor negocieri”, a declarat extrem de deranjată, Theresa May.

Temându-se de această alianță și ce efect poate crea asupra modului în care vor avea loc negocierile Brexitului din luna iunie, May a cerut la jumătatea lunii aprilie, alegeri anticipate. Aceasta a menționat că alegerile sunt programate pentru data de 8 iunie și că rezultatul este esențial pentru că în contextul acestei atitudini de împotrivire a Uniunii Europene, este necesar ca exact înainte de începerea negocierilor să se asigure că „există unitate la Parlamentul” pentru că în momentul de față există „diviziune”. „Am luat această decizie cu inima strânsă, dar spun cu convingere că acest lucru este necesar pentru a asigura guvernarea puternică de care ţara are nevoie pentru a trece prin perioada Brexit-ului şi mai departe” a menționat Theresa May. De altă parte, un purtător de cuvânt al preşedintelui Consiliului European a spus că decizia Theresey May nu schimbă deloc planurile celor 27 de membri ai Uniunii pentru negocierile privind Brexit. Liderii celor 27 vor adopta la sfârşitul lunii aprilie, la Bruxelles, direcţiile de negociere pentru Brexit, pe baza propunerilor deja prezentate de Donald Tusk, preşedintele Consiliului European” informează digi24.ro.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page