top of page

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel a criticat iluziile Londrei referitoare la Brexit


Deși criza umanitară declanșată de valului celor peste 1 milion de refugiați intrați în Europa pentru a se salva din cauza conflictului armat din Siria, încă persistă, autoritățile europene fac tot posibilul să o aducă din ce în ce mai puțin la suprafața problemei cu care se confruntă Uniunea Europeană. Turcia și Libia încă se luptă cu invazia zecilor de bărci pline până la refuz de suflete care plătesc scump pentru a avea dreptul la un viitor sigur; însă, cu toate acestea, cele mai prezente probleme din agenda dezbaterilor europene sunt alegerile prezidențiale din Franța; în urma cărora se poate stabili din nou, direcția blocului comunitar, după ce imaginea sa a fost oarecum zguduită de lovitura Marii Britanii și decizia Brexitului. Cu toate că liderii Uniunii Europene sunt concentrați pe lupta dintre ultimii doi cei mai bine cotați candidați la prezidențialele franceze (Marine Le Pen care promite să scoată Franța din UE și Emmanuel Macron, care va coopera cu UE pentru viitorul Franței), Brexitul este în continuare real; iar Marea Britanie se pregătește intens pentru negocierile de despărțire care vor începe în luna iunie a acestui an. Chiar dacă în prezent, se vorbește mai puțin intens despre Brexit decât s-a făcut până acum, plecarea celui mai important membru al blocului comunitar, rămâne și în continuare un subiect fierbinte. Indiferent de întâmplările din restul Europei, oricât ar încerca membrii Uniunii Europene să mascheze importanța cu care Brexitul încă mai amenință pacea din prezentul și viitorul pe care această alianță europeană, nicio manevră de redirecționare a atenției opiniei publice nu funcționează, deoarece, Marea Britanie va lupta până la capăt pentru drepturile care i se cuvin, sperând într-un „partaj” corect la divorțul de UE. Ca să creeze și mai multă frustrare Regatului, UE îi mai aruncă din când în cand câte o aroganță, încercând să îi scoată din cap, iluziile pe care le are în ceea ce privește egalitatea de după Brexit.

De când toate discuțiile dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană au fost preluate de Cancelarul Germaniei, analiștii politici au demascat faptul că blocul comunitar pare să fie condus din umbră de stăpâna absolută peste Europa, Angela Merkel. Încă de la începutul crizei pe care Europa a început să o resimtă odată cu invazia refugiaților în primăvara lui 2015, Merkel a fost cea care a făcut invitația „cu brațele deschise” pentru ca orice imigrant aflat în situații de criză să ia în considerare Europa ca și refugiu. Ocuparea gării principale din Budapesta de sute de refugiați a înfuriat Ungaria și speriat restul statelor membre ale Uniunii, în timp ce aceași Angela Merkel s-a văzut nevoită să ceară ajutorul Parlamentului European pentru o soluție de urgență, după ce țara pe care o conduce se afla pe buzele tuturor refugiaților ca și unică destinație. „Ingenioasă”, așa cum o numesc jurnaliștii, Angela Merkel a propus instituției de decizie a Uniunii Europene să rezolve criza umanitară distribuind numărul refugiaților în fiecare stat membru sub cote obligatorii. Din această clipă, nu mai exista nicio îndoială că în spatele Uniunii Europene se află puterea de influență și autoritatea germană.

Azi, nu mai este nevoie de nicio analiză pentru a scoate la iveală faptul că la baza fiecărui conflict dintre Uniunea Europeană și statele sale membre sau state din afara blocului comunitar, se află declarații, avertizări, amenințări sau decizii luate de Germania. În cazul Brexitului, s-a demonstrat de atâtea ori că Angela Merkel este cea care încearcă să conducă războiul cu Marea Britanie, vorbind în numele tuturor statelor membre. Luându-și autoritatea de „șefa” UE, Merkel decide pentru statele sale membre, vorbește în numele lor, iar atunci când se impune și glasul altora, Merkel are grijă că își aude vocea pe fundal. Nu-i de mirare că în situația Brexitului, Cancelarul Germaniei a fost acuzată că duce un război direct cu premierul Theresa May, uitând parcă că despărțirea este una absolut liberă și în deplinătatea drepturilor unui stat membru care nu mai vrea să continue sub același parteneriat cu UE.

Ales ca noul președinte al Statelor Unite ale Americii, înainte de învestirea sa în cea mai înaltă funcție a planetei, însuși Donald Trump a acuzat Germania că domină Uniunea Europeană „Aceasta fiind practic un instrument pentru Berlin. Este motivul pentru care eu cred că Regatul Unit a avut dreptate să iasă din UE”, a declarat președintele ales al SUA. Evident, Brexitul nu mai este doar o procedură de separare a Marii Britanii de UE, ci un război între Angela Merkel și toți britanicii care „au îndrăznit” să plece de sub tutela acestui parteneriat (având dintr-o dată caracteristici obligatorii).

Pentru că timpul trece foarte repede, luna iunie bate la ușă cu declanșarea seriilor de negocieri dintre UE și Londra, punctând astfel condițiile de despărțire; însă înainte de acestea, Angela Merkel a ținut să transmită guvernului de la Londra, să nu își facă iluzii referitoare la un statut avantajos după Brexit. „Ţările terţe - acesta va fi statutul Marii Britanii - nu pot şi nu vor avea aceleaşi drepturi sau chiar drepturi mai mari decât un stat membru al Uniunii Europene. S-ar putea crede că acest lucru este evident. Dar trebuie să o spun foarte clar întrucât am impresia că unele persoane din Marea Britanie încă au iluzii despre acest lucru, iar asta este pierdere de vreme”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page