top of page

Theresa May amana invocarea Articolului 50


Evident, după afișarea rezultatelor referendumului din data de 23 iunie 2016, cel mai așteptat moment a fost declarația publică a noului premier britanic, Thresa May, care avea să anunțe ce a decis guvernul în legătură cu direcția orientativă pe care cetățenii Marii Britanii au punctat-o. Luni de zile de tăcere au fost prielnice pentru mii de comentarii, premize și analize făcute de specialiști, însă la începutul lunii octombrie Europa a primit replica mult așteptată: guvernul va respecta decizia majorității votanților la referendum, iar Brexit avea să devină o realitate fără întârziere. Din păcate, până la termenul limită de invocare a Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, atât liderii europeni cât și investitorii străini, imigranții, Scoția și Irlanda de Nord au avut timp suficient pentru a încerca prin toate metodele posibile întârzierea pasului decisiv, ba chiar anularea deciziei de părăsire a Uniunii Europene. Cu toate obstacolele pe care le-a avut de înfruntat, guvernului Theresa May i s-a dat undă verde pentru a putea declanșa procedurile oficiale ale Brexitului. Cu toate acestea însă, premierul britanic amână startul celui mai important eveniment geo-politic al anului.

Deși până în acest moment, Theresa May și echipa sa care conduce planul de ieșire din blocul comunitar au avut de depășit numeroase probleme, ultima din seria celor menite să împiedice exercitarea autorității premierului britanic a fost rezolvată chiar la începutul acestei săptămâni. După ce Camera Lorzilor a cerut Parlamentului să revizuiască proiectul cu care Theresa May se va prezenta în fața membrilor Uniunii Europene în declanșarea procedurilor procesului Brexit și a perioadei de 2 ani de negocieri viitoare, ieri, Camera Comunelor a dat un verdict pe cât de așteptat, pe atât de plin de emoție. „Cu 274 de voturi pentru și 135 contra, parlamentarii au renunțat la amendamentul privind cetățenii europeni, în timp ce cu 274 de voturi pentru și 118 împotrivă au eliminat cel de-al doilea text, care prevedea că Parlamentul poate respinge viitorul acord negociat cu UE”, informează revista financiară Capital.ro.

Proiectul inițial fusese respins de către Camera Lorzilor pe motiv că nu erau precizate și garanțiile pe care Marea Britanie urma să le ofere imigranților UE care se aflau deja pe teritoriul statului. Cu toate acestea, Camera Comunelor a decis că nu este cazul unei negocieri cu blocul comunitar pe acest subiect, deoarece și-ar pierde astfel din avantaje. Mizând pe faptul că ieșirea din Uniunea Europeană înseamnă independență și redobândirea suveranității, guvernul Regatului Unit vede protejarea celor trei milioane de cetățeni europeni care trăiesc în Regat, o promisiune care ar face Uniunea Europeană stăpână în Marea Britanie chiar și după Brexit.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a opoziției laburiste în Camera Lorzilor, Dianne Hayter, Camera Lorzilor a decis să nu mai continue cu prelungirea legii, retrimițând-o la modificări și adaptări, tocmai pentru că majoritatea conservatoare din Camera Comunelor s-a dovedit extrem de hotărâtă, punctând astfel că „guvernul nu va ceda”. Cu această ultimă problemă rezolvată, Theresa May a primit undă verde în declanșarea procedurilor de ieșire din Uniunea Europeană, gest pe care toți îl așteptau chiar în această săptămână. Având în vedere „lupta” interminabilă cu tabăra pro-europeană, specialiștii au mizat pe faptul că, imediat după ce va primi acest ultim impuls, premierul britanic nu va mai întârzia a în a face marele pas, tocmai de teama ca nu cumva o altă inițiativă să țină procesul pe loc, și astfel să întârzie cu termenul limită de invocare a Articolului 50, așa cum a stabilit încă din octombrie.

Fără a sta prea mult pe gânduri, prima reacție a Theresei May după rezultatul votului Camerei Comunelor a fost să precizeze accentuat faptul că declanșarea Brexitului va avea loc exact conform planului stabili, și nu mai devreme sau mai târziu; ceea ce înseamnă că divorțul de Uniunea Europeană este programat să rămână la același termen: sfârșitul lunii martie. Chiar dacă ultima cea mai grea luptă dusă cu Camera Lorzilor a fost rezolvată de votul de luni al Camerei Comunelor care a aprobat proiectul guvernului de negociere cu Uniunea Europeană fără niciunul din amenadamentele Lorzilor, Theresa May nu se grăbește să ia decizia finală doar de teama unei presiuni venite din partea posibilelor amenințări la adresa dreptului de a invoca Articolul 50. Astfel, chiar dacă Brexitul ar fi putut fi declanșat oricând începând cu ieri dimineață, Theresa May a răspuns întrebărilor jurnaliștilor prin reamintirea că Brexitul are deja o dată stabilită. „Premierul Theresa May a refuzat până acum să comunice o dată precisă, mulțumindu-se să repete că ea va activa luna aceasta Articolul 50 al Tratatului de la Lisabona, care va lansa doi ani de negocieri în vederea ieșirii din UE”, postează siteul Știrilor Pro TV.

Pe de altă parte, mai multe surse afirmă că Bruxellesul se pregătește deja de o declanșare a Brexitului în orice moment, în timp ce însărcinatul cu dosarul Brexitului în cadrul partidului de opoziție laburist, Keir Starmer, a precizat că intenția premierului britanic este de a activa Articolul 50 pe data de 20 martie. Până atunci, situația celor trei milioane de europeni care locuiesc peste Canalul Mânecii este încă incertă, Theresa May refuzând să garanteze momentan drepturile acestora până când nu obține asigurări similare pentru cei 1,2 milioane de britanici care locuiesc în Uniunea Europeană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page