top of page

Uniunea Europeana nu isi mai doreste ca Marea Britanie sa se razganeasca in privinta Brexitului


„Uite indulgența, nu mai este indulgența”; așa pare că se joacă Uniunea Europeană cu unul dintre statele sale membre din moment ce, una dintre cele mai drastice decizii ale acesteia (și anume, distribuirea refugiaților care au invadat Europa, tuturor membrilor blocului comunitar, sub cote obligatorii) a atras după sine și hotărârea britanicilor de a părăsi parteneriatul cu UE. Dacă inițial acordul dintre cele două state părea a fi o oportunitate pentru ambele, nu a durat mult până când o situație de genul crizei umanitare să scoată la iveală toate nemulțumirile ținute formal sub o conduită politicoasă. Întreaga Uniune Europeană a simțit un cutremur când primele state au „îndrăznit” să se opună deciziilor forțate ale acesteia, dar exemplul cel mai concret al statului care a mers până la capăt a rămas în istorie. Deranjați de „trădarea” unuia dintre cele mai importante state în UE, liderii europeni au recurs la amenințări și avertizări dure privind situația britanicilor de după Brexit. În primă fază, sperau ca autoritățile de la Londra să fi și uitat de rezultatul referendumului din 23 iunie 2016, însă câteva luni mai târziu (octombrie, 2016) premierul britanic, Theresa May, a ieșit public și a oficializat un termen limită pentru invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona. Înțelegând că Brexitul nu mai este doar o variantă, ci hotărârea fără drept de apel a britanicilor, Uniunea Europeană a încercat prin ceilalți membri ai săi, o înduplecare a guvernului britanic și astfel, răzgândirea asupra deciziei de părăsire. Ba chiar insistențele Scoției asupra faptului că nu vrea să fie trasă în jos doar pentru că este dependentă de Marea Britanie și decizia Curții de Justiție de la Londra în care Theresa May nu avea dreptul să invoce ieșirea din UE fără acordul Parlamentului, păreau speranțe mari pentru blocul comunitar. Însă, mai hotărâtă ca niciodată, Theresa May și echipa sa anti- UE garantează Brexitul și caută deja soluții pentru Regat de după ieșire. Observând această îndârjire, ca să nu piardă măcar războiul unei atitudini decisive, UE se arată acum nedornică de o răzgândire a britanicilor.

Deși în interiorul Marii Britanii s-a decis că Scoția nu va mai avea dreptul la un alt referendum privind independența sa față de Regat, iar Parlamentul britanic a votat dreptul premierului britanic, Theresa May, de a începe declanșarea procesului de ieșire din Uniunea Europeană, astăzi, încă mai sunt britanicii care, speriați de ceea ce ar putea însemna un viitor fără parteneriatul cu cea mai puternică uniune a Europei, militează public pentru răzgândire. Pe de altă parte, termenul limită de invocare a Brexitului (sfârșitul lunii martie) se apropie vertiginos, iar autoritățile de la Londra se implică activ în găsirea unor soluții care să garanteze britanicilor bunăstarea de dinainte, fără a se consuma cu griji. După ce acum câteva zile fostul premier, Tony Blair, a început o campanie de convingere a poporului britanic să se revolte împotriva acestei decizii și să ceară dreptul de a se răzgândi asupra rezultatului de la referendumul Brexitului, iar reacția fostului primar al Londrei, Boris Johnson, se arată extrem de tăioasă la adresa compatriotului său, a venit rândul Uniunii Europene să își joace cartea.

Dorind să arate că Uniune Europeană nu este un parteneriat pe care îl poți trăda și nici o opțiune la care te poți alia oricând vrei, un diplomat de rang înalt din cadrul UE a declarat pentru agenția de știri Reuters, faptul că „Uniunea Europeană nu mai este favorabilă unei decizii a Marii Britanii de a reveni asupra Brexitului”. Deși părerile sunt împărțite de la estul la vestul Europei, ultimul mesaj transmis de către oficialii de la Bruxelles a lăsat o portiță deschisă pentru britanici și posibilitatea de a se răzgândi oricând înainte de a face pasul oficial și a invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona. Ba mai mult, sursele spun că și după declanșarea Brexitului, Uniunea Europeană ar accepta o revenire a britanicilor, dacă cei 2 ani de negocieri vor demonstra faptul că celor două puteri le prinde mai bine conclucrarea decât separarea.

Însă toate aceste speranțe sunt nimicite de către diplomatul UE (rămas sub sursa anonimatului) care, în urma declarației lui Tony Blair asupra faptului că britanicii au votat Brexitul fără să știe ce înseamnă acest lucru, iar „premierul Theresa May și Guvernul nu sunt stăpâni pe situație, nu conduc ei autobuzul. Ci sunt conduși”, ține să precizeze că „acest autobuz a plecat. Nu este nimeni fericit în legătură cu acest lucru. Dar noi am reușit să depășim momentul, iar ultimul lucru de care ar avea nevoie acum cineva ar fi redeschiderea întregii probleme. Brexit se va întâmpla”. Temându-se că dacă adoptă o atitudine moderată, Brexitul ar putea declanșa și alte problemele între UE și celelalte state membre, Germania și Franța recunosc că atmosfera de la Bruxelles a devenit dură în ultimele săptămâni. Deși datele arată că până acum Comisia Europeană a oscilat între un „Brexit dur” și unul „flexibil”, oficialii UE înăspresc tonul față de Marea Britanie. Astfel, însuși președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat „sunt puțin în interior, puțin în afară, poate că mâine revin ... nu se poate așa. Fie ești în interior, fie în afară”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page