top of page

In timp ce americanii votau, Rusia pregatea atacuri aeriene in Alep


De parcă toată planeta a luat o pauză de la rutina sa, numai pentru a fi cu ochii pe alegerile prezidențiale din cea mai puternică națiune a omenirii, timpul pare să se fi consumat diferit pentru rivalul numărul 1 al acesteia. În timp ce jumătate din Statele Unite ale Americii „jelea” rezultatul final ce îl dădeau pe Donald Trump câștigător în fața mult scontatei doamnă Clinton, în restul lumii bursele s-au prăbușit, breaking news-urile se înroșeau, temerile păreau confirmate de predicțiile pe care specialiștii s-au repezit să le facă la adresa a ceea ce urmează având „o caricatură” de om ca președinte a celei mai dezvoltate țări de pe mapamond, însă Rusia își vedea liniștită de treabă. Pentru că niciunul dintre candidați nu ar fi avantajat în vreun fel poziția pe care o are Rusia în fața intențiilor atacurilor pe care SUA nu vrea să și le recunoască atunci când inițiază conflicte în Orientul Mijlociu, președintele Vladimir Putin merge pe promisiunea discursurilor celor doi și speră la o relație mai bună între statele pe care le conduc, însă alegerea celui mai puternic om al planetei nu îi oferă niciun motiv de răgaz, președintelui căruia îi place să fie la zi cu agenda militară.

Candidata democrată, Hillary Clinton promitea în caz de reușită că va combina startegiile din diplomație, economice, militare, politice și culturale de fiecare dată când se va raporta la politica externă a Statelor Unite cu alte țări, renunțând la a mai pune pe primul loc inspirarea unei temeri datorată arsenalului miliar pe care aceasta și-l însușește; „În fața comisiei senatului american pentru relații externe, Hillary Clinton a promis o nouă abordare a politicii externe, arătând că SUA vor folosi puterea inteligentă în loc de forța militară pentru a aborda problemele. Deși s-a abținut de la a-l numi pe actualul președinte, viitoarea secretar de stat a trimis un semnal lumii că în viitoarea funcție va întări diplomația americană și va construi o lume cu mai mulți parteneri și mai puțini adversari. Ea a arătat că, împreună cu Obama, crede în politica externă ce unește principiile cu pragmatismul, nu ideologia rigidă., iar forța militară va fi folosită doar în ca ultimă opțiune” citează agenția națională de presă, Mediafax.

De cealaltă parte, deși câștigătorul fotoliului celei mai înalte poziții de pe glob, s-a arătat inițial neinteresat de cooperarea cu Rusia susținând că în timp ce aceasta și China și-au ridicat imperii, Statele Unite ale Americii a funcționat după o politică care a vizat mai mult lucrurile neimportante decât pe cele care chiar contează cu adevărat (precum restabilirea poziției de a investi în arsenalul său nuclear), la discursul său din timpul ropotelor de aplauze pentru reușită, Trump a amintit că vrea o Americă care să „se aibă bine” cu toate statele lumii iar aceasta este prima dintre prioritățile sale externe. Nu se știe cu adevărat care sunt intențiile acestuia, însă președintele rus, Vladimir Putin a declarat ieri, în cadrul ceremoniei de primire a mai multor ambasadori la Moscova că așteaptă să vadă o atitudine mai bună de la cel de-al 45-lea președinte al Americii în ideea de a construi o relație pașnică între cele două state. „În urmă cu câteva ore, alegerile prezidențiale din SUA s-au încheiat. Am urmărit această campanie cu interes și aș vrea să felicit cetățenii americani cu drept de vot. Totodată, aș vrea să îl felicit pe Donald Trump pentru victoria în aceste alegeri. Încă din campanie, el a vorbit despre consolidarea relațiilor dintre Rusia și SUA. Înțelegem că această cale ar fi dificilă dacă luăm în considerare actuala condiție de degradare a relațiilor dintre SUA și Rusia. Așa cum am precizat în repetate rânduri, nu este vina noastră că relațiile bilaterale sunt într-o stare precară. Rusia își dorește și este pregătită să restabilească relațiile cu SUA, la toate nivelurile. Repet, înțelegem că nu va fi ușor, însă suntem gata să ne jucăm rolul în această inițiativă. Vom face tot ce putem pentru a repune relațiile ruso-americane pe o cale stabilă și sustenabilă. Această cooperare va fi favorabilă cetățenilor din ambele state și vor avea un efect pozitiv la nivel global, în promovarea stabilității și securității mondiale” a declarat Putin.

Încă este prea devreme ca noul președinte ales al Statelor Unite să se grăbească să adopte decizii care să direcționeze relația cu Rusia într-un anumit sens, însă până când Donald Trump se va dovedi într-un fel, Rusia își urmează cursul obișnuit de parcă îngrijorările omenirii la adresa alegerii lui Trump nu i-ar afecta. Poate pentru că Rusia știe că indiferent cine va conduce SUA, aceasta nu se va lăsa niciodată păcălită de manipulările în masă cu care acuză americanii în interesele din spatele conflictelor inițiate sau nu de acestea; ori, poate că alegerea unui om de show bizz și doar un foarte bun afacerist, reprezintă un avantaj pentru Rusia care de acum încolo se va confrunta cu un „tip” care nu știe nici politică, nici armată și nici cultură.

Ca un haz de ceea ce au ajuns americanii să își facă cu mâna lor, Rusia a arătat planetei că nu are timp de pierdut cu agitația de după ocean, și a reluat loviturile aeriene în jurul orașului sirian Alep. După o pauză de aproape o lună, de când Rusia și-a suspendat aproape în fiecare zi bombardamentele aeriene din Alep, „Kremlinul a declarat că forțele aeriene ruse vor menține un moratoriu asupra loviturilor la Alep, cu excepția cazurilor în care militanții lansează o ofensivă” informează siteul știrilor Pro TV.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page