top of page

Germania atrage cei mai buni angajati din Uniunea Europeana


De ce vor toți imigranții să meargă către Germania când Europa are atât de multe alte opțiuni de succes pentru toți? Spania, Italia, Franța, Marea Britanie, Elveția, Danemarca etc. sunt state care prezintă siguranța unui viitor mai bun însă, cu toate acestea, valul uriaș de imigranți care au forțat intrarea pe teritoriul continentului nostru în ultimii doi ani, devenind cea mai mare criză umanitară cu care Europa se confruntă de după cel de-al doilea război mondial, nu conteneau să menționeze că singura destinație în planul lor este și va rămâne Germania („dacă nu este Germania, nu vrem nimic altceva” declara unul dintre refugiați). Poate pentru că Germania este țara care le-a făcut invitația oficială prin intermediul cancelarului Angela Merkel, așteptându-i cu brațele deschise sau pentru că lăsând politica la o parte, Germania este statul care oferă cele mai bune condiții imigranților? Iar acest fapt este demonstrat de faptul că Germania a devenit loteria câștigurilor celor care se dovedesc a fi cei mai buni angajați.

Prima economie europeană are secretele ei în ceea ce privește parcursul pe care l-a urmat ca să poată deveni ceea ce astăzi este recunoscută ca fiind una dintre cele mai devoltate țări ale Europei și fără îndoială, cea mai bună alegere în ceea ce privește decizia de a lucra în străinătate. Precum o SUA europeană, Germania a înțeles că folosindu-se de resursele sale financiare „cumpărând” cei mai buni angajați din Europa va crește șansele ca țara să se dezvolte rapid și sigur, devenind fără nicio îndoială cea care dă startul și conduce lista priorităților în ceea ce privesc deciziile de angajare. Chiar dacă nu a devenit o lege guvernamentală stabilită și impusă pentru toți angajații din Germania, companiile acestei țări au înțeles că stimulentele pe care le poate folosi în planul managerial pot aduce cei mai buni angajați și implicit, cel mai mare profit. În procesul previziune – organizare – antrenare – coordonare – control şi evaluare, managerii germani folosesc un sistem informaţional managerial care este reprezentat de totalitatea mijloacelor de comunicare, a echipamentelor a fluxurilor informaţionale, a procedurilor de procesare şi a informaţiilor ce vor fi folosite; Astfel, sistemul informaţional garantează atingerea obiectivelor companiilor germane mai ales atunci când sunt puse la curent cu tendințele celor mai căutate locuri de muncă dar și a nevoilor și așteptărilor pe care viitorii angajați le manifestă. În acest mod, managerii geremani cunosc faptul că resursele umane este cea mai importantă resursă cu ajutorul căruia poate adăuga valoare companiei.

În acest sens, potrivit publicației Reuters, germanii au decis să se relanseze economic punând accent pe eforturile de a se adapta la lipsa de personal (Germania fiind o țară în care media de vârstă predomină printre persoanele pensionare), implicând strategii de management care să facă gradul de ocupare și numărul de locuri de muncă vacante să atingă cifre record. Oferind stimulente care să garanteze satisfacția la locul de muncă, echipele manageriale au introdus majorarea salariilor peste inflație, mesele subvenționate, creșe la locul de muncă, programe de calificare și orare de muncă flexibile pentru muncitorii în vârstă ca bonusuri menite să facă diferența. „Strategia noastră penrtu a evita criza de mână de lucru calificată este următoarea: vrem să fim văzuți drept cel mai bun angajator din regiune, atât de angajații noștri cât și de candidații externi” a declarat Kai Wiedemann, managerul resurselor umane de la Knipex (un producător de clești din vestul Germaniei). Acesta a recurs la decizia de construire a unei grădinițe în urma datelor care arată că peste 1.200 de angajați au familii cu copii. Astfel de hotărâri nemaiîntâlnite fac situația din Germania, unică în Europa. Un alt exemplu îl reprezintă compania Siemens care „a introdus în acest an o schemă prin care plătește o primă de până la 1.300 de euro angajaților care pot recomanda candidați pe care compania îi poate plasa cu succes într-un loc de muncă” postează siteul oficial al știrilor Pro TV.

Faptul că Germania se confruntă cu amenințarea reducerii personalului capabil de muncă, populația activă a țării fiind într-o scădere continuă, determină companiile să găsească tot felul de soluții care să atragă noi angajați pregătiți pentru a suporta dezvoltarea statului german. „Companiile germane au oferit în acest an peste o jumătate de milion de poziții de formare profesională, cu 3% mai mult decât în 2015, dar cu toate acestea aproximativ 50.000 rămân neocupate, cele mai afectate fiind sectoarele medical, servicii sociale și construcții (...) Un studiu realiat de Boston Consulting Group prognozează că PIB-ul per capita al Germaniei va crește cu doar 0,5% în 2030, mult sub media de 1,3%. Menținerea actualei forțe de muncă ar necesita imigrația a cel puțin 400.000 de persoane în fiecare an până în 2050, estimează la rândul său Institute for Employment Research” informează aceași sursă online citată.

La baza dezvoltării lor, companiile germane și-au creat structuri capabile să anticipeze

tendinţele de evoluţie socială precum şi modificările structurale şi de conţinut ale pieţei. Astfel spus, acestea au înțeles că planificarea strategică a organizaţiei, reprezintă cea mai importantă activitate managerială cu efecte pe termen lung. Folosind o strategie de personal orientată spre investiţii, managerii germani au în vedere un nou mod, opus celui tradiţional, de a privi investiţiile din cadrul firmei. Astfel, dacă în viziunea tradiţională, strategia investiţională se limita la aspectele economice şi tehnice, în prezent, pentru realizarea ei corespunzătoare se au în vedere aspectele privind resursele umane.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page