top of page

Rusia si Uniunea Europeana la aceasi masa. Se vor dezbate cele mai mari probleme ale Europei


Una dintre cele mai puternice țări ale lumii și cea mai bogată din Europa, Rusia nu a dorit să facă parte din Uniunea Europeană pentru că atât politica sa internă cât și cea externă nu are nevoie de alianțe pentru a deveni un stat și mai dezvoltat. Însă un parteneriat de cooperare este necesar în momentul în care Rusia face parte dintr-un continent care aparent, este vizat de foarte multe probleme. Astfel că, deși se discută de două regimuri diferite de coordonare a politicii europene, Rusia și blocul comunitar se simt nevoite să se întâlnească și să discute despre crizele care afectează Europa. În ciuda faptului că beneficiază de foarte multă forță, recent, continentul european a devenit ținta multor situații neașteptate care a declanșat o anumită stare de urgență. În acest sens, cele două forțe amintite se vor întâlni pentru a propune soluții și a salva Europa de la înecul provocat de alții.

Statele membre ale Uniunii Europene a respectat mereu lipsa Rusiei de la întâlnirile oficiale care dezbăteau o coordonare mai bună a Europei prin programele de dezvoltare ale blocului comunitar, iar de cealaltă parte, Rusia s-a arătat mereu pașnică în ceea ce privesc deciziile pe care UE le lua chiar și cu aviz direct către aceasta. Pentru un timp, Uniunea Europeană și Rusia s-au respectat reciproc și au încercat pe cât de mult se poate să nu intervină una în planul decizional al celeilalte. Însă de curând, din cauza conflictului armat care se desfășoară în Siria, relația celor două a început să „scârțâie”. Rusia s-a alăturat președintelui sirian, Bashar al Assad, sprijinind regimul politicii sale interne, în timp ce Statele Unite ale Americii, Turcia și câteva state europene cred că acesta trebuie înlăturat de la putere. Transformându-se într-un război care vizează în mod principal acțiunile Rusiei și ale rivalului său SUA, Uniunea Europeană se simte precum o victimă colaterală și de teama de a nu cădea oarecum în conflictul celor două, a inițiat sancțiuni prin care a pedepsit Rusia și acțiunile sale pe care le desfășoară într-o manieră „impunătoare”.

Nu doar că sancțiunile date în luna mai a acestui an a afectat foarte multe relațiile statelor vecini cu Rusia, dar ele au și fost prelungite de curând, pe fondul intervențiilor pe care președintele rus le coordonează la adresa episoadelor desfășurate în Siria. Primele sancțiuni au vizat în mod special domeniul apărării, cel energetic și financiar și au apărut în urma acțiunilor pe care Rusia le-a desfășurat „forțat” în Ucraina, susținând insurgența pro-rusă din estul Ucrainei. „Ca răspuns, Moscova a impus o interdicție asupra importurilor de alimente din statele europene. La începutul săptămânii, Rusia a anunțat prelungirea embargoului alimentar împotriva Uniunii Europene” informa ziare.com la începutul acestei veri. Dacă primul motiv a conținut cazul Ucrainei, prelugirea sancțiunilor din această toamnă a venit în urma cazului Siriei. „Uniunea Europeană a decis miercuri (nr. în prima săptămână din luna septembrie) prelungirea sancțiunilor aplicate Rusiei pentru încă 6 luni, iar Statele Unite au extins lista companiilor supuse sancțiunilor ca urmare a încălcării dreptului internațional și alimentării conflictului din estul Ucrainei” postează siteul oficial al știrilor Pro TV.

Însă, aparte de faptul că acțiunile sale internaționale nu sunt apreciate de toți liderii politici, Rusia încă știe că face parte dintr-un continent pentru care trebuie să lupte pentru a-l menține în siguranță. În acest sens, întâlnirea dintre aceasta și cel mai mare parteneriat european (Uniunea Europeană) este una necesară. În luna noiembrie va avea loc întâlnirea consultărilor în cadrul cărora vor participa cei mai importanți lideri europeni. Lista subiectelor de dezbatere cuprinde printre cele mai importante crize cu care Europa se confruntă în acest moment, și anume: problema terorismului și criza imigranților. „Agenda consultărilor este vizată în mod principal de combaterea terorismului în lume, situația cu teroriștii străini, problema contracarării extremismului violent și alte chestiuni” declară pentru agenția de știri Tass, adjunctul ministrului rus de Extxterne, Oleg Syromolotov.

Întâlnirea consultărilor va avea loc la Moscova iar prezența adjunctului secretar general al Serviciului de Acțiune Externă, Pedro Serrano, a coordonatorului pentru antiterorism din partea Uniunii Europene, Gilles de Kerchove și a adjunctului ministrului rus de Externe vor transforma această întrevedere într-o promisiune de asigurare a protecției europene. Problemele Europei în ceea ce privesc aceste două aspecte a luat naștere din momentul în care conflictul sirian a luat amploare. Luptele armate dintre guvern și grupările rebele protestând împotriva dictaturii folosite de președinte s-a transformat într-un calvar la adresa civililor. Forțați de către împrejurări să părăsească țara natală în speranța unei șanse la viață, aproape 1 milion de refugiați au devenit imigranții problemă ai Europei. Din păcate, tot în timpul acestui val uriaș de pătrundere pe teritoriul statelor europene, au avut loc mai multe atentate teroriste ceea ce a determinat opinia publică să creadă că printre imigranți se ascund teroriști și că înainte ca ei să apară, Europa era un continent liniștit; singurele sale probleme fiind cele de ordin financiar. În încercarea de a răspunde temerilor europenilor, printr-o soluție la ceea ce se dovedește a fi cea mai mare problemă de pe agenda zilnică a Europei, Rusia și UE se vor așeza la aceași masă în noiembrie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page