top of page

Premierul Serbiei amenintat cu asasinarea. Mutarea acestuia si a familiei lui a avut loc imediat


În contextul unei planete atinse de praful globalizării ce a adus cu sine libera circulație, captitalismul care sărăcește, terorismul, dreptul la schimbarea sexului, a legalizării celor pe care Biblia le numește păcate etc., amenințările cu asasinarea celor mai importanți oameni ai unui stat a cunoscut de-a lungul ultimului secol, schimări care definesc influența pe care capacitatea minții umane o are asupra acțiunilor sale barbare. De la Abraham Lincoln (al 16-lea președinte SUA), John F. Kennedy (președinte american), Alexander Litivinenko (fost agent KGB), John Lennon (liderul Beattle-șilor), Martin Luther King. Jr. (pastor baptist și activist politic, cunoscut pentru lupta pentru drepturile civile ale persoanelor de culoare), Yitzhak Rabin (premier israelian), Mahatama Gandhi (părintele independenței Indei) etc., la încercările de asasinare a liderilor politici care au creat multă invidie împrejurul lor, planeta este susținută de o responsabilitate primordială a securității vieții în situația conducătorilor de stat. În aceași situație critică se află și premierul Serbiei.

Potrivit websiteului „Recordurile lui Lovendal”, „asasinatul, spre deosebire de crimă, este considerat uciderea unei personalități politice, religioase sau mondene. În general, în cazul asasinilor (cei neplătiți), motivul este clar – gelozie, un ideal politic sau religios, răzbunarea sau banii. Desigur, există și cazuri în care niște dezechilibrați mintali vor să ajungă și ei celebri măcar în acest fel. De-a lungul timpului, asasinatul era aproape o formă de guvernământ: de la Cezar, trecând pe la Curțile regale ale Franței sau Angliei până la cei 9 premieri niponi uciși după 1860 sau cei 4 președinți americani”.

În contextul unei istorii politice tumultoase, Serbia încearcă din răsputeri să rămână în lista statelor care nu atrag atenția asupra politicii sale interne sau externe. Ba mai mult, în afara problemei generale întâmpinată și traversată de întreaga Europă, și anume criza imigranților veniță năvală peste continent, Serbia nu a ieșit prea mult în evidență, creându-se astfel suspiciunea unei probleme interioare. Însă impresia creată asupra liniștii care veghează desupra formei de guvernare sârbe, a fost brusc modificată după ce, zilele acestea premierul Serbiei a primit o ameințare de asasinat.

Liderul Partidului Progresiv al Serbiei, Aleksander Vučić este președintele guvernului republicii sârbe, după ce a câștigat alegerile din aprilie 2016, pledând pentru Europa și o relație strânsă cu aceasta. Cu o victorie definitivă în scrutinul legislativ, cumulând 50% din voturile alegătorilor sârbi, politica premierului Serbiei urmează pașii unei cooperări în care Europa este cea care dirijează cele mai bune decizii atât la nivel internațional cât și intern; total opus rivalului său Vojislav Seselj, liderul Partidului Radical, care se opune aderărării la Uniunea Europeană, promovând o retorică naționalistă. Chiar dacă istoria amintește că Serbia a avut foarte multe de suferit în anii '90 și a trebuit să facă față unor războaie violente de independență, premierul Aleksander Vučić asigură cetățenii săi că procesul de integrare în UE va continua. Siteul econimica.net rezumă activitatea lui Vučić la următoarele referințe: „Partidul Progresiv a fost fondat în 2008 de către Aleksander Vučić, fostul aliat și ucenic al lui Slobodan Milosevici, acuzat de Tribunalul de la Haga de crime împotriva umanității și genocid. Pro-europenii au ajuns la putere în 2012, iar în 2014 au câștigat majoritatea în legislativ pentru prima dată în scurta istorie a democrației sârbe. Vučić vrea să meargă pe o cale europeană în timp ce păstrează relațiile apropiate cu Rusia”.

Ieri, publicația „The Guardian” și-a informat audiența că premierul Serbiei a fost mutat împreună cu familia sa într-un spațiu bine securizat, din cauza unei suspiciuni asupta unei posibile tentative de asasinat. Această ipoteză este confirmată de faptul că poliția sârbă a găsit în apropierea casei părinților lui Aleksander Vučić, mai multe arme printre care chiar și un lansator de grenade. Cunoscându-se faptul că premierul merge des în vizită la părinți, poliția a descoperit armamentul, într-un tufiș din apropierea cartierului Jajinci, aflat la periferia capitalei Belgrad, în urma unei avertizări primite. Primele declarații despre acest incident au fost făcute publice de către ministrul de Interne, Nebojsa Stefanovic, care a menționat că „premierul este acum în siguranță, la fel și familia sa. Este îngrijorător faptul că armamentul se află în apropierea unei poziții unde coloana auto a premierului încetinește cu până la 10 km pe oră. Vor fi luate toate măsurile pentru a afla cum au ajuns armele acolo.”.

Potrivit agenției de presă naționale, Mediafax „Serviciile Militare Secrete din Serbia sunt responsabile pentru securitatea premierului, în vreme ce membri ai unității militare de elită Cobra servesc drept gărzi de corp ai acestuia. La începutul anului 2016, un individ a detonat un dispozitiv exploziv și a tras focuri de armă într-un club sportiv din nordul Kosovo, într-un incident care nu s-a soldat cu victime dar s-a produs cu o zi înaintea unei vizite în zonă a premierului Aleksander Vučić”. Reinvestit anul acesta în urma alegerilor anticipate desfășurate în aprilie, Vučić este amenințat din cauza reformelor economice pe care le promovează. Temându-se că istoria asasinatului premierului pro-occidental Zoran Djindic (martie, 2003) s-ar putea repeta, premierul Serbiei încearcă prin toate mijloacele să combată corupția și crima organizată, principalele exigențe pe care Uniunea Europeană le-a formulat ca și condiție primordială de aderare la blocul comunitar.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page