top of page

Dupa o criza politica de zece luni, Spania isi desemneaza noul premier


Țara toareadorilor, a soarelui care cade măiestros pe Sagrada Familia și a celei mai bune rețete de Sangria a devenit atenția îngrijorărilor specialiștilor politici după ce situația sa economică a simțit un declin brusc și nefast. Rata șomajului prevestea o situație similară cu ceea ce Grecia a trebuit să înfrunte în 2007. Când presa internațională a început să vuiască colapsul economic al uneia dintre cele mai importante țări din Europa, predicțiile nu au întârziat să apară. Din păcate, toate focusate pe latura economică a statului, nimeni nu a prezis și declinul politic ce urma să fie afectat. De mai bine de zece luni, eșecul de a forma un nou guvern și a stabili o prioritate din salvarea țării de la iminentul exemplu al Greciei sunt chestiunile primordiale cu care Spania s-a confruntat. După eforturi disperate, săptămâna aceasta, s-a ales un nou premier. El are acum responsabilitatea de a rezolva problema șomajului de 21% și a doua cea mai mare rată a deficitului bugetar din UE.

În 2008, presa națională aducea și în România știrea faptului că Spania înregistrează cea mai mare rată a șomajului din Europa, dând astfel piept cu o criză financiară manifestată prin: bancomate care nu mai eliminau decât o anumită sumă de bani pe zi, patroni rugați să nu mai angajeze la negru imigranții care iau locurile de muncă ale spaniolilor și schimbarea legislației privind acordarea șomajului. Acum 8 ani, în aceași lună ca acum, Antena 3 difuza informația precum că: „100.000 de români sunt în acest moment șomeri în Spania. Încă puțin și vom avea mai mulți șomeri români acolo decât în România. N-au venit acasă până acum pentru că în Spania ajutorul de șomaj este mai mare decât salariul mediu de la noi. Însă, mai durează doar câteva luni și vor fi nevoiți s-o pornească încoace. Spania a ajuns la cel mai mare număr de șomeri din ultimii 10 ani, iar asta a schimbat radical sentimentele față de români. Acum nu mai suntem muncitori ieftini și buni. Ci străinii care le fură joburile”. Iar cazul țării noastre nu a fost unic, multe alte naționalități imigrante pe teritoriul Spaniei primind același ordin.

Această problemă economică a luat prin surprindere chiar și pe spanioli, care trăiau în ideea că guvernul se va ocupa să le mențină toate lucrurile în ordine. Din păcate, guvernul s-a simțit depășit de situație și a trebuit să înfrunte și el o criză; una politică de această dată. După multe eforturi dar și eșecuri, o veste bună a fost făcută publică la începutul acestui an: rata șomajului a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani. „Joi, Institutul Național de Statistică (NE) a anunțat că rata șomajului a scăzut la 20,9% în trimestrul patru din 2015, de la 21,2% în procedentele trei luni, numărul persoanelor fără loc de muncă coborând cu 71.300 până la 4,78 milioane de persoane. În ritm anual, numărul persoanelor fără loc de muncă a scăzut cu 678.200, cel mai semnificativ declin de la publicarea datelorm a raportat INE. Cele mai multe locuri de muncă create au fost în servicii și în agricultură” publica sconomica.net.

În încercarea de a câștiga încrederea spaniolilor în promisiunea că va face tot ce îi stă în putință ca să lupte împotriva șomajului și că va relansa economia Spaniei, Mariano Rajoy, liderul Partidului Popular, conservator, s-a aruncat în responsabilitatea de a forma un nou guvern și a scoate Spania la suprafață. Pentru că Regele a semnat un decret de dizolvare a Parlamentului, cetățenii celei de-a patra economie din zona euro au fost nevoiți să se prezinte la urne. În ultimele șase luni, chiar de două ori. În contextul unei crize politice nemaitrăite de când spaniolii s-au întors la democrație, alegerile din decembrie 2015, ministrul Industriei și Turismului, Jose Manuel Soria Lopez declara că: „este prima oară când se întâmplă asta în era democratică, pentru că nu am fost în stare să punem în aplicare mandatul primit din partea cetățenilor privind un acord pentru o majoritate și a forma un guvern”. Rezultatul a adus decizia formării unui guvern interimar de urgență. „Spania nu a avut niciodată un guvern de coaliție și partidele au încercat în zadar, din decembrie până acum, să coabiteze și să susțină un Guvern în Parlament. Partidul Popular al premierului Mariano Rajoy a câștigat alegerile de anul trecut, dar nu a obținut majoritatea și nu au reușit să obțină susținerea în Parlament. Socialiștii, care s-au clasat pe poziția a doua, cu doar 90 dintre cele 350 de locuri din Parlament, au primit o sarcină, din partea regelui, să încerce să coalizeze și celelalte partide, dar a eșuat în acest demers” infroma Evenimentul zilei.

Acum 2 zile însă, după două alegeri generale neconcludente, Spania a reușit; Mariano Rajoy a depus în fața Regelui Felipe al VI-lea, jurământul pentru un nou mandat de premier. „Liderul conservator a primit sâmbătă votul Parlamentului pentru a forma un guvern minoritar, cu 170 de voturi pentru, 111 împotriva, în timp ce 68 de parlamentari s-au abținut. Noul cabinet condus de Mariano Rajoy va trebui să apeleze la sprijinul opoziției pentru a putea să guverneze, în condițiile în care Parlamentul spaniol este puternic scindat” informează agenția națională de știri, Mediafax.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page