top of page

Parlamentul European da un ultimatum Statelor Unite: fara vize!


Mai încape îndoială asupra faptului că Statele Unite ale Americii, cea mai mare putere economică mondială și cu un potențial de dezvoltare net superior celei de-a doua clasate în același top, profită de postura sa și impunând o anumită abordare a problemelor de ordin global, nu stabilește regulile oricărui acord? Dacă este greu de demonstrat faptul că terorismul este finanțat de armele și sumele de bani suplimentate de americani, născând grupări rebele cu scopul de a lupta împotriva propriilor guverne și apoi, oferind scuză pentru încălcarea politicii interne a unui alt stat atunci când declară că vor pace și în alte colțuri ale lumii, atunci ne raportăm la faptul că cetățenii americani călătoresc liber în Europa, în timp ce unii europeni sunt „interziși” în SUA.

Vizele au menirea de a reprezenta un control amănunțit al persoanei care dorește să călătorească într-o anumită țarp, ținându-se cont în același timp și de capacitatea acesteia de a stabili libera circulație un motiv sau nu, pentru numărul mare de solicitări. America sau „tărâmul tuturor posibilităților” a reprezentat încă de la începutul dezvoltării sale, dorința a milioane de oameni de pe glob să o viziteze, să locuiască, să studieze sau să lucreze. Din cauza sau datorită Hollywood-ului apoi, presei americane aflate la un nivel în care impune standarde jurnalistice cosmopolite, planeta vede în America visul unei vieți trăite ca în povești. Ignorând faptul că în spatele acestor imagini insistent promovate, există problema rasismului împotriva persoanelor de culoare, taxe extrem de mari, abandon școlar, obezitate, asigurări medicale scumpe, amenințarea terorismului etc. numărul din ce în ce mai mare al celor care trec granițele Statelor Unite ale Americii demonstrează ce succes are campania de „marketing” a acestui „produs”. Iar realitatea arată că doar o parte reușesc să pătrundă pe teritoriul american în condițiile în care este nevoie de viză.

În ceea ce ne privește, circa 42.000 de români au solicitat în 2014, vize temporare turistice sau de business în SUA. Cu toate acestea, nu numărul de solicitări refuzate este o problemă, cum nici birocrația de a schimba un ghișeu la fiecare 10 minute, îndurând cozi interminabile ci întrebarea: de ce mai avem nevoie de viză? România de exemplu, este parte NATO și parte UE însă niciuna din aceste două „protejate” nu îi oferă dreptul de a călători liber pe cele două spații.

Dacă în 2004, România era favorită la eliminarea vizelor, un an mai târziu făcea deja parte din grupul Braziliei, Bulgariei, Ciprului, Israelului, Poloniei și Turciei care aștepta includerea în clubul select al țărilor beneficiare de Visa Waiver Program (VWP). „Programul Visa Waiver a fost creat în 1986, pentru a ușura condițiile de intrare în SUA a cetățenilor din Marea Britanie și Japonia. Ulterior, pe listă s-au adăugat și alte țări, toate caracterizate prin economii puternice și regimuri politice stabile – nu neapărat însă și democratice, fiindcă în VWP sunt și monarhii absolutiste ca Brunei sau Liechtenstein. De asemenea, unele state (Argentina, Uruguay) au fost excluse din program, din cauză că economiile lor s-au păbușit. După extinderea UE, între Bruxelles și Washington au demarat în 2004 discuții privind posibilitatea ca toți cetățenii Uniunii să scape de vize pentru SUA. Problema era că legile americane din acel moment privind Visa Waiver favorizau statele care susțineau cu trupe efortul de război din Irak și Afganistan. Ceea ce însemna că Polonia și România erau în fruntea listei, deși altminteri condițiile economice și politice din aceste țări nu le calificau pentru VWP iar țara noastră nici măcar nu era încă membră a Uniunii. Așa încât, în ciuda protestelor înalților oficiali europeni, guvernul SUA a refuzat să aplice aceași regulă pentru toate țările UE și a preferat să negocieze cu fiecare dintre ele în parte” explică siteul Știrilor Pro Tv.

Într-o perioadă în care până și Canada este mai îngăduitoare cu eliminarea vizelor (Bulgaria fiind ultima care beneficiază de acest prilej), situația deranjantă a vizelor și atitudinea americanilor raportată la modul în care tratează Europa, a autosesizat Parlamentul European. Luptând pentru Cipru, Croația, Polonia, România și Bulgaria, europarlamentarii din comisia libertății cetățenești au cerut săptămâna aceasta ca executivul european să amenințe Statele Unite cu impunerea vizelor pentru cetățenii americani. „Parlamentul European vrea acum să oblige Comisa Europeană să se implice activ pentru a obține reciprocitate în relațiile dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, amenințând, în caz contrar cu un proces. În mod normal, dacă o țară impune vize cetățenilor Uniunii, și Uniunea Europeană trebuei să impună un regim de vize cetățenilor acelui stat, ceea ce nu se întâmplă însă în cazul relației dintre Uniune și SUA” citează aceași sursă. Pe de altă parte, ultimatumul dat Statelor Unite riscă scoaterea tuturor țărilor UE din Visa Waiver Program, fapt pentru care însuși comisarul european pentru Migrație, Dimitris Avramopoulus amintește că este mai important să nu se încerce destrămarea relațiilor diplomatice și oricum, prea curând să nu se poate lua nicio decizie, având în vedere că SUA urmează să fie concentrate pe alegerile prezindențiale. În ciuda părerii acestuia, europarlamentarii insistă ca, Comisia să inițieze un așa numit „act delegat” prin care să amenințe Statele Unite că își vor pierde dreptul la libera circulație dacă încep să devină corecți și cu celelalte 5 state (mai ales că România, Polonia, Bulgaria și Croația sunt deja partenerii lor de încredere în alianța NATO).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page