top of page

Marea Britanie acuzata ca a devenit un stat cu partid unic


În contextul unei Europe în pas de colaps și o Marea Britanie care a rămas singură și cu o serie de probleme de rezolvat, fostul premier britanic Tony Blair crede că este momentul potrivit pentru a reveni în politică și a face ordine în ceea ce, colegii săi politicieni par să fie depășiți de situație. De parcă problema Europei este din vina Marii Britanii și nu invers (problema Marii Britanii este cauzată de invitațiile la adresa refugiaților așteptați „cu brațele deschise” într-o Europă solidară, de către însăși una dintre puterile conducătoare ale Uniunii Europene), laburistul Tony Blair crede că ceea ce se întâmplă acum în Marea Britanie determină nu doar probleme la nivel extern ci și o schimbare bruscă nedorită, a demersului politicii britanice interne.

Într-un moment în care politica europeană pare că se prăbușește sub iminentul pericol adus de valul imigranților, țara care s-a trezit cu și mai multe probleme decât îi erau destinate prin cotele obligatorii încearcă pe cât se poate să rămână la suprafață și să nu „își piardă cumpătul”. Avalanșa de noi provocări reprezentate de refuzurile și indiferența pe care le întâmpină în cel mai vulnerabil moment face din Marea Britanie să fie ținta tuturor pariurilor, presupunerilor și dubiilor din partea specialiștilor. Cu o politică externă greu clarificată, Regatul simte, pe bună dreptate, că problemele internaționale s-au răsfrânt asupra ei mai mult decât auspra oricărui alt stat membru al Uniunii Europene. Nu doar că ține în spate viitorul Uniunii după primul exemplu al unui stat care părăsește blocul comunitar, dar guvernul britanic trebuie să lupte acum și cu lipsurile interne care s-au trezit peste noapte. Cu o populație nesigură, imigranți rezidențiați pe teritoriul său, investitori care pleacă sau pun condiții, o Scoție care îi reproșează că nu vrea să fie trasă în jos din cauza lor etc., Theresa May trebuie să demonstreze în cel mai greu moment din istoria modernă a Marii Britanii că astfel de crize nu au forța necesară de a destrăma una dintre cele mai mari puteri ale Europei.

În plus, pentru a nu părea greșeala politică numărul 1 a lui 2016, Marea Britanie trebuie să demonstreze că își poate asuma deciziile și că atunci când au hotărât să nu mai „joace după cum le cântă Uniunea Europeană” au știut la ce o să revină și ce urmează să tragă de una singură. Cu o campanie de imagine care se perindă între a forma o părere bună despre cât îndură „sărmanul” Regat și „prostia” de a spune „NU” Uniunii Europene înainte de a începe să facă calcule pe care trebuie să le plătească în eventuala ieșire, însăși politicienii britanici sunt cei care ies public și pun și mai multe paie pe foc.

Acuzând că nu înțelege nimic din ce încearcă țara sa să facă, fostul premier britanic, ale cărui trei mandate s-au încheiat în 2007, Tony Blair vede o Marea Britanie care ba vrea un Brexit dur, ba așteaptă mila Europei. Mai mult, acesta crede că intențiile Guvernului conservator condus de Theresa May nu lasă nicio portiță liberă pentru viitorul european al țării sale și denunță abordarea drastică cu care desprinderea Regatului Unit de Uniunea Europeană pare să afecteze pe toată lumea. Fără să stea pe gânduri, acesta a declarat în cadrul unui interviu acordat revistei Esquire, că fără nicio îndoială, „Marea Britanie a devenit un stat cu sistem de partid unic”, pârând „alternanța electoratului între un Guvern conservator care pledează pentru un Brexit dur și între un Partid Laburist cu politici de tip ultrastânga deșuete” postează agenția națională de știri, Mediafax. Conceptul de „partid unic” se referă la faptul că deși sistemul țării sale permite gurvernarea mai multor partide (evident, logica luptei dintre putere și opoziție), premierul Theresa May încearcă dominarea guvernării britanice prin impunerea principiilor partidului său, și anume: o despărțire de Uniunea Europeană fără regrete sau remușcări. De parcă acest partid unic „taie și spânzură” în sistemul de guvernare britanic, nepermițându-le și altor partide să funcționeze sau să își exprime părerea, Tony Blair crede că direcția în care se îndreaptă Regatul Unit va avea efecte nefaste atât asupra modului în care se desfășoară problemele interne cât și relația de după Brexit cu statele membre ale Uniunii Europene.

„Este o tragedie pentru politica Marii Britanii că s-a ajuns la a face alegeri între un Guvern conservator ce se îndreaptă spre un Brexit dur și un Partid Laburist ultrastânga care aplică un set de politici ce ne duc înapoi în anii 1960. În acest moment, Marea Britanie a devenit un stat ci partid unic. Este ceva foarte greșit” a menționat acesta. Întrebat dacă el ar schimba poziția cu care Regatul negociază ieșirea și dacă printr-o astfel de propunere, fostul premier și-ar dori să revină în politică, Tony Blair a declarat: „nu știu dacă există un rol pentru mine. Există o limită în privința a ceea ce vreau să spun despre poziția mea în acest moment. Tot ce pot spune este constatarea despre situația politică. Am o poziție vehementă despre situație? Da. Sunt motivat de acest lucru? Da. În ce direcție mă îndrept de aici? Ce vreau exact să fac? Acestea sunt întrebări deschise”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page