top of page

Italia crede ca „la anul nu va mai exista o Europa”


Privind din afară, Europa pare un continent cu foarte multe oportunități și o „personalitate” deschisă la nou, prietenoasă și plină de surprize. Pentru că diferența culturală dintre vest și est, împarte imaginea continentului în două mari perspective, turiștii consideră că pentru fiecare gust, religie, stil de viață sau principii există cel puțin o variantă. Din păcate, oamenii de stat care se confruntă cu provocări externe și interne capabile să îi țină ocupați către o singură direcție, nu mai reușesc să vadă Europa ca pe un conglomerat animat, ci mai degrabă ținta dezavantajelor pe care trendurile mondiale le-a adus cu sine din moment ce libera circulație a devenit la modă. Neliniștit și îngrijorat, un fost prim-ministru italian declară că terorismul și migrația va destrăma Europa.

Dacă la nivel național schimbările pe care trendul globalizării le-a adus au fost la început mici și aproape de nebăgat în seamă, în Europa, efectele acestui fenomen par să se desfășoare cu o viteză uluitoare. În România, primul moment în care s-a putut observa înclinația către „porțile deschise”, s-a inițiat atunci când oamenii au început să plece din țară, gustând din dreptul la libera circulație. Dacă până în decembrie 1989 se pleca foarte greu din țară, după Revoluție un val de români au emigrat, cei mai mulți în Statele Unite, Canada și Australia, urmând apoi țări precum Austria, Germania și Marea Britanie. Bineînțeles că după 2000 Europa a devenit un pic mai primitoare și alt val de români și-a croit drum pe alte meleaguri. Apogeul însă a fost atins, când după anul 2007, mai exact după ce România a intrat în Uniunea Europeană, Europa și-a deschis larg brațele pentru noi, au fost scoase vizele, iar românii au emigrat în masă. Acest avânt s-a declanșat atunci când a început să avanseze tehnologia, când a început să se predea engleza în școli, când mii de corporații și investitori străini și-au făcut apariția în țara noastră. Iar acesta este numai exemplul României. Prin aceași situație au trecut toate statele Europei. Însă pentru că oamenilor nu le place să trăiască sub restricții (în afara Rusiei care se vede puțin mai strictă și poate de aceea nici nu se confruntă cu aceleași probleme) întreaga Europă a ales să îmbrățișeze avantajele globalizării fără a lua în calcul că orice produs promovat cu atâta râvnă are și un set de efecte negative.

Este adevărat că tuturor europenilor le place să se bucurăm de efectele pozitive ale globalizării, le place să călătorească fără restricții, să facă cumpărături de pe internet, să bea cafeaua preferată de la cafeneaua din colț, deși brand-ul este american, le place să se bucure de beneficiile internetului, al noilor tehnologii și invenții, însă indiferent cât de multe efecte pozitive ar avea globalizarea asupra Europei, este totuși aproape imposibil să ignorăm efectele negative și amprenta ce o lasă acestea asupra continentului. În acest sens, fostul premier al Italiei, Enrico Letta a declarat zilele trecute faptul că libera circulație, deschiderea Europei și gustul pentru cele mai noi „îmbunătățiri” au transformat conglomeratul european într-o armă de auto distrugere. De parcă nimic nu ar mai fi ca înainte, acesta vede deschiderea către globalizare ca sursă pentru toate actele de terorism și valul de imigranți care au început să ridice probleme nu doar la nivelul fiecărei țări ci și la întreaga guvernare a Europei.

În cadrul unui interviu acordat publicației germane, Deutsche Welle, Enrico Letta se arată temător și vehement în privința Europei, în condițiile în care „ideea europeană” i se pare că nu mai este absolut deloc la fel de populară precum era mai înainte ca acest val de modernizare să ia totul „în picioare”. „Oamenii sunt mai puțin entuziaști în legătură cu Europa și consecința este că liderii săi, politicienii, cred că și ei trebuie să fie mai puțin entuziaști, pentru a obține voturi. Iar aceasta înseamnă că va exista mai puțină integrare europeană. Știți, sunt multe domenii în care nu există răspunsuri la nivel național. Chestiuni ca lupta împotriva terorismului sau managementului afluxului de refugiați. Sunt chestiuni distincte, dar ceea ce au în comun este faptul că avem nevoie de o soluție europeană pentru ambele. Dacă nu ai răspunsuri europene, nu ai răspunsuri eficiente, doar dispute politice. Din acest motiv, partidele populiste o duc astăzi atât de bine în sondaje. Nu există soluții clare la problemele care îi afectează pe oameni, iar cetățenii reacționează la acest lucru (...) Franța și Germania vor avea alegeri anul viitor și probabil că și Spania. Întrăm într-o perioadă în care, dacă adăugați și referendumul din Italia pe tema schimbării Constituției, vom avea 12 luni în care politicienii din patru țări mari din zona euro vor trebui să răspundă în fața alegătorilor lor pentru politicile pe care le-au impus. Dar dacă vom continua să ne gândim că trebuie să așteptăm până după alegerile la nivel național înainte de a face ceva, nu vom face decât să așteptăm și nu ne permitem acest lucru, deoarece, sincer, nu cred că problemele europene mai pot aștepta 12 luni. Ne aflăm deja într-un proces de dezintegrare, deci dacă trebuie să așteptăm până în septembrie 2017, duă referendumul din Italia, alegerile din Spania, Franța și Germania, mă tem că în septembrie 2017 nu va mai exista o Europă” a declarat Enrico Letta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page