top of page

Bulgarii au reusit! Canada le elimina vizele


Când se promovează imaginea unei țări cu potențial, capabilă de a schimba vieți și de a trasa direcția împlinirii visurilor ce se poate întâmpla cel mai rău este să nu ți se permită să iei parte la o astfel de oportunitate. Ca și „visul american” sau „tărâmul tuturor posibilităților”, Canada s-a dezvoltat în conștiința planetei ca fiind un stat de mare anvergură, puternic și prietenos oricărei dorințe de a „trăi pe picior mare”. „Durerea” acestei tentații se impune în momentul în care este necesară obținerea unei vize pentru a-i putea trece granița. „O decizie nedreaptă” strigă europenii care consideră că tranzitul canadienilor pe continentul nostru este unul liber. Pas cu pas, Canada a negociat ridicarea vizelor pentru unele state europene, rămânând însă câteva mai puțin „norocoase”.

După foarte mult timp și cu destul de mult efort, bulgarii au reușit săptămâna aceasta să dea lovitura supremă. Chiar înaintea românilor, Canada le elimină vizele de călătorie.

Dacă pentru România, vizele obținute NU de la frontieră ci de la orice misiune diplomatică sau oficiu consular canadian din străinătate, sunt în continuare un coșmar pentru cei care mai visează la dreptul de a călători în Canada, pentru vecinii noștri bulgari, visul urât tocmai a luat sfârșit. Cu o promisiune în cadrul negocierilor cu statul nord-american, europarlamentarul Sorin Moisa anunța că în această toamnă românii vor fi cei care vor avea prilejul să se bucure de ridicarea vizelor. Ce-i drept, discuțiile de la acea dată se refereau la „eliminarea vizelor turistice pentru absolut toate categoriile de cetățeni români” nu și la dreptul de muncă în Canada; „ridicarea vizelor turistice nu are absolut nicio legătură cu dreptul la muncă în Canada. Pentru românii care vor dori să muncească în Canada nu se schimbă absolut nimic: trebuie în continuare să obțină permisul de muncă și o viză corespunzătoare acestuia, urmând cu strictețe legislația canadiană. Este important să nu fie nicio confuzie între cele două. Românii care doresc să muncească în străinătate fără a avea bătăi de cap administrative pot merge oriunde în Europa, unde au aceleași drepturi ca cetățenii germani, francezi, italieni sau suedezi etc. De asemenea, cetățenii UE practic nu sunt eligibili pentru azil în Canada decât în condiții cu totul excepționale: nu aș sfătui pe nimeni să încerce, pentru că va pierde timp, bani și va fi deportat înapoi în România”.

Chiar dacă și în cazul bulgarilor, nu toți sunt cei care au reușit să obțină prilejul de a călătorii în Canada fără viză, ridicarea acestora începând cu luna mai a anului viitor este o veste care nu poate decât să îi bucure pe vecinii noștri de sud; mai ales că există promisiunea ca cel târziu la sfârșitul lui 2018, toți cetățenii bulgari să aibă parte de același privilegiu. Pe baza unui acord economic și comercial dintre Uniunea Europeană și Canada (CETA), relația dintre cele două părți se poate apropia și mai mult deoarece, odată aplicat oferă companiilor Uniunii mai multe oportunități în Canada și invers. Avantajele trebuie să se aplice ambelor părți implicate și deși pare un început promițător „unele țări din Uniunea Europeană, în special Austria, sunt circumspecte în acceptarea acordului după demonstrații de masă ale sindicatelor și grupurilor de protestatari care consideră că CETA va declanșa o scădere a standardelor și va permite marilor companii să sfideze guvernele din întreaga Europă” menționează agenția de știri, Agerpres.

Pe baza nerespectării unei dintre condițiile acordului de liber-schimb între Canada și Uniunea Europeană, Bulgaria devenise extrem de neliniștită și îngrijorată. Împreună cu țara noastră, Bulgaria s-a arătat reticentă la începutul acestui an când s-a pus problema susținerii Acordului economic și comercial UE-Canada (CETA) amintind Bruxelles-ului că ar trebuie să militeze pentru situația lor. Cerând în repetate rânduri eliminarea totală a vizelor de călătorie, la începutul săptămânii trecute, Ottawa a răspuns apelului făcut de bulgari. „Premierul canadian, Justin Trudeau a promis în cursul unei discuții telefonice cu omologul său de la Sofia, Boiko Borisov, să elimine vizele pentru oamenii de afaceri, persoanele care au mai vizitat Canada și cetățenii bulgari care la 1 mai 2017 vor fi în posesia unei vize SUA” informează agenția de presă, Agerpres.

„Guvernul canadian va depune eforturi pentru ca toți cetățenii bulgari să poată călători fără viză de la sfârșitul lui 2017. Termenul limită pentru introducerea călătoriilor fără viză ar putea fi extins până cel mai târziu în mai 2018, dacă vor apărea probleme în reorganizarea sistemelor de intrare” a comunicat mai apoi, guvernul de la Sofia. La auzul acestei vești, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker s-a arătat plin de speranțe pentru relația pe care Canada pare să o construiască cu Uniunea Europeană, în ciuda încercărilor unor ONG-uri de a se opune acestei apropieri economice dintre Canada și statele membre UE; Încercând să pericliteze votul final în care cele 27 de state trebuie să își dea acordul în data de 27 octombrie pentru ca reprezentanții Uniunii și premierul Canadei să poată semna CETA, „România amenință că nu va susține acordul dacă partea canadiană nu va ridica vizele pentru cetățeni români iar parlamentul regiunii belgiene Walonia (care trebuie să aprobe separat acordul, potrivit legislației naționale) se opune, acuzând că ar putea sumina fermierii locali” (sursă Hotnews).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page