top of page

Vizita ministrului delegat pentru Romanii de Pretutindeni Maria Ligor la Londra


In perioada 14-15 iulie 2016, a avut loc prima vizită în calitate de ministru delegat pentru relațiile cu românii de pretutindeni a doamnei Maria Ligor in Marea Britanie. In cadrul acestei deplasari doamna ministru Ligor a avut in agenda programate intalniri cu mai multi oficiali britanici dar si cu membrii ai comunitatii romanesti din Regat.

Astfel, în prima zi a vizitei, doamna ministru Ligor s-a intalnit cu Președintele Comisiei pentru afaceri interne din Camera Comunelor, Keith Vaz. Comunicatul de presa oferit de Ambasada informeaza ca in cadrul discuției au fost abordate teme legate de implicațiile rezultatului referendumului din 23 iunie 2016 pentru cetățenii români aflați in Regatul Unit. Ministrul delegat s-a referit mai ales la interesul pe care autoritățile române îl au în a monitoriza îndeaproape situația din Marea Britanie şi evaluarea efectelor operaționalizării deciziei de retragere din Uniunea Europeană asupra situației românilor aflați in această țară. De asemenea, a indicat faptul că până la ieșirea Marii Britanii din UE, aceasta rămâne stat membru, cu toate drepturile si obligațiile care decurg din acest statut, inclusiv în ceea ce privește libertatea de circulație, una dintre cele patru libertăți fundamentale pe care se sprijină funcționarea Pieței Interne.

Ministrul delegat a mai arătat că România urmărește îndeaproape apărarea intereselor românilor din Marea Britanie. A solicitat, de asemenea, cooperarea autorităților britanice în vederea sancționării oricăror acte care ar putea fi considerate discriminatorii sau xenofobe la adresa cetățenilor europeni sau altor străini aflați în Regatul Unit.

Deputatul britanic s-a referit la situația politică volatilă de la Londra şi rolul Parlamentului britanic în noul context creat de referendum. A apreciat contribuția semnificativă şi implicarea românilor din Marea Britanie la dezvoltarea societății gazde. Cei doi au convenit organizarea, cu sprijinul Ambasadei României în Marea Britanie, a unei întâlniri a parlamentarului britanic cu membrii comunității românești din Londra, pentru a le răspunde direct la întrebări.

Joi dupa-amiaza, doamna ministru a avut o intrevedere cu exponenți ai românilor care locuiesc în Marea Britanie pentru a discuta despre contextul creat în urma referendumului din 23 iunie. La intalnire au participat in numar destul de mare reprezentanti ai presei romanesti de la Londra, oameni de afaceri, antreprenori dar si romani care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la statutul romanilor in Marea Britanie ca urmare a Brexit-ului. Demnitarul a transmis cu această ocazie că guvernul român urmărește evoluțiile de la Londra și a oferit asigurări că protejarea drepturilor românilor reprezintă un obiectiv prioritar în perspectiva negocierilor ce se prefigurează între Uniunea Europeană și Regatul Unit. A subliniat faptul că poziția de principiu a Uniunii Europene este că libertatea de mișcare nu poate fi separată de celelalte componente ale Pieței Interne.

Demnitarul român a exprimat aprecierea față de implicarea mediului asociativ si voluntarilor români in proiecte de informare despre modalitățile de integrare în societatea britanică a celor care se stabilesc in Regatul Unit. A recomandat tuturor românilor din această țară să-și regularizeze sederea.

De asemenea a subliniat faptul că, până la momentul in care se va produce efectiv separarea de UE, Marea Britanie este în continuare un stat membru, cu toate drepturile și obligațiile care decurg de aici, inclusiv în ceea ce privește statutul cetățenilor comunitari.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page