top of page

Statul Islamic a suferit pierderi importante in terenuri si bani. Si totusi...


Organizația jihadistă Stat Islamic (SI) a pierdut, în primele șase luni ale anului, 12% din teritoriul pe care îl controla, și a suferit o scădere dramatică a veniturilor, potrivit unei analize publicate recent de compania de informații și analize globale IHS, transmite DPA. Cu toate astea, mai mulţi analişti şi experţi militari spun că aceste date sunt cât se poate de estimative şi că nu reprezintă decât vârful aisbergului. În realitate, nimeni nu ştie cu exactitate câţi bani, terenuri, arme sau petrol deţine gruparea teroristă Stat Islamic (Daesh).

Organizația jihadistă Stat Islamic (SI) a pierdut, în primele șase luni ale anului, 12% din teritoriul pe care îl controla, și a suferit o scădere dramatică a veniturilor, potrivit unei analize publicate recent de compania de informații și analize globale IHS, transmite DPA. Conform sursei citate, SI mai controlează în prezent 68.300 kmp în Siria și Irak, din cele 90.000 kmp la începutul lui 2015. Statul Islamic a pierdut recent teren în fața forțelor kurde în nordul Siriei, a trupelor guvernamentale siriene în zona deșertică din centrul țării, și în favoarea forțelor de securitate irakiene la vest și nord de Bagdad.

În plus, veniturile lunare ale jihadiștilor s-au redus de la circa 80 milioane de dolari la mijlocul lui 2015 la 56 milioane în martie 2016, IHS estimând de atunci o diminuare suplimentară cu circa 35%. „Combinată cu înfrângerile militare pe teren, această situație are un impact asupra coeziunii interne a grupării, așa cum o arată creșterea marcantă a numărului de dezertări începând din ianuarie 2016”, a comentat analistul Ludovico Carlino, de la IHS.

Același raport notează că ofensiva actuală a forțelor conduse de kurzi la Minbij, în nordul Siriei, constituie o amenințare majoră pentru Raqqa, capitala de facto a SI, și pentru capacitatea organizației de a acționa ca un stat, un factor-cheie în propaganda grupării. „Capturarea probabilă (a Minbij) de către Forțele Democratice Siriene sprijinite de SUA ar avea un impact major asupra capacității SI de a aproviziona Raqqa și, prin extensie, restul teritoriului cu noi recruți și provizii, subminându-i capacitatea de a guverna”, a arătat analistul principal Columb Strack de la IHS.

Cele mai recente date privind atacuri reuşite asupra grupării teroriste vine din Turcia. Opt luptători ai grupării jihadiste Stat Islamic au fost uciși în nordul Siriei de lovituri aeriene ale coaliției internaționale conduse de SUA și tiruri de artilerie dinspre Turcia, transmite Reuters, preluând o știre a agenției Anadolu, care citează surse din armata turcă. Loviturile au vizat zece ținte ale Statului Islamic și au distrus de asemenea o clădire folosită de militanți ca bază, potrivit Anadolu.

Conform sursei citate, armata turcă a declanșat tiruri de mortiere împotriva militanților care se pregăteau să deschidă focul sâmbătă spre Turcia din zonele Baragitah, Tel Ahmar și Shabaniye din nordul Siriei. Turcia și coaliția internațională au întreprins lovituri regulate împotriva SI în ultimele luni, în urma atacurilor cu rachete comise de jihadiști asupra orașului Kilis. Kilis, situat la frontiera cu zona din Siria controlată de Statul Islamic, a fost lovit de rachete de peste 70 de ori în acest an, mai mult de 20 de oameni fiind uciși.

Mai mult, în urma unor consfătuiri la nivel înalt, liderii statelor membre ale NATO, reuniți la Varșovia, au decis ca Alianța să pună la dispoziție avioane de supraveghere și instructori militari pentru sprijinirea coaliției internaționale împotriva grupării jihadiste Stat Islamic. Această decizie anunţată public vine după o perioadă îndelungată în care Alianța Nord-Atlantică a fost reticentă în a se implica în aceste eforturi, informează DPA. ''NATO are capabilități unice pentru a face diferența'', a spus secretarul general al organizației, Jens Stoltenberg. ''Vom furniza un sprijin sporit partenerilor noștri, astfel încât ei să poată proteja țările și respinge extremismul violent'', a adăugat el. Astfel, instructorii militari vor fi retrimiși în Irak, unde NATO a fost prezentă între 2004 și 2011. Liderii țărilor aliate au convenit ''în principiu'' ca avioane de supraveghere AWACS să furnizeze sprijin pentru forțele coaliției internaționale. Avioanele vor opera în spațiul aerian internațional și în cel al Turciei ''pentru a supraveghea spațiul aerian de deasupra Irakului și Siriei'', a mai explicat Jens Stoltenberg.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page