top of page

Cetatenii UE nu sunt de acord cu privilegii pentru Marea Britanie


Dacă lideri statelor Uniunii Europene (UE) au fost tranşanţi în aformaţii atunci când a venit vorbă despre decizia Marii Britanii de a părăsi UE, şi cetăţenii pe care aceştia îi conduc sunt la fel. Mai mulţi lideri europeni au cerut ca Marea Britanie să activeze de urgenţă clauza privind părăsirea Uniunii şi să nu mai piardă timpul încercând să-şi creeze un teren de negociere. De asemenea, cetăţeni din Germania, Franţa, Suedia, Finlanda nu vor ca UE să ofere Marii Britanii privilegii. Mai mult decât atât, vicepreședintele Bundestagului (camera inferioară a parlamentului federal german), Johannes Singhammer, a declarat că limba engleză ar trebui să-și piardă poziția dominantă în UE după Brexit.

Majoritatea cetăţenilor din Germania, Franţa, Suedia şi Finlanda nu cred că UE trebuie să ofere Marii Britanii condiţii avantajoase în negocierile privind viitoarea relaţie cu Blocul comunitar, arată un sondaj de opinie citat de site-ul agenţiei Reuters şi efectuat de Institutul YouGov în Germania, Franţa, Suedia, Finlanda şi Danemarca, în intervalul 30 iunie - 5 iulie.

Germanii şi francezii se opun vehement ajutării Marii Britanii: 53% dintre respondenţii din ambele ţări cred că Londra nu ar trebui să aştepte condiţii avantajoase; 27% sunt favorabili oferirii unor condiţii avantajoase Marii Britanii, conform sondajului efectuat de Institutul YouGov. Majoritatea cetăţenilor din Germania şi Franţa, cele mai influente ţări din UE, ar susţine accesul Marii Britanii pe piaţa comunitară doar dacă Londra va permite în continuare libertatea de circulaţie şi angajarea cetăţenilor UE pe teritoriul britanic. Dintre cele cinci state în care a fost efectuat sondajul de opinie, doar cetăţenii din Danemerca sunt favorabili oferirii unor condiţii avantajoase Marii Britanii.

Reamintim că majoritatea cetăţenilor britanici s-au pronunţat, pe 23 iunie, în favoarea ieşirii ţării din UE. Londra nu a iniţiat încă procesul de ieşire, iar liderii britanici speră că vor obţine în continuare acces la piaţa unică europeană după ieşirea din UE, dar fără a mai contribui la bugetul comunitar şi limitând accesul europenilor la locuri de muncă în Marea Britanie.

Mai mult, vicepreședintele Bundestagului, Johannes Singhammer, a declarat că limba engleză ar trebui să-și piardă poziția dominantă în UE, potrivit DPA. ''Atunci când Marea Britanie va ieși din UE, nu va mai exista niciun motiv pentru ca limbile germană și franceză să fie discriminate'', a spus Johannes Singhammer, într-un interviu pentru publicația germană Der Spiegel. El a apreciat că în loc să reducă cu 10% serviciul de limbă germană, ce are 100 de translatori, Comisia Europeană ar trebui să micșoreze serviciul de limbă engleză, având 130 de translatori. Singhammer s-a plâns de întârzieri în traducerea în germană a unor texte importante, un exemplu în această privință fiind propunerea Comisiei Europene de liberalizare a regimului de vize pentru cetățenii turci, care abia după cinci săptămâni a ajuns în Bundestag tradusă în limba germană. Un alt exemplu este proiectul de modificare a Regulamentelor Dublin privind azilul, document elaborat în luna mai, dar care nu va ajunge la deputații germani decât la finalul lunii iulie.

Un alt zid împotriva deciziei Marii Britanii de părăsire a spaţiului comunitar este ridicat de ministrul german de Finanțe, Wolfgang Schaeuble. Acesta a declarat, într-un interviu pentru Augsburger Allgemeine, că liderii europeni trebuie să acționeze rapid pentru a demonstra că UE rămâne un organism capabil să facă față provocărilor globalizării și după decizia Marii Britanii de a părăsi Blocul comunitar. El a adăugat că Uniunea Europeană rămâne răspunsul corect. "Dar trebuie să acționăm rapid pentru a preîntâmpina apariţia unei conflagraţii în urma Brexitului," a mai spus oficialul german. "Europa trebuie să-și dovedească rapid valoare, soluționând chestiuni urgente," cum ar fi criza imigranților și șomajul în rândul tinerilor din sudul Europei, a adăugat acesta.

De asemenea, ministrul a reiterat îngrijorarea sa cu privire la efectele ratelor scăzute ale dobânzii în zona euro și în alte țări industrializate. "Politicienii trebuie să acționeze pentru a ușura calea spre o creștere mai mare prin crearea unor condiții atractive pentru investiții private și reforme structurale," a mai afirmat politicianul german.

Un discurs împăciuitor vine din partea preşedintelui SUA, Barrack Obama, aflat la Varşovia, la summit-ul NATO. El a declarat că solidaritatea dintre țara sa și Europa nu va fi afectată de ieșirea Marii Britanii din Blocul comunitar, relatează The Guardian online. Obama a descris afirmații potrivit cărora Occidentul ar fi fost puternic slăbit de votul de la referendumul din Marea Britanie drept o “hiperbolă”. El a subliniat caracterul solid și durabil al relațiilor Washingtonului cu UE, pe care le-a numit “una dintre cele mai importante realizări economice și politice din timpurile moderne”. “Aceasta este o realizare care trebuie păstrată“, a adăugat el, decriind o Europă integrată ca fiind “piatra de temelie a relațiilor Statelor Unite cu lumea”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page