top of page

Atentat la Nisa – Franta in doliu de ziua nationala


14 Iulie 2016 – ziua in care Franta sarbatoreste ziua nationala va ramane incepand cu acest an in istorie ca o zi de doliu in care intreaga lume a fost cutremurata de un atac terorist de o cruzime inegalabila.

Bilantul arata ca 84 de oameni au fost ucisi si alte cateva sute au fost raniti in seara zilei de joi, 14 iulie, cand soferul unui camion a intrat intentionat cu viteza in mijlocul unei multimi de oameni care sarbatoreau ziua nationala a Frantei si venisera sa vada focul de artificii. Initial oamenii prezenti au crezut ca soferul camionului ramasese fara frane si s-au dat cum au putut la o parte din calea lui insa martorii la fata locului au relatat ca soferul conducea intentionat in zig-zag pentru a produce cat mai multe victime.

Cele 45 de secunde de teroare au produs 84 de decese printre care 10 copii si sute de raniti, printre care si 2 romani. Soferul camionului, cetatean francez de origine tunisiana a fost impuscat iar in interiorul vehiculului au fost gasite numeroase arme si grenade. Soferul a fost ulterior identificat ca fiind un barbat de 31 de ani care traia in Nisa, pe nume Mohamed Lahouaiej Bouhlel, si a fost descris de apropiati ca fiind un om foarte violent. De altfel, acesta se afla in vizorul politiei pentru fapte de natura violenta insa nu terorista. Un martor, ce a filmat evenimentul tragic, a mărturisit cum a văzut poliţiştii în timp ce încercau să se apropie de vehicul, în timp ce trăgeau mai multe focuri de armă către parbrizul şi uşile maşinii, înainte de a-l auzi pe Bouhlel ţipând, lovit de unul dintre gloanţele trase de oamenii legii.

Un tanar roman prezent la fata locului la momentul atacului, care a scapat de pericolul mortii, Adrian Iliuta a declarat: “ A fost un infern. Nu s-a tinut cont de varsta sau religie”.

Seria de împuşcături s-a petrecut cu 30 de minute după ce bărbatul a lovit cu maşina mai multe persoane ce urmăreau focurile de artificii, "trimiţând corpuri în aer precum popicele, lăsând pe alţii răniţi ori prinşi sub roţile camionului", declara unul dintre cei prezenţi în zonă în acel moment.

Gruparea terorista Stat Islamic a revendicat atacul de la Nisa. Agentia oficiala Amaq a anuntat ca atacul a fost executat de “un soldat al Statului Islamic”.

Presedintele francez Francois Hollande a declarat: ” Franta nu a terminat cu terorismul. Suntem in fata unei lupte de durata. Avem un inamic care asteapta sa ne loveasca. […] Voi lua deciziile necesare pentru a consolida efectivele. Vom continua sa protejam cetatenii francezi. Le cer oamenilor sa fie puternici. Noi suntem o tara puternica, capabila sa trecem prin orice incercari. Vreau sa va spun ca am oferit un exemplu pentru ca am dovedit ca putem fi uniti si e rolul meu si responsabilitatea mea sa stiu sa ii protejez pe francezi.”

Toti omologii presedintelui Hollande si-au exprimat sprijinul si condoleantele cu privire la cosmarul prin care trece Franta in aceste momente.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page