top of page

Intalnirea Ambasadorului Dan Mihalache cu membri ai comunitatii romanesti din UK


Marti, 2 iulie 2016, la sediul Institutului Cultural Roman din Londra, a avut loc prima intalnire, de la numirea sa in functie, a ambasadorului Romaniei in Marea Britanie Dan Mihalache, cu membrii comunitatii romanesti din Regat.

Subiectele abordate au facut referire preponderent la cele mai importante aspecte din perspectiva deciziei Marii Britanii de iesire din Uniunea Europeana si la impactul acestei decizii asupra comunitatii romanesti. Ambasadorul a declarat ca lista prioritatilor sale s-a modificat complet odata cu hotararea de iesire a Marii Britanii din Uniune, prioritare devenind acum aspectele legate de statutul romanilor care traiesc pe teritoriul Marii Britanii, atat in plan economic, social, academic si cultural.

Cu aceasta ocazie domnul ambasador a transmis un mesaj de reasigurare catre romanii din Regat: “ Cred in forta comunitatii romanesti din Marea Britanie, e o comunitate puternica […] care are spatii de influenta in foarte multe zone ale societatii britanice. […] Nu am venit intr-un moment simplu, este o etapa foarte complicata [….] Ceea ce eu doresc sa spun tuturor celor care muncesc si traiesc in Marea Britanie, cel putin deocamdata, statutul lor nu se schimba, sunt cetateni ai Uniunii Europene, sunt aici in calitate de cetateni ai Uniunii Europene, si ca atare beneficiaza in continuare de toate drepturile si libertatile pe care cetatenii Uniunii Europene le au atata timp cat, sigur, Marea Britanie va fi membra a Uniunii Europene. Va fi un process lung de discutie si negociere[… ] Vreau sa ii asigur pe toti cetatenii ca statul roman va discuta foarte serios cu partenerul strategic Marea Britanie astfel incat drepturile cetatenilor sa fie respectate si sa aiba in continuare posibilitatea de a trai si munci aici”.

Un alt aspect important dezbatut a fost cel al deschiderii unei sectii consulare la Manchester, despre care domnul ambasador a transmis ca preconizeaza ca va fi inaugurat in luna noiembrie a acestui an. S-a discutat de asemenea despre modernizarea si eficientizarea serviciilor consulare ale sectiei din Londra, intrucat cererea de servicii consulare a crescut exponential, sistemul actual dovedind ca e loc de imbunatatiri.

Domnul ambasador s-a aratat foarte deschis in comunicarea cu membrii comunitatii prezenti la intalnire, raspunzand la intrebari si aratandu-se dispus sa sprijine initiative pozitive care sa ajute la imbunatatirea si promovarea imaginii romanilor si a Romaniei pe diverse planuri.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page