top of page

Brexit! Ziua Independentei sau vinerea neagra?


Este oficial! Marea Britanie a votat pentru ieşirea din Uniunea Europeană (UE)! Ce înseamnă această zi istorică pentru Marea Britanie, pentru însăşi ideea de Regat Unit şi pentru UE? Scoţia nu vrea să părăsească UE. Ce modificări s-ar putea produce în cadrul mecanismelor Uniunii? Cum se va descurca Londra pe viitor? Euroscepticismul a câştigat şi multe voci au rupt liniştea dimineţii de vineri, 24 iunie, anunţându-şi intenţia de a face referendumuri pentru părăsirea UE. Este vorba despre Franţa, Ungaria, Olanda şi, probabil, şi alţii. Lira a suferit deja cea mai mare scădere din 1985: aproape 10% faţă de dolar! Citiţi toate aceste informaţii în materialul următor!

Şi dacă Parlamentul britanic va accepta Brexitul – referendumul are doar o valoare consultativă – ieşirea în sine va dura. Procedura de ieşire prevăzută, în procedurile UE, Parlamentului European şi Comisiei Europene, este complicată şi implică o negociere ce se va întinde pe minimum 2 ani. Celelaltre state member ale UE pot însă întinde această perioadă. În tot acest timp, în Marea Britanie se aplică încă legile europene. Dacă, pe parcursul acestor negocieri, Marea Britanie se răzgândeşte, procedurile se pot stopa imediat.

Căderea PIB și scenarii cvasiapocaliptice apar în avertismentele mai multor personalități internaționale în cazul unei ieșiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, relatează AFP. Lira britanică a suferit cea mai mare cădere de o zi, scăzând cu 9,4 la sută față de dolar, ajugând chiar și la 1,3459 lire față de dolar, cel mai scăzut nivel din septembrie 1985!

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a avertizat în ajunul referendumului că nu va exista "niciun fel de nouă negociere cu Londra" la capătul scrutinului. "Afară înseamnă afară", a spus el. Donald Tusk, președintele Consiliului European, și-a exprimat temerea de repercusiunile filosofice ale unui Brexit pentru întregul Occident. "În calitate de istoric, mă tem că un Brexit ar putea marca nu numai începutul distrugerii UE, ci și a civilizației occidentale", a declarat el.

Premierul britanic David Cameron și-a asumat un risc enorm, jucând, la alegeri, în 2013, cartea acestui referendum şi creând o ruptură în partidul său conservator. După scrutinul de joi seara, mai mult de 80 de deputați din partidul său, care au făcut campanie pentru Brexit, i-au cerut să rămână în funcție oricare ar fi rezultatul scrutinului. Dar pentru fostul ministru conservator al justiției, Ken Clarke, aceasta nu este decât praf în ochi: "Primul ministru nu va putea să se mențină mai mult de 30 de secunde dacă pierde referendumul", a pronosticat el. Nigel Farage, susţinător fervent al Brexit, a exultat: “Îndrăzniţi să visaţi! De un sfert de secol muncesc ca să se întâmple asta. Este primul pas către o Europă a ţărilor suverane”. Politicianul a mai declarat că Marea Britanie „are nevoie de un Guvern pentru Brexit, care să înceapă negocierile cu celelalte state memebre şi să refacem tratatele comerciale. Lăsăm în urmă o politică a UE care nu a performat”.

Președinta Băncii Centrale Americane (FED), Janet Yellen, a avertizat în această săptămână asupra "repercusiunilor economice importante" în SUA în caz de Brexit. Un vot în favoarea Brexit ar putea iniția "o perioadă de volatilitate asupra piețelor financiare care ar putea avea un impact negativ asupra condițiilor financiare și asupra perspectivelor economice americane", a avertizat ea. La rândul său, FMI avertizează asupra "unui risc important pentru economia mondială". Marii bancheri din G7 se tem de un "șoc".

Potrivit unui studiu prezentat în mai de Trezoreria britanică, părăsirea UE ar provoca "un șoc imediat și violent" în Marea Britanie și ar afecta creșterea sa economică. Analiza prevede două scenarii: "un scenariu șoc" în care PIB-ul ar pierde 3,6% în raport cu previziunile pe doi ani și un "scenariu de șoc violent" unde pierderea ar fi de 6%. Miliardarul american George Soros a avertizat în această săptămână împotriva unei posibile "vineri negre" în caz de Brexit, deja anticipând o devalorizare cu cel puțin 15% a lirei sterline.

Unda de şoc a euroscepticismului a lovit deja Europa. Precedentul creat animă deja spiritele în Olanda, unde liderul formațiunii politice olandeze anti-imigrație Partidul Libertății, Geert Wilders, a cerut vineri organizarea unui referendum privind apartenența țării sale la UE. "Vrem să ne controlăm singuri țara, banii noștri, frontierele noastre și politica noastră privind imigrația", a transmis, într-un comunicat, liderul Partidului Libertății (de extremă-dreapta). Wilders, care conduce în sondajele de opinie, a spus că dacă va fi ales prim-ministru al Olandei la alegerile generale din martie, atunci va convoca la rândul său un referendum. "Să lăsăm poporul olandez să decidă", a afirmat el. În Franţa, președinta Frontului Național, Marine Le Pen, a scris, pe contul său de Twitter: "Victoria libertății! Așa cum cer de ani de zile, acum trebuie organizat un referendum similar în Franța și în celelalte țări din UE".

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page