top of page

Canada nu se teme de Rusia. Ar putea trimite soldati in Europa de Est...


Statele Unite ar putea solicita implicarea Canadei pentru a contribui, alături de Marea Britanie şi Germania, la suplimentarea efectivelor NATO în Europa de Est, în contextul în care aliaţii europeni sunt reticenţi şi nu vor să intre în vizorul Rusiei, au afirmat surse diplomatice.

În pofida demonstraţiilor de forţă prin organizarea de exerciţii militare în Europa de Est, Alianţa Nord-Atlantică pregăteşte şi staţionarea a 4.000 de militari suplimentari, prin rotaţie, în Polonia şi ţările baltice, pentru descurajarea Rusiei. Până acum, la noua forţă militară au anunţat participarea Statele Unite, Marea Britanie şi Germania, fiecare cu câte 1.000 de militari. Washingtonul caută încă un aliat care să trimită 1.000 de militari în statele est-europene, dar ţările europene sunt reticente să contribuie.

"Aliaţii europeni au motive să nu se implice. Sunt deja implicaţi în alte operaţiuni, în Europa, în Africa, în Afganistan. Pur şi simplu nu mai au fonduri", a declarat un diplomat NATO citat de Reuters. "Există disensiuni în cadrul NATO. Unii aliaţi cred că trupele trebuie suplimentate pe flancul sudic", dezvăluie Sophia Besch, analist la Centrul pentru Reformă Europeană (CER), cu sediul la Londra. "Summitul NATO de la Varşovia va fi ultimul din mandatul preşedintelui Barack Obama, iar Statele Unite vor să fie un succes. Se vor asigura că va fi găsită a patra ţară care să contribuie, posibil Canada", a declarat un diplomat polonez.

Statele Unite au anunţat în martie că vor trimite militari suplimentari în Europa de Est, cel mai probabil inclusiv în România, începând din anul 2017, în contextul măsurilor de garantare a securităţii pe fondul acţiunilor Rusiei. Pentagonul a alocat un buget suplimentar de 3,5 miliarde de dolari pentru o prezenţă militară permanentă în România, Polonia, Estonia, Lituania şi Letonia. Decizia suplimentării capabilităţilor militare americane în Europa de Est are rolul de a oferi garanţii de securitate aliaţilor NATO în contextul activităţilor militare ale Rusiei. Alianţa Nord-Atlantică trebuie să transforme patrulele aeriene din zona Mării Baltice într-o forţă care să poată apăra ţările baltice în caz de război, afirma în martie generalul american Philip Breedlove, la acea vreme comandantul în exerciţiu al forţelor NATO din Europa, în ceea ce era un avertisment adresat Rusiei.

SUA și NATO își modifică doctrina de apărare, trecând de la “reasigurare la o forță de disuasiune” în Europa de Est, ca răspuns la “o Rusie agresivă”, a declarat, la Riga, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, informează AFP. Declarația lui Breedlove intervine la o zi după ce Pentagonul a anunțat desfășurarea în regim permanent, prin rotație, a unei brigăzi formate din 4.200 de soldați, tancuri și vehicule blindate în Europa de Est, din februarie 2017. “Suntem gata să luptăm și să învingem, dacă am ajuns aici. Obiectivul nostru va evolua de la reasigurare la o forță de disuasiune, inclusiv prin măsuri care îmbunătățesc major pregătirea noastră globală”, a declarat generalul, la finalul reuniunii pe care a avut-o cu comandanți ai NATO din regiunea baltică. “La est și la nord avem de-a face cu o Rusie resurgentă și agresivă și, după cum am observat de-a lungul ultimilor doi ani, Rusia caută în continuare să-și extindă influența asupra periferiilor sale și dincolo de ele”, a subliniat Breedlove.

Federația Rusă a anexat Crimeea în 2014 și alimentează un conflict separatist pro-Moscova în estul Ucrainei. De atunci, țările din Europa Centrală și de Est, membre ale NATO, printre care țările baltice și Polonia, au făcut presiuni asupra Alianței pentru ca aceasta să-și majoreze prezența în regiune, măsuri calificate de către organizație ca fiind unele de “reasigurare”. “În primăvara lui 2017, ceea ce vom aduce în Europa, și în special în cele trei țări baltice, este o brigadă blindată, pe deplin validă, cu un post de comandament și întreg echipamentul de susținere necesar”, a precizat generalul american.

Întrebat de AFP cu privire la o eventuală implicare a altor membri ai NATO după exemplul armatei americane și al angajamentului său crescut, Breedlove a răspuns că “se poate spera” la aceasta. “Am venit aici cu formațiuni de talia unei companii, după (acțiuni ale Rusiei în) Crimeea și Donbas. Alte țări vin și ele acum cu formațiuni de talia unei companii”, și-a exprimat generalul american mulțumirea.

La rândul său, Moscova a atenționat în mod regulat împotriva unei “staționări permanente” a unor forțe de luptă substanțiale ale NATO la frontierele ruse, o încălcare în opinia sa a Actului fondator NATO-Rusia din 1997. Noua brigadă blindată americană nu va “staționa” în permanență, deoarece va fi desfășurată prin rotații succesive a câte 9 luni a unităților cu baze în exteriorul Europei, potrivit indicațiilor furnizate de Pentagon miercuri. Cele șase țări vizate de aceste rotații sunt Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România, a anunțat Pentagonul, fără a preciza modalitățile practice.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page