top of page

Vezi ce aeronave nu mai voie să zboare in tarile UE si de ce!


Nicio Puma nu se mai ridică în aer! Agenţia Europeană pentru Siguranţa Aeriană (AESA) a dispus, la începutul lunii iunie, interzicerea zborurilor elicopterelor Super Puma fabricate de Airbus, după un accident produs la sfârşitul lunii aprilie în Norvegia, soldat cu 13 morţi, informează site-ul cotidianului Le Figaro. Şi în România, după tragedia petrecută în Republica Moldova, în care un elicopter SMURD s-a prăbuşit, Ministerul Afacerilor Interne a dat ordin ca niciun elicopter SMURD să nu se mai ridice în aer până la finalizarea anchetei.

Măsura luată de AESA vizează toate elicopterele de tip Super Puma H225 LP şi AS332 L2, fabricate de compania Puma Helicopters, şi se aplică în toate ţările Uniunii Europene (UE). "Această măsură a fost luată din raţiuni de precauţie până când vor fi disponibile noi date", a comunicat Agenţia Europeană. Decizia a fost luată după un accident aerian produs din cauza unei defecţiuni tehnice în Norvegia, în aprilie, soldat cu 13 morţi. De atunci însă, alte trei tragedii aviatice au avut loc în spaţiul aerian al UE.

Şi în Statele Uniute este doliu. Două avioane de luptă făcând acrobații din escadroane de elită ale aviației militare s-au prăbușit în accidente separate în Statele Unite, unul imediat după ce a survolat o ceremonie la care participa președintele Barack Obama, relatează AFP și Reuters. Un F-16 al Thunderbirds, patrula de acrobație a US Force, s-a prăbușit în Colorado (vestul SUA), la scurt timp după ce a survolat ceremonia de absolvire la Academia Forțelor Aeriene din Colorado Springs. Pilotul s-a catapultat și este nevătămat, a declarat un responsabil al armatei aerului sub acoperirea anonimatului.

Puțin mai târziu, un F/A 18 Hornet al Blue Angels, patrula acrobatică aeronavală, s-a prăbușit la decolare pe aeroportul din Smyrna în Tennessee (centru), a anunțat un purtător de cuvânt al aviației navale. Aparatul "a început un antrenament" după-amiază când s-a produs accidentul, a declarat acest purtător de cuvânt, locotenentul Clinton Beard. El nu a dorit să dea detalii cu privire la soarta pilotului, dar a precizat că o procedură de informare a rudelor era în curs. "Celelalte cinci avioane Blue Angels nu au fost implicate în accident și au aterizat în siguranță fără incidente la scurt timp după aceea", a spus el. Potrivit presei locale din Tennessee, citată de Reuters, o persoană a fost ucisă în prăbușirea avionului F/A-18 din escadrila marinei Blue Angels la Smyrna, la aproximativ 39 km sud-est de Nashville. Cauza accidentului nu a fost cunoscută imediat. Accidentul a avut loc în timp ce Blue Angels exersau pentru un spectacol aerian în weekend, a precizat presa locală.

În România, 16 persoane și-au pierdut viața și alte patru au fost rănite în urma prăbușirii elicopterelor SMURD, tragediile având loc în ultimii 13 ani. Cea mai recentă a avut loc în luna iunie a anului curent. Patru persoane și-au pierdut viața după ce un elicopter SMURD s-a prăbușit, joi, 2 iunie 2016, în raionul Cantemir din Republica Moldova, acesta fiind al cincilea elicopter SMURD care se prăbușește din anul 2003 până în prezent.

Un alt elicopter SMURD s-a prăbușit pe 15 decembrie 2014 în Lacul Siutghiol din județul Constanța. În urma accidentului, toate cele patru persoane aflate la bord – medicul, pilotul, copilotul și asistenta medicală - și-au pierdut viața. La operațiunea de căutare și salvare a victimelor, care a durat peste 12 ore, au participat 40 de scafandri ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență, militari ai Forțelor Navale, jandarmi, polițiști și cadre medicale de la SMURD și Serviciul Județean de Ambulanță. MAI a anunțat la acea vreme că nu au existat cauze tehnice care să ducă la prăbușirea elicopterului.

În 23 decembrie 2006, un alt elicopter SMURD s-a prăbușit în județul Bistrița-Năsăud. Toate cele patru persoane aflate la bord au fost rănite. Operațiunile de căutare au durat peste patru ore din cauza terenului accidentat. În urma cercetărilor s-a stabilit că accidentul a fost cauzat de condițiile meteorologice nefavorabile. Un elicopter aparținând SMURD, care efectua un zbor de rutină, s-a prăbușit pe 9 ianuarie 2006, în apropierea aeroportului din Iași. În accident și-au pierdut viața doi piloți și două cadre medicale. Autoritățile au stabilit că accidentul a fost cauzat de vremea nefavorabilă. La data de 5 martie 2003, un elicopter SMURD s-a prăbușit în comuna Cojocna din județul Cluj. Toate cele patru persoane aflate la bord – pilotul, copilotul, un medic și un asistent - și-au pierdut viața. Cadrele medicale se întorceau din Budapesta, unde însoțiseră un copil care urma să fie operat pe cord.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page