top of page

Italia sustine Romania sa intre in Schengen. Olanda NU!


România a devenit un soi de minge de ping-pong între statele Uniunii Europene (UE) care au drept de veto în ce priveşte intrarea în Schengen. S-au dat foarte multe declaraţii din diverse părţi în ce priveşte acest subiect. Concret, printre „inamicii” istorici ai României în ce priveşte intrarea în Schnegen se numără Olanda, care şi-a păstrat poziţia, în ciuda fluidităţii altor state membre, care, de-a lungul timpului, şi-au mai nuanţat declaraţiile. Acum, Italia iese la rampă cu o poziţie cât se poate de tranşantă.

Diego Brasioli, ambasadorul Italiei la Bucureşti, a spus, la o recepţie de Ziua Republicii, că ţara sa susţine eforturile României de a adera la spaţiul Schengen şi că România a îndeplinit cerinţele necesare încă din 2011. "Italia este aproape de România şi noi sprijinim cu mândrie aspiraţiile sale legitime de a fi inclusă în spaţiul Schengen. De fapt, noi credem că România şi-a îndeplinit toate cerinţele necesare de a adera la spaţiul Schengen din 2011", a spus Brasioli la o recepţie de Ziua Italiei. La evenimentul de la la reşedinţa sa a fost invitat şi preşedintele Klaus Iohannis, ambasadorul amintitind în discursul său de cele două vizite făcute de preşedintele Klaus Iohannis în Italia, la Roma şi Milano.

"Cred că este greu de imaginat o relaţie mai apropiată între două ţări decât cea existentă între Italia şi România. Vorbim două limbi similare, împărtăţim valori culturale comune, avem tradiţii similare. Mai bine de un milion de români trăiesc în Italia, fiind integraţi cu succes în societatea noastră. Mai mult de 20.000 de companii itaiene investesc şi produc în România în fiecare sector al economiei", a spus Brasioli.

De asemenea, diplomatul italian a amintit că în 2015 schimburile comerciale bilaterale au atins un nivel record. "Anul trecut, volumul schimburilor bilaterale au atins un nivel record de 13,5 miliarde de euro, mai multe de 2.200 de companii italiene noi au intrat pe piaţa din România în 2015, aproximativ 400 de zboruri către şi dinspre cele două ţări conectează în fiecare săptămână 20 de oraşe din România şi Italia", a spus ambasadorul.

La recepţie a fost prezent şi (încă) preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, care a conversat mai mult timp cu ambasadorul SUA, Hans Klemm. De asemenea, fostul premier Victor Ponta a fost prezent la recepţie, alături de fostul ministru de Externe Titus Corlăţean. Printre invitaţi au fost mai mulţi membri ai corpului diplomatic, inclusiv ministrul Lazăr Comănescu, şi mai mulţi diplomaţi, printre care şi ambasadorul Marii Britanii, Paul Brummell.

Dacian Cioloş, premierul României, a declarat, în acest context, că România trebuie să își susțină punctul de vedere referitor la aderarea la Spațiul Schengen pentru că a făcut eforturi pentru a se integra în această zonă. "Am auzit discuții în România “de ce să ne mai batem noi sau să ne milogim pentru Schengen, atât timp cât alții, dimpotrivă, sunt reactivi vizavi de acest lucru”. Spațiul Schengen e un element de integrare în UE, dincolo de dificultatea de moment pe care o întâlnește problematica, discuția aceasta. România a făcut eforturile de integrare în Schengen și nu cred că se pune problema să ne milogim atunci când ne susținem punctul de vedere. Eu cred că România trebuie să vizeze integrarea diferitelor cercuri concentrice europene, indiferent că e vorba de spațiul Schengen sau de zona euro sau de alte teme", a spus Cioloș la ambasada României din Belgia, în contextul în care urma să efectueze o vizită oficială în Olanda, unde va discuta și tema Schengen.

El a adăugat că România a sugerat de multă vreme o integrare în trepte la spațiul Schengen. "Prima aderare, cu spațiul aerian, poate să se facă chiar și în condițiile actuale de dificultate pentru frontierele terestre, ceea ce ar crește încrederea în faptul că România poate să își asume responsabilitățile de membru al spațiului Schengen. Dincolo de decizia care la un moment dat se va lua, eu sunt convins, e important să fim prezenți în mod activ la toate aceste discuții și să ne susținem punctul de vedere", a explicat Cioloș.

Întrebat cum comentează poziția recentă a Olandei care se opune aderării României la Spațiul Schengen, Cioloș a replicat: "Eu mai știu și că olandezii sunt foarte pragmatici și sunt oameni care iau decizii și pe bază de argumente și, dincolo de orice așteptări, e important să întărim dialogul direct cu autoritățile olandeze și să explicăm direct lucruri, să răspundem direct la anumite întrebări, după care eu cred că și deciziile politice care vor fi formulate vor ține cont de aceste lucruri. Olanda nu e doar un ministru, un prim ministru, în Olanda sunt mai mulți decidenți și atunci e important să putem aborda acest dialog și direct".

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page