top of page

Germania: Teroristi arestati inainte sa ucida in numele SI


Serviciile secrete şi de intervenţie din statele membre ale Uniunii Europene (UE) îşi continuă anchetele şi investigaţiile în scopul identificării potenţialelor pericole teroriste. Mai multe sute de suspecţi sunt în atenţia autorităţilor, care desfăşoară investigaţii încrucişate, tocmai pentru a ţine fenomenul sub control din mai multe perspective. Serviciile de securitate germane au avertizat asupra riscului de atentate teroriste în timpul campionatului Euro 2016.

Cea mai recentă „captură” a fost făcută la începutul lunii iunie, de către autorităţile germane care au arestat trei sirieni suspectaţi că plănuiau să comită atacuri teroriste în oraşul Duesseldorf în numele reţelei teroriste Stat Islamic (SI), relatează Associated Press, citând procurori germani. Planul suspecţilor a fost deconspirat de un al patrulea complice, care a oferit detalii despre întreaga operaţiune autorităţilor franceze. Cei trei bărbaţi au fost arestaţi în trei landuri germane, se arată într-un comunicat al procurorilor federali germani.

Operaţiunea presupunea ca doi atacatori sinucigaşi să se detoneze în zona centrală din Duesseldorf, apoi alţi patru atacatori să ucidă cât mai mulţi oameni, folosind dispozitive explozive, explică procurorii germani. Cu toate acestea, nu au fost descoperite indicii cu privire la demararea unor operaţiuni concrete. Cei trei bărbaţi arestaţi de autorităţile germane au fost identificaţi drept Hamza C., de 27 de ani, Mahood B., de 25 de ani şi Abd Arahman A.K., de 31 de ani. Cel de-al patrulea suspect, Saleh A., de 25 de ani, tot din Siria, se află în custodia autorităţilor franceze.

Potrivit procurorilor germani, Saleh A. şi Hamza C. s-au alăturat reţelei teroriste Stat Islamic în 2014 şi au primit ordine de la liderii organizaţiei pentru a comite atacuri teroriste în Duesseldorf. Cei doi au călătorit în Turcia în mai 2014 cu aprobarea reţelei, iar în martie şi în iulie 2015 au călătorit separat spre Germania, prin Grecia. Aceştia l-ar fi convins pe Mahood B. să se alăture operaţiunii lor undeva la finalul anului trecut, susţin procurorii germani. În ianurie 2016, Saleh A. l-a contactat pe Abd Arahman A. K., care a călătorit spre Germania în octombrie 2014 cu instrucţiuni din partea SI, să ia parte la operaţiunea lor. Potrivit procurorilor germani, Abd Arahman A. K., care a fabricat anterior veste explozive şi grenade pentru gruparea extremistă Frontul Al Nusra - afliată reţelei teroriste Al-Qaida - trebuia să realizeze respectivele veste explozive. Planul a fost deconspirat în momentul în care Saleh A. a mers la procurorii parizieni pe 1 februarie pentru a releva detaliile operaţiunii teroriste, fiind reţinut de autorităţi.

Autoritățile germane desfășoară anchete asupra a peste 180 de suspecți de terorism reveniți din Siria sau care au legături cu grupări militante din acea țară, a indicat Ministerul Justiției, la o zi după arestarea a trei sirieni. Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a afirmat că este încă prea devreme pentru a fi trase concluzii cu privire la gravitatea amenințării reprezentate de planul pus la cale de suspecții arestați, însă alerta de securitate se menține la nivel ridicat. „În prezent, procurorul federal șef desfășoară în jur de 120 de investigații referitoare la peste 180 de suspecți în legătură cu războiul civil din Siria, pentru apartenență sau sprijin în favoarea unei grupări teroriste”, a declarat, la rândul său, un purtător de cuvânt al Ministerului Justiției.

Într-o declarație pentru Reuters, liderul sindicatului polițiștilor, Rainer Wendt, a avertizat în legătură cu tentativele de a-i considera suspecți pe toți migranții, după arestări. „Știm după atacurile de la Paris și Bruxelles că Statul Islamic vrea să influențeze dezbaterea legată de migrație în Europa și să incite sentimentele anti-refugiați”, a declarat Wendt. „Aceasta face parte din strategia lor. Nu trebuie să cădem în capcana lor”, a subliniat liderul sindical pentru Reuters.

În acest context, şi serviciile de securitate ucrainene (SBU) au anunţat că au prevenit o serie de atacuri teroriste planificate în timpul campionatului Euro 2016 în Franţa, după ce au arestat un francez care încerca să transporte 125 de kilograme de explozibili, a anunţat directorul SBU, Vasil Hriţak, citat de Interfax. "SBU a reuşit să prevină o serie de 15 atacuri teroriste planificate pentru campionatul Euro 2016 în Franţa, care va avea deschiderea pe 10 iunie", a declarat Hriţak într-o conferinţă de presă organizată luni la Kiev. Directorul SBU a precizat că bărbatul a luat legătura cu grupări armate din Ucraina încercând să cumpere armament şi explozibili. Atentatele ar fi vizat locaşuri de cult ale comunităţilor musulmane şi evreieşti şi clădiri care au legătură cu organizarea turneului de fotbal, dar şi sedii administrative ale guvernului francez, printre care cele responsabile cu colectarea taxelor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page