top of page

Curiozitati cu si despre Brexit: Farage, marinar pe Tamisa?


Pe măsură ce se apropie ziua referendumului – 23 iunie! - din ce în ce mai multe voci, mai argumentate sau mai... conspirativ-aluzive se fac auzite în spaţiul public, vorbind pro şi contra Brexit. Brexit va aduce mii de euro în buzunarele britanicilor?!? Sute de mii de joburi s-ar pierde în caz de... Brexit. Se minte prea mult. Se crează un precedent periculos pentru state unde extremismul este la putere, precum Ungaria. Şi migranţii au fost invitaţi la vot pentru a crea panică? Nigel Farage se face marinar şi căpitan de flotilă pe Tamisa, având ca fundal sonor „The Great Escape”. Alegeţi dintre toate aceste informaţii pe cele care vi se par mai potrivite. Ele sunt cu toatele, adevărate.

Ministrul de finanţe britanic susţine că sute de mii de joburi ar putea fi pierdute în sectorul serviciilor daca ţara va ieşi din UE, în condiţiile în care cele mai recente sondaje avertizează că numărul susţinătorilor Brexitului este în creştere, potrivit Bloomberg. Sectorul serviciilor din Marea Britanie este cel mai mare ca număr de angajați, cu peste 25 de milioane de persoane. Peste 400.000 de job-uri ar putea fi tăiate în următorii doi ani, avertizează George Osborne. El îi acuză pe cei care militează pentru Brexit că nu portretizează impactul real pe care această măsură o va avea asupra serviciilor și asupra pieței muncii. "Nu ar fi onest să pretindem că joburile nu vor fi afectate dacă Marea Britanie iese din UE. Susținătorii ieșirii ar trebui să fie mai clar cu cetățeniibritanici, pentru că nu este vorba despre numere pe o foaie, ci despre joburi reale", a spus Osborne. "Nu este un preț care merită plătit", a adăugat el.

Şi Angela Merkel are o părere despre acest subiect. Marea Britanie riscă să rămână izolată dacă iese din UE, avertizează cancelarul Germaniei, îndemnând cetăţenii britanici să voteze în favoarea rămânerii ţării în comunitatea europeană. "O naţiune nu va putea niciodată să atingă astfel de rezultate bune de una singură", a declarat Angela Merkel, citată de site-ul agenţiei Bloomberg. "Este în interesul nostru, inclusiv în interesul britanicilor, să depunem toate eforturile în negocierile privind funcţionarea UE", a subliniat Merkel.

Premierul Marii Britanii, David Cameron, a respins sugestiile conform cărora ar fi preocupat de riscul unei înfrângeri în referendumul privind apartenenţa la UE, acuzând de minciuni tabăra favorabilă ieşirii ţării din comunitatea europeană, informează site-ul agenţiei Reuters. După ce câteva sondaje indicau o uşoară creştere a susţinerii electorale favorabile ieşirii Marii Britanii din UE, David Cameron a convocat o conferinţă de presă. Întrebat dacă se teme de o înfrângere, David Cameron a explicat: "Deloc. Sunt însă îngrijorat că oamenilor li se spun lucruri care nu sunt adevărate". Liderii mişcării politice care susţine ieşirea Marii Britanii din UE sunt membri de rang înalt ai Partidului Conservator, inclusiv fostul primar al Londrei Boris Johnson şi ministrul Justiţiei, Michael Gove.

Mii de cetățeni ai UE cu reședința în Regatul Unit, dar fără drept de vot la referendumul britanic asupra locului țării în UE, au primit din greșeală cartea de alegător, a anunțat vineri comisia electorală, potrivit AFP. Comisia, un organism independent înființat de parlament pentru a supraveghea finanțarea campaniilor și desfășurarea votului, a informat că a identificat până în prezent 3.462 alegători care au primit documentele pentru vot, în special prin corespondență, în timp ce nu beneficiază de acest drept. Aceasta a precizat că niciunul din voturile respective nu va fi luat în calcul și că greșeala a fost cauzată de un program utilizat de unele autorități locale din Anglia și Țara Galilor. Alte șase autorități locale sunt așteptate să transmită concluziile lor, ceea ce înseamnă că numărul total al alegătorilor implicați ar putea fi mult mai mare, a precizat comisia.

Liderul taberei care susține Brexitul (ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană), Nigel Farage, a anunțat că va conduce pe fluviul Tamisa pe 15 iunie o flotilă alcătuită din 60 de ambarcațiuni, o manifestare simbolică împotriva cotelor de pescuit ale UE, dar care este menită să ilustreze în ansamblu opoziția acestei tabere față de blocul comunitar și se dorește a fi o modalitate de a atrage noi voturi pentru părăsirea UE la referendumul de pe 23 iunie. "Va fi ceva mare, vizibil și dramatic. Mesajul va fi clar: Dați-ne apele înapoi", a declarat Farage, potrivit AFP. Fostul primar al Londrei, Boris Johnson, și el adept al Brexitului, a promis că se va alătura acestei manifestări.

Eventuala ieşire a Marii Britanii din UE ar crea un "precedent devastator" pentru Europa Centrală, existând riscul ca alte ţări, precum Ungaria, să ia decizii similare, avertizează analistul Gyorgy Jaksity, preşedintele firmei de investiţii Concorde Securities, citat de Reuters. Gyorgy Jaksity atrage atenţia că naţionalismul şi preocupăriule privind imigraţia ar putea tenta alte ţări, chiar unele care beneficiază masiv de fonduri europene, să părăsească Uniunea. "Pe termen lung, consecinţele la nivelul Uniunii Europene riscă să fie devastatoare. Dacă un actor politic major părăseşte UE, iar Marea Britanie este clar un actor politic major, vor exista efecte pe termen lung în multe privinţe", a explicat Gyorgy Jaksity la Summitul Reuters pentru Investiţii în Europa de Est.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page