top of page

Austria propune trierea migrantilor in insule pe modelul australian


Austria a fost mereu o voce puternică în Europa în ce priveşte problema migranţilor şi şi-a etalat scepticismul în ce priveşte viabilitatea acordului Uniunii Europene (UE) cu Turcia ori de câte ori a avut ocazia. Ministrul austriac de externe, Sebastian Kurz, a propus ca UE să îi împiedice pe solicitanții de azil să ajungă direct pe continent reținându-i în insule, inspirându-se astfel din "exemplul australian", foarte criticat, pentru a descuraja plecările migranților.

"UE trebui să ia ca exemplu unele aspecte ale modelului australian" de gestionare a fluxurilor migratorii, a declarat ministrul conservator pentru cotidianul Die Presse. Oficialul se referă la faptul că marina australiană respinge sistematic vapoarele cu imigranți clandestini. Cei care ajung la țărm sunt trimiși în lagăre de detenție din larg, ca Manus din Papua Noua Guinee, Nauru, o insuliță din Pacific, sau în Insula Crăciunului din Oceanul Indian, pentru perioada în care cererea lor de azil este analizată. "Modelul australian nu este reproductibil integral, însă principiile sale sunt, de asemenea, aplicabile Europei", a explicat șeful diplomației de la Viena, care s-a arătat sceptic în legătură cu viitorul acordului încheiat cu Turcia în vederea reducerii numărului de migranți plecând spre Europa.

Oficialul a reamintit că retenția insulară a fost practicată și de Statele Unite ale căror servicii de imigrație, în prima jumătate a secolului XX, îi oprea pe noii veniți în Ellis Island, situată la gura de vărsare a râului Hudson, la New York. "Un astfel de model insular poate fi drumul spre Europa" pentru migranți, a insistat ministrul, care consideră că reprezintă o modalitate de a-i descuraja pe viitorii solicitanți de azil. În prezent, numeroși migranți salvați în mare sunt trimiși spre insulele grecești sau insula italiană Lampedusa.

După ce guvernul de la Canberra a adoptat această politică, vapoarele cu migranți nu mai ajung pe coastele Australiei. Țara își atrage constant critici aspre din partea organizațiilor pentru apărarea drepturilor omului. Salvarea în mare a ambarcațiunilor cu migranți în pericol, cum a fost cazul zilele trecute în largul coastelor Libiei, "nu trebuie să ofere un bilet spre Europa", a ținut să menționeze Sebastian Kurz. El și-a mai exprimat dorința ca "UE să stabilească un principiu clar: cei care încearcă să intre ilegal în Europa trebuie să își piardă dreptul de a solicita azil".

Nici pe plan intern nu există o altă înţelegere decât cea exprimată atât de tranşant de ministrul de externe austriac. Ministrul de interne, Wolfgang Sobotka, a anunțat şi el că țara sa trebuie să adopte cât mai rapid măsuri mai dure privind imigranții, transmite Reuters. Austria a primit anul trecut 90.000 de solicitanți de azil, ceea ce înseamnă 1% din populația sa.

Partidul Popular din Austria (OeVP), din care face parte și Sobotka, și extrema dreaptă au reacționat virulent la declarațiile făcute recent de noul cancelar austriac social-democratul, Christian Kern, cu privire la limitarea numărului de cereri de azil, măsură anunțată de executiv în luna ianuarie. Măsura în cauză limitează numărul persoanelor autorizate să solicite azil în Austria la 37.500 pentru acest an. Cancelarul Christian Kern a anunțat că de la începutul anului au fost prezentate circa 11.000 de cereri, jumătate din numărul raportat anterior. El nu a clarificat însă motivele acestei discrepanțe.

Ministrul de interne a replicat, spunând că politica Austriei în domeniul imigrației nu este negociabilă, iar o zi mai târziu a avut iniţiativa unei conferinţe de presă în care a subliniat că pentru a putea ține sub control numărul solicitanților de azil, țara sa trebuie să pună în aplicare un set de măsuri temporare aprobate în luna aprilie de către parlament. El a avertizat că plafonul de 37.500 de cereri de azil în Austria poate fi atins încă din luna septembrie în absența unor contramăsuri.

După ce anul trecut Austria a primit circa 90.000 de solicitanţi de azil, sosiți în Europa prin insulele grecești în perioada de vârf a valului migrator, la începutul acestui an a fost adoptat un prim set de măsuri pentru limitarea primirii migranților, plafonându-se la 80 numărul zilnic al celor care pot depune cereri de azil și la 3.200 numărul celor care vor putea intra în fiecare zi pe teritoriul austriac pentru a-și continua mai departe călătoria către alte state europene.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page