top of page

Angela Merkel, „dictator” sau „cea mai puternica femeie din lume”?


Presiunile construite în jurul Angelei Merkel cresc. Un lider al extremei drepte germane a calificat-o „dictator” pe șefa executivului de la Berlin, acuzând-o că dorește să ''înlocuiască poporul german'' cu migranți. Un german care a înjunghiat-o în gât pe o candidată la postul de primar al orașului Koln, Henriette Reker, în timpul unui eveniment de campanie, din cauza poziției sale prorefugiați, ar fi preferat de fapt s-o omoare pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat un polițist. În contextul în care Merkel tocmai a fost numită de Forbes „cea mai puternică femeie din lume”, toate aceste lucruri nu mai par de mirare.

În timpul unui miting desfășurat în apropiere de Berlin, Alexander Gauland, vicepreședinte al formațiunii populiste „Alternativa pentru Germania” (AfD), a acuzat-o pe Merkel că tinde să transforme radical aspectul țării prin promovarea unei politici de azil prea permisive. Gauland a adăugat că marile partide germane duc o politică de ''invazie umană'', o ''tentativă de a înlocui treptat poporul german cu populații venite din cele patru colțuri ale lumii''. Imaginile cu discursul vicepreședintelui AfD au fost postate și pe YouTube. Pe o pancartă ținută de unul dintre simpatizanții formațiunii se poate vedea mesajul ''Astăzi suntem toleranți și mâine vom fi străini în propria noastră țară'', slogan folosit de partidul neonazist NPD. AfD, formațiune creată în urmă cu trei ani, a adoptat o poziție tot mai dură contra imigranților și musulmanilor, în contextul în care Germania a primit anul trecut 1,1 milioane de solicitanți de azil. Partidul este creditat în sondajele de opinie cu 15% din intențiile de vot ale electoratului german.

La întrunirea AfD s-a reamintit şi incidentul în care a fost implicat un german care a înjunghiat-o în gât pe o candidată la postul de primar al orașului Koln, Henriette Reker, în timpul unui eveniment de campanie, din cauza poziției sale prorefugiați. „Ar fi preferat de fapt s-o omoare pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei”, a declarat un polițist, la începutul lunii iunie, în fața unui tribunal din Duesseldorf, relatează agenția DPA. Frank S. (44 de ani), acuzat de tentativă de omor după ce-a înjunghiat-o grav cu un cuțit pe politiciană pe 17 octombrie, a afirmat că Angela Merkel era de fapt ținta vizată, dar că era prea greu de ajuns la ea, potrivit polițistului. Imediat după arestarea sa la Koln, Frank S le-a spus polițiștilor, inclusiv martorilor, că fapta sa a fost o acțiune de protest față de politica privind refugiații a Angelei Merkel, a cărei promisiune de găzduire a atras circa 1,1 milioane de migranți în Germania în 2015.

Henriette Reker, coordonator pe probleme sociale pentru cazarea refugiaților până să fie aleasă primăriță la o zi după atacul asupra sa, a suferit răni grave în acea vreme și a fost plasată în comă artificială. Cu toate că și-a preluat mandatul cinci zile mai târziu în timp ce era încă în spital, Reker urmează în continuare un tratament medical pentru rănile pe care ea le-a suferit în timpul unui eveniment de campanie. Frank S era cunoscut autorităților pentru activitățile sale în cercurile extremiste de dreapta în anii 1990. După ce-a înjunghiat-o pe Henriette Reker, el a rănit și alte patru persoane cu un cuțit de vânătoare. Atacatorul ar putea fi condamnat la închisoare pe viață, dar avocații săi susțin că fapta lui ar putea fi încadrată la vătămare corporală gravă, care ar putea fi pedepsită cu până la 10 ani de închisoare potrivit legislației germane.

În ciuda tuturor acestor evenimente, Cancelarul german Angela Merkel îşi continuă neabătută drumul politic. În vârstă de 61 de ani, Angela Merkel se află pe prima poziție în topul pe 2016 al celor mai puternice femei din lume, realizat de revista Forbes. Ea se află pentru al șaselea an consecutiv pe această poziție. Potrivit Forbes, ea a reușit să convingă economii europene cu probleme, cum ar fi Grecia și Spania, să accepte logica fiscală a Germaniei. În același timp, Angela Merkel și-a folosit autoritatea pentru a-i convinge pe cetățenii și politicienii germani să îi accepta soluțiile la diverse probleme. În realizarea clasamentului au fost luate în considerare patru criterii: banii pe care îi administrează fiecare femeie inclusă în top, prezența în media, sferele de influență și impactul, analizat atât în domeniul de activitate al fiecăreia, cât și în afara lui.

Angela Merkel este urmată în clasamentul din acest an de Hillary Clinton, candida democraților la alegerile prezidențiale din SUA, și de Janet Yellen, președinta Rezervelor Federale a SUA. Între primele 20 de poziții se mai află personalități precum șefa FMI, Christine Lagarde (locul 6), președinta Coreii de Sud, Park Geun-hye (12), prima doamnă a SUA, Michelle Obama (13), președinta din Chile, Michelle Bachelet (18), sau șefa diplomației europene, Federica Mogherini (19).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page