top of page

Romanii importa cuvinte englezesti pe care le imbogatesc alipindu-le cu romana


Să rămâi în România și să „dregi” o conversație cu un turist care te oprește pe stradă pentru a-l îndruma este plăcut să îți exersezi engleza, indiferent la ce nivel se află aceasta. Străinul îl înțelege pe român, mai bine în țara lui decât dacă ar fi invers. Însă, atunci când românii sunt cei care pleacă la muncă în străinătate și se văd nevoiți să vorbească cu șeful, colegii de muncă, vânzătoarea de la magazin, administratorul chiriei etc., este musai să „dregi” o conversație mai solidă în limba țării unde te afli. Pentru românii care au poposit pe teritoriul britanic, engleza a devenit un coșmar din care nu se mai pot trezi. Dacă pentru unii a fost foarte ușor să învețe limba, celălalt segment de români acuză și astăzi că trebuie să le „pocească” pentru a le ieși. Și culmea, englezii îi și înțeleg.

„Nu pot să believe”, „ai lăv diz lucru”, „we vorbim from him” etc. sunt încercări care sună „funny” dar în realitate romenglish (încercarea care definește alipirea celor două limbi: română și engleză) nu este deloc un aspect plăcut, mai ales atunci când ești un domn în vârstă și au fost nevoit să-ți lași casa în România ca să oferi copiilor tăi un viitor pe care nu l-ai fi putut prevede acasă. Studiile de piață realizate de BBC News Online arată că un număr imprsionant de imigranți sosiți în Marea Britanie (printre care desigur, și români) nu vorbesc deloc limba engleză. Întrebând „cum poți fi britanic fără să vorbești engleza?, postul BBC a avut în vedere situația îngrijorătoare pe care o trăiesc zilnic atât imigranții care își caută un loc de muncă cât și cei care lucrează și din păcate nu pot înțelege nici măcar indicațiile care le sunt date. Nordul și estul Londrei sunt cunoscute ca fiind zonele cu cei mai mulți români (estimați la peste 150.000) și pentru aceștia există posibilitatea de a locui în Marea Britanie chiar și fără să cunoască limba. „Se stabilesc aici în grupuri. Sunt cartiere întregi pline de români. Au propriile magazine, propriile biserici, toate au televiziuni românești prin satelit și lucrează împreună pe șantiere de construcții. Am întâlnit români care sunt aici de zece ani și nu vorbesc un cuvânt în engleză. După o vreme pleacă, deși nu este un mod de existență extraordinar. Dacă au copii, aceștia merg la școală, învață engleza și devin interpreți pentru părinții lor. Așa că nu este întotdeauna stimulativ pentru ei să învețe” declară Petru Clej, un interpret român care lucrează în Londra. Din păcate, mulți români în vârstă sunt nevoiți să se rușineze de faptul că au o vârstă și nu mai au aceași capacitate de a învăța o nouă limbă, însă depun eforturi pentru „a prinde din mers” pe șantiere, în magazine, în metrou etc. cuvinte care să îi ajute să își îmbogățescă vocabularul necesar traiului cu exteriorul. „Multe femei vin la mine acum, când soții lor sunt plecați, iar ele sunt pe cont propriu și le este greu să se exprime la medic sau dacă au vreo problemă acasă. Nu știu unde să se ducă. Întotdeauna le spun: de ce nu învățați engleza? Unele au prins câteva cuvinte, cum ar fi cum te cheamă?, unde locuiești?, cine este medicul tău? sau își amintesc numerele autobuzelor, ceea ce este important în cazul în care se pierd, dar aceasta este tot ceea ce știu. Personal, eu cred că dacă vii în această țară, ar trebui să înveți engleza. Cei care nu o vorbesc costă țara o groază de bani, traducerile costă foarte mult. Și dacă mergi la doctor și nu poți spune ce este în neregulă cu tine, atunci ce aștepți de la el?” povestește Sudarshan Abrol, o profesoară pensionară.

Dacă tinerii sunt cei care se adaptează mult mai ușor și au spor la a învăța limba, cei în vârstă întâmpină probleme reușind uneori doar să importe câteva cuvinte englezești pe care le îmbogățesc alipindu-le cu limba maternă. „I do not pricep o iotă”, „what ar trebui write aici?”, „nu understand” sunt câteva dintre exemplele pe care românii le folosesc încercând să fac față unei provocări pe care nu și-au stabilit-o dar au fost forțați să o trăiască pentru binele întregii familii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page