top of page

ANAF face investigatii dure asupra tuturor celor care au ceva de vanzare pe internet


Nu ne vom întreba cum funcționeză website-urile brand Amazon și ebay, cu ajutorul cărora poți vine și cumpără tot ce îți trece prin cap, însă ne vom opri la impactul aceleiași situații în România. Dacă politica celorlalți vecini nu ar trebui să fie treaba noastră, ei bine cu siguranță pentru toți românii care vând și cumpără de pe siteuri precum olx.ro sau okazii.ro este important de știut că nicio tranzacție nu se face fără a plăti impozit statului. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a decis să treacă la un alt nivel (unul mai complicat și greu de urmărit), luând la purificat toate magazinele online care vând electronice.

De când cazul romanului de 39 de ani care a reușit să vândă online aproape 1.500 de telefoane, televizoare și tablete, încasând o sumă de aproape 1 milion de lei fără să plătească taxe și impozite, a devenit cunoscut în rândul locuitorilor țării noastre, ANAF a înțeles că este cazul să intervină pentru ca astfel de cazuri să nu se mai repete. Deși bărbatul ar fi trebuit să plătească statului 370.000 de lei sub formă de taxe și impozite, acesta se pare că a dat lovitura cu această afacere „ilegală”, fapt pentru care de teama de a nu-i fi copiat exemplul și euforia succesului, Agenția Națională de Administrare Fiscală a decis să desfășoare o nouă inițiativă în perspectiva creării unui mediu de afaceri online, curat. Chiar dacă românii nu sunt o țară dependentă de accesul la internet (birocrația rezolvării problemelor care implică acte, desfășurându-se în continuare la ghișee), un număr tot mai mare de conaționali folosesc internetul ca instrument de informare, divertisment, cultură dar și a rezolvării problemelor care țin de plăți online, transferuri și chiar cumpărături. Fără a se gândi că acest ultim aspect ar fi unul ușor periculos pentru cei care cumpără și vând, românii au simțit că există abilități de afaceriști din momentul în care siteuri precum olx.ro sau okazii.ro au apărut ca să dea frâu schimbului online. Dacă în cazul magazinelor clasice facturile sunt emise în format fizic, atunci când vorbim de magazinele online care ar trebui să emită facturi digitale, lucrurile stau altfel deoarece persoanele fizice care fac afaceri pe aceste situri speciale, sunt mult mai greu de monitorizat.

„Pentru a face comerț pe internet ca firmă, PFA sau orice alt organism înregistrat deja la Registrul Comerțului nu este nevoie de nici o autorizație în acest scop. Referitor la persoanele fizice care vor să își deschisă un magazin electronic, fără a-și mai bate capul cu actele necesare pentru firmă, PFA etc. legea nr. 365 din 7 iunie 2002 privind comerțul electronic precizează că pentru a face comerț în mediul virtual este obligatorie postarea în website ‹magazin online› a datelor de înregistrare de la Registrul Comerțului, în caz contrar se va considera ca fiind contravenție. Astfel, pentru a face comerț electronic o persoană fizică are nevoie de o înregistrare prealabilă la Registrul Comerțului” postează Valentin Mănescu pe blogul său legislativ. Acesta adaugă faptul că pentru tranzacțiile de vânzare pe internet nu este nevoie de încă un cod CAEN, existând posibilitatea ca cei care au deja o firmă înregistrată, să mai adauge în statului acesteia codul 4791, cel care este valabil pentru comerțul pe Internet. Iar pentru cei care sunt curioși în privința necesității unei case de marcat este important de știut că „legea românească prevede obligativitatea de a emite bon fiscal persoanelor fizice care plătesc cu bani lichizi. Pentru a face încasări fără casa de marcat de la persoanele fizice aveți următoarele alternative: încasarea banilor prin transfer bancar; încasarea banilor prin plata cu cardul online sau încasarea banilor prin intermediul firmelor de curierat care emit chitanțe în baza facturii emise de firma dumneavoastră.”

Mânați de multe alte exemple frauduloase (un altul concret este cel care a avut loc în 2014 când „inspectorii antifraudă au investigat activitatea comercială a utilizatorului itmediagalaxy și au constat că în perioada 2013-2014 acesta a vândut 1.492 produse electronice de ultimă generație în valoare totală de 1.193.091 lei, fără a plăti TVA și impozitul pe venit aferente”/sursă expunere.com) ANAF a preluat inițiativa de a desfășura investigații dure asupra tuturor celor care au ceva de vânzare pe internet; în timp ce desigur, cei vizați nu vor fi înștiințați.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page