top of page

Marea Britanie inaspreste legile parentale! Copiii gasiti nesupravegheati vor avea parinti arestati


În România, până la sfârșitul anului trecut când cazul familiei Bondariu ai căror copii au fost luați de Protecția Copilului din Norvegia, nimeni nu lua în serios cât de important este să fii părinte și că odată cu această calitate, vin la pachet și o serie întreagă de responsabilități. Sintagmele „bătaia este ruptă din rai” sau „eu te-am făcut, eu te omor” nu mai sunt valabile în zilele noastre indiferent despre ce cultură vorbim. Chiar dacă românii beneficiază de același set de legi, se pare că autoritățile noastre sunt încă, prea permisive cu cazurile de abuz sau neglijență, ce implică minori. În alte state, copiii sunt atât de protejați încât și dacă părintele îl forțează pe cel mic să mănânce ce nu îi place, nu îl lasă la desene, îi impune cu ce să se îmbrace etc., aceștia îți pot pierde calitatea de părinte, iar copiii luați de Protecția Copilului. Până o să învețe și românii să își iubească copiii la același nivel uman, în vestul Europei, o altă țară înăsprește legile parentale.

Pentru că anual există sute de cazuri în care oamenii sunt interograți de către poliție deoarece i-a lăsat pe minori nesupravegheați „pentru câteva minute”, autoritățile britanice au decis să ofere o soluție care să nu mai permită astfel de greșeli, indiferent cine îi însoțește pe aceștia (părinți, bunici, tutori). Noua lege prevede arestarea celor vinovați pe motiv de neglijență. Însă, ca oricare altă lege care are în vedere o puternică „măturare” a ceea ce este greșit, și aceasta dispune de o dilemă; În timp ce poliția declară că această inițiativă legislativă are în vedere să îi protejeze pe copii, datele obținute din presa britanică relevă faptul că majoritatea cazurilor anchetate au implicat adolescenți de 15 ani. „La acest moment, legea pe această chestiune este destul de vagă, stipulând că un părinte sau tutore poate fi pus sub acuzare dacă lasă un copil nesupravegheat de o manieră care ar putea să-i cauzeze suferință sau să-i afecteze sănătatea. Legea nu prevede la ce vârstă un adolecent poate fi lăsat singur, însă atunci când sunt relatate astfel de cazuri rămâne ca ofițerul de poliție să decidă dacă deschide sau nu o anchetă. Iar cum implicarea poliției atrage de obicei și intervenția serviciilor sociale, activiștii cer ca prevederile legii să fie mult mai clare pentru ca părinții să știe când pot să-și lase singuri copiii” explică agenția națională de presă, Agerpress. În această situație, fostul parlamentar britanic, John Hemming sare de partea părinților și îi sfătuiește să citească bine legea și să înțeleagă fără nicio greșeală normele pe care le implică aceasta, pentru a evita o situație de coșmar gratuită, cauzată din lipsa informației sau a aplicării acesteia. „Aceasta este o chestiune care-i privește pe toți părinții, bunicii și pe oricine are grijă de copii pentru că în acest moment legea se aplică într-o asemenea manieră vagă. Sunt cazuri extreme în care părinții și s-au trezit că trebuie să se prezinte în fața instanței și că riscă să le fie luați copiii” menționează acesta. Pe de altă parte, pentru a clarifica noțiunea de „copil”, Societatea Națională pentru prevenirea Cruzimii la adresa Copiilor din Marea Britanie (The National Society for the Prevention of Cruelty to Children – NSPCC) a intervenit făcând următoarele specificații: „bebelușii și copiii de până la 2 ani nu trebuie lăsați nesupravhegheați, cei cu vârsta până în 12 ani nu trebuie lăsați singuri acasă pe perioade lungi de timp, iar cei cu vârste mai mici de 16 nu trebuie să fie lăsați singuri în casă peste noapte”.

Dacă rezultatele unui studiu UNICEF realizat în România, arată că în decursul unui singur an, oficial, se înregistrează 12.000 de cazuri de abuz și neglijență a copiilor, datele obținute de BBC demonstrează că în Marea Britanie, anul trecut au fost arestate un număr de 510 persoane puse sub acuzația neglijenței duse până la punerea copilului sub pericol. Deși cifrele arată că românii au mult mai multe probleme în a-și educa și dezvolta armonios copiii, autoritățile britanice nu pierd timpul prea mult ascultând varianta scuzei tutorilor, protejând copiii de orice fel de situație neplăcută, chiar dacă aceasta vine în urma neatenției celor mai importante persoane pentru copii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page