top of page

Fenomenul returnarii produselor vestimentare cumparate ia amploare


Probezi, cumperi, porți, returnezi! Femeile știu cum funcționează acest mecanism; și mai mult, locuitoarele Marii Britanii profită din plin de acest lanț avantajos al achiziționării unui produs în schimbul căruia îți iei banii înapoi imediat ce l-ai purtat la un eveniment unde aveai nevoie de el - doar dacă prezinți bonul fiscal, nu depășești termenul de 30 de zile până la returnare și acesta, încă mai are atașată eticheta.

Mihaela Anghel, o bloggăriță româncă povestește în cadrul unui articol postat pe contul ei, o întâmplare deloc surprinzătoare care vorbește cel mai bine de la sine despre acest fenomen: „m-am îmbrăcat pentru prima dată zilele trecute cu o rochie primită cadou și după ce am tăiat eticheta de la baza gâtului, am observat încă o etichetă, în partea de jos a rochiei. Mi s-a părut interesant cum era prinsă, la exterior, fără a putea fi ascunsă în vreun fel. Aceasta avea inscripționat mesajul: if you are not completly satisfied with this purchase, you may return it unworn, with this tag attached for a refund or exchange. Subject tp our refund policy. Menționez că rochia este cumpărată din magazinul Debernhams, din Anglia. Față de alte haine din România, dar și în afară, această etichetă mi s-a părut ingenios aplicată. Și asta pentru că multe persoane cumpără haine, le poartă o singură dată (cu eticheta de la gât ascunsă), după care le returnează pe motiv că nu le vine/nu le place/ș.a.” Un scenariu pe care deseori l-am urmărit în filmele americane pare ori inspirat din realitatea Marii Britanii, ori o sursă de inspirație pentru domnișoarele și doamnele care se dau în vânt după modă și adoră cumpărăturile, însă nu își permit să cumpere până la capăt un produs.

În fond, problema nu se rezumă doar la faptul că unele piese (de obicei cele care sunt folosite pentru evenimente speciale) sunt prea scumpe, ci mai degrabă la faptul că tendințele în modă se schimbă atât de repede încât, purtat de 3-4 ori, un produs trebuie înlocuit de un altul. Pe de altă parte, sunt și voci feminine care, atunci când returnează un articol vestimentar, acuză aglomerația incredibil de sufocantă din interiorul magazinului și pentru că nu mai dispun de suficient timp ca să aștepte la cozile cabinelor de probă, se încumetă să achiziționeze produsul, pe care îl probează ulterior acasă. Și pentru că politica returnării presupune un set limitat de condiții ușor de împlinit, majoritatea femeilor din Marea Britanie pleacă acasă cu articole vestimentare, fără a le mai încerca. Realitatea arată că acestea reușesc să poarte produsul achiziționat cu ocazia unei ieșiri, după care au grijă să își amintescă că produsul trebuie returnat în termenul limită.

Topshop, H&M, New Look, Dorothy Perkins, Primark etc. își tratează clientele cu respect atunci când le oferă posibilitatea de a găsi cea mai bună soluție până se vor simți mulțumite de alegerile făcute. Din păcate, deși aceste branduri sunt conștiente de amploarea fenomenului returnării produselor vestimentare, încă nu există un departament care să se ocupe strict de această problemă, iar traficul din interiorul magazinelor îi forțează să fie de acord cu orice inițiativă de a dori banii înapoi sau schimbarea cu un alt produs. Un exemplu care întărește această metodă devenită deja un simbol în Londra, este și cazul prezentat de kanald.ro: „o tânără care dorește să rămână anonimă a făcut mărturisiri șocante pentru un cotidian britanic. Femeia suferă de un sindrom care o face returnaholic, adică înapoiază orice produs pe care îl cumpără la scurt timp după achiziționarea acestuia. În cazul de față, tânăra își cumpără, in general, articole vestimentare și încălțăminte pe care le poartă o singură dată, după care le înapoiază magazinului sub diverse pretexte: nu îi vine bine, o strânge etc. Astfel, reușește să aibă în permanență ceva nou, însă fără a cheltui, practoc, niciun ban căci magazinul îi returnează suma cheltuită pe produs. Își cumpără chiar și rochii scumpe, de peste 600 de dolari pe care le îmbracă o singură dată la bal, petreceri, nunți etc., după care e returnează”. Întrebată despre cum reușește să le returneze mereu fără nicio problemă, tânăra a mărturisit că „port întotdeauna hainele cu eticheta pe ele. Dacă îmi plac cu adevărat le păstrez, dar în nouă cazuri din zece, le înapoiez”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page