top of page

Ambasadorul Marii Britanii admite ca muncitorii romani sunt foarte importanti


Într-un moment în care criza refugiaților intensifică problemele pe care imigranții de pe teritoriul Marii Britanii le întâmpină deja în atitudinea autorităților care caută soluții pentru a-i expulza sau a le reduce cât mai mult drepturile, românii reușesc să mai tragă speranță că prezența lor onestă și serioasă în Regat, se poate a fi apreciată. Din păcate, cel mai des cuvânt folosit pentru a justifica problemele britanicilor, a devenit „imigrant” și imigranți sunt și toți românii care au poposit aici pentru a lucra, a studia sau a locui. Pentru cei care încă se simt descurajați de toată această situație neplăcută care a luat amploare în ultimul an, Jurnalul european vă aduce la cunoștință faptul că există cineva care ne vede altfel decât se crede. Românii nu pot fi luați la grămadă cu toți ceilalți imigranți, pentru că aceștia au adunat câțiva ani vechime în care și-au dovedit respectul, implicarea, seriozitatea și mulțumirea față de statul care i-a adoptat.

Într-un interviu acordat Digi24 Ambasadorul britanic la București, Paul Brummell a ținut să explice de toți britanicii manifestă această atitudine de precauție față de imigranți: „Marea Britanie nu este împotriva liberei circulații a muncitorilor. Noi constatăm că românii care studiază și muncesc în Marea Britanie, au un rol foarte important. De exemplu, cred că sunt aproape zece mii de studenți români în Marea Britanie, care studiază în condiții bune, care au rezultate excepționale și care o să aibă un viitor absolut superb, nu știu dacă în Marea Britanie sau aici în România, dar viitorul este al lor. Și românii au un rol foarte important în serviciul de sănătate din Marea Britanie, de exemplu ca medici sau asistenți medicali. Dar rata de emigrare în Marea Britanie este mare.

Emigrația este aproape de 300.000 de persoane pe an și noi constatăm că sistemul de asistență socială în Marea Britanie este o sursă de atracție pentru emigranți. Sunt foarte multe beneficii în muncă, dar beneficii non-contributive. Și acest lucru înseamnă că mulți emigranți din alte țări vin înalt calificați, dar fac o muncă în Marea Britanie de nivel mai jos. Și aceasta este un fel de distorsiune pe piață, din cauza sistemelor sociale pe care le avem. Am agreat cu partenerii europeni un fel de frână de urgență cum se spune, pentru a ajuta în astfel de situație, dar nu este împotriva emigrației în general.” Întrebat de cum vede acesta situația ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, Paul Brummell a declarat că: „soluția cea mai bună este să rămânem într-o Uniune Europeană reformată. Acordul încheiat de premierul David Cameron cu partenerii europeni este un acord bun. Marea Britanie este o tara democrata și atunci când avem o întrebare importantă este absolut firesc ca populația să aibă oportunitatea de a vota”. Invitat la deschiderea Growth Forum, ambasadorul britanic a ținut un discurs în care a reamintit strânsa colaborare și prietenie pe care cele două state partenere (România și Mare Britanie) o desfășoară spre binele cetățenilor: „Marea Britanie a fost dintotdeauna un prieten apropiat și un partener pentru România. Am fost unul din principalii susținători ai aderării României la NATO și Uniunea Europeană și am construit o relație importantă în interiorul UE. Anul trecut, spre exemplu, au venit la București și premierul David Cameron și ministrul de externe și cel al apărării. (...) În ceea ce privește libera circulație a lucrătorilor și ajutoarelor sociale, am negociat prerogative noi pentru a combate abuzurile și pentru a reduce gradul de atractivitate a sistemului britanic de beneficii sociale. Scopul nostru este să reducem migrația, prin introducerea unor reguli echitabile, în spiritul une economii de piață deschise. (...) Am vorbit mult despre reforme, birocrație și potențial de creștere economică. Dar nu este vorba numai despre bani. Marea Britanie și România, vor în egalp măsură, prosperitate și creștere economică. Își doresc ca cetățenii lor să aibă o viață bună și sigură, la adăpost de crize economice sau de amenințări la adresa securității naționale. Putem să ne fie mai bine dacă ridicăm barierele și dacă deschidem drumul pentru inovație. Este important să lucrăm împreună pentru a atinge aceste obiective”.

Făcând aceste declarații, ambasadorul Paul Brummell a admis nevoia ambelor țări de a coexista și a dovedi o atitudine serioasă și implicată în buna stare a ambelor state. Astfel spus, românii și britanicii trebuie să conviețuiască uniți de același model al democrației și respectului uman.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page