top of page

Londra, tulburata de manifestatii impotriva armelor nucleare


Programul britanic „Trident”, aşa-numit de „descurajare nucleară” a scos în stradă mii de persoane, care au defilat la Londra, la finalul lunii februarie. Oamenii au protestat împotriva reînnoirii acestui program, față de care guvernul conservator are o atitudine favorabilă, relatează AFP. Şi premierul britanic, David Cameron, declara, în 2012, când problematica a reapărut în atenţia opniei publice, că ar fi „stupid” din partea Marii Britanii să renunţe la programul nuclear, având în vedere ameninţarea din partea Coreei de Nord şi a Iranului. Cameron mai preciza că Marea Britanie ar avea nevoie de o armă capabilă să facă faţă ameninţărilor nucleare, care s-au intensificat de la finalizarea Războiului rece, potrivit Russia Today. “Bineînţeles, Uniunea Sovietică nu mai există. Dar ameninţarea nucleară nu a dispărut”, a mai spus Cameron, subliniind faptul că este nevoie, în continuare, de un program nuclear. De altfel, prim-ministrul britanic a aprobat un program de 150 de miliarde de dolari pentru reforma armelor nucleare.

În schimb, opoziţia britanică susţine că programul nuclear nu mai este relevant pentru regat. Pe de altă parte, Cameron susţinea că nu este alta cale de a proteja securitatea naţională în faţa “regimului nord-coreean foarte impredictibil şi agresiv”. Şi istoria a dovedit că premierul a avut dreptate. În ultimul timp, Coreea de Nord agită spiritele europene şi americane, anunţând tot soiul de teste ale unor rachete şi culminând cu anunţul că ar fi detonat o bombă cu Hidrogen. Adevărat sau nu, statele Europei şi Statele Unite s-au simţit mai în siguranţă cu scutul antirachetă şi o forţă armată demnă de luat în considerare în spate.

Aşadar, la Londra, mii de persoane au fost scoase în stradă de politicieni, pentru a protesta împotriva reînnoirii programului nuclear britanic. Premierul scoțian, Nicola Sturgeon, și liderul opoziției laburiste, Jeremy Corbyn, s-au aflat în coloana de manifestanți și urmau să se adreseze manifestanților la încheierea protestului. „Opoziția publicului devine din ce în ce mai puternică. Aceasta nu este doar o reuniune a taberei antinucleare. Această demonstrație va arăta amploarea deplină a protestului”, a subliniat Kate Hudson, președinta organizației „Campanie pentru dezarmare nucleară”. O decizie urmează să fie luată cel mai târziu în acest an privind înlocuirea a patru submarine nucleare britanice. Costul provizoriu al operațiunii a explodat și cifra este estimată de acum la cel puțin 31 miliarde de lire (39 miliarde de euro).

Aşa cum arătam, guvernul conservator condus de David Cameron este favorabil reînnoirii flotei nucleare învechite, cu baza în Faslane, în vestul Scoției, subliniind că aceasta este vitală pentru securitatea țării. El dorește să înlocuiască cele patru submarine „Trident”, din care unul se află în misiune în orice parte a lumii, 24 de ore din 24, cu submersibile „Successor”, care să intre în funcțiune la începutul anilor 2030.

Programul nuclear al Marii Britanii a fost îndelung dezbătut recent, şi în contextul discuţiilor despre înarmarea nucleară a Iranului. Cu siguranţă vă aduceţi aminte jocul de-a şoarecele cu pisica, Iranul anunţând de la o zi la alta că opreşte centrale, dazctivează miezuri nucleare, pe care apoi la activa la loc, fără să permită niciunui observator străin prezenţa pe teritoriul său pentru a vedea cum stau cu adevărat lucrurile. În acest context, ale cărui discuţii au durat ani întregi, fiind părăsite şi apoi reluate, premierul britanic predecessor al lui Cameron, Gordon Brown, se situa pe aceleaşi poziţii.

Brown a anunţat, în mai multe rânduri, că ţara sa este pregătită să reducă numărul de focoase nucleare ca parte a unui acord global de a convinge Coreea de Nord şi Iran să renunţe la cursa înarmărilor. Gordon Brown arăta că discuţiile iniţiate de SUA ar putea face Londra să reducă arsenalul său de 160 focoase în schimbul dovezii că statele nu au aspiraţii nucleare şi-au oprit programul de înarmare. El a mai arătat că nu se va abandona planul de a înlocui sistemul de arme “Trident”. Fostul premier a subliniat şi faptul că adevărata presiune va fi pe statele care nu au arme nucleare şi care trebuie să dovedească acest fapt. El a mai sugerat că ţări precum Iranul ar putea primi ajutorul occidental pentru dezvoltarea sectorului nuclear civil. Rusia şi SUA, care au 90% din focoasele mondiale, au ajuns la un acord preliminar să reducă arsenalele lor cu o treime.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page