top of page

Guvernul Danemarcai, din nou functional. Cum au reusit?


Mandatul ministrului danez al mediului a fost greutatea din talerul care a pus în echilibru balanţa politică în Danemarca. Pentru a-şi oferi sprijinul partidului aflat la guvernare, o mică formaţiune de conservatori şi-a condiţionat susţinerea de plecarea ministrului danez al mediului, Eva Kjer Hansen, din funcţia pe care aceasta o ocupa la ministerul de resort. Ea a căzut în dizgraţiile conservatorilor deoarece ar avea o politică incorectă în ce priveşte pretenţiile fermierilor în detrimentul agriculturii ecologice. Alte voci susţin că acest ministru a „ţinut cu oamenii” în detrimentul cererilor marilor corporaţii şi acum plăteşte cu funcţia şi cariera sa politică. Indiferent cum ar fi, după mai bine de jumătate de an de discuţii şi măsuri drastice luate în cadrul guvernului de către o formaţiune sau alta, în sfârşit, pare că s-a restabilit pacea. Până la proba contrarie, guvernul condus de Lars Lokke Rasmussen, îşi poate desfăşura activitatea în linişte.

La finalul lunii februarie, ministrul danez al mediului, Eva Kjer Hansen, și-a anunțat demisia, punând astfel capăt crizei politice ce amenința guvernul minoritar de centru-dreapta de la Copenhaga, informează Reuters și AFP. „Am anunțat astăzi că voi demisiona din postul de ministru al mediului și alimentației”, a transmis mass mediei, într-un comunicat, Eva Kjer Hansen, care a precizat că nu dorește să devină un obstacol pentru guvern. După cum aminteam mai sus, de demisia ei a fost condiţionată susţinerea, de către o mică formaţiune conservatoare, a partidului aflat la guvernare, Venstre, un partid cu o îndelungată istorie în viaţa politică internă a Danemarcei, dar cu rezultate slabe înregistrate la alegerile din iunie 2015.

La propriu, conservatorii danezi au amenințat că ar putea determina căderea guvernului condus de Lars Lokke Rasmussen, aflat la putere de opt luni, acuzând-o pe Eva Kjer Hansen că, din funcția de ministru al mediului, apără o politică agricolă ce favorizează „lobby-ul fermierilor” în detrimentul imperativelor ecologice. După cum arătam mai sus, există şi voci care îi iau apărarea ministrului mediului şi care spun că acest oficial a „ţinut cu oamenii” în detrimentul cererilor marilor corporaţii, iar acum plăteşte cu funcţia şi cariera sa politică.

Aflat la guvernare din luna iunie, Rasmussen se bazează pe sprijinul propriului său partid, Venstre (34 din cele 179 de mandate parlamentare), al Partidului Popular Danez (37 de mandate), al Alianței Liberale (13 mandate) și al Conservatorilor (șase mandate). Premierul danez promisese că va avea consultări cu liderii politici din coaliția guvernamentală pentru a găsi o soluție pentru depășirea impasului politic în care se afla guvernul său. Soluţia i-a fost oferită tranşant, iar premierul nu a avut loc de alte soluţii diplomatice.

Reamintim că, la alegerile din iunie anul trecut, Partidul Popular Danez (anti-imigraţie) a obţinut un rezultat excelent, iar sprijinul pe care l-a dat altor formaţiuni de dreapta, cu care s-a aflat până atunci, în opoziţie, ar fi trebui să îi permită să revină la conducerea Danemarcei, după anunţarea rezultatelor finale. Nu s-a întâmplat însă asta deşi, cu 21,1% din voturi, formaţiunea a depăşit până şi partidul Venstre, liderul tradiţional al blocului de dreapta, care a adunat 19,5% din voturi. După numărarea voturilor din ţară, blocul de dreapta (Venstre, Partidul Popular Danez -DF -, Alianţa liberală şi conservatoare) au obţinut 90 de locuri faţă de 85 obţinute de blocul de stânga, în prezent la putere. DF câştigat 37 de locuri, cu trei mai multe decât Venstre şi cu 15 mai mult decât a reuşit să obţină în urmă cu patru ani. La data acestei numărători, potrivit Reuters, nu fuseseră validate toate voturile din fostele colonii Groenlanda şi Insulele Feroe, care dau, împreună, patru parlamentari.

Prim-ministrul danez, social-democrata Helle Thorning-Schmidt, a recunoscut înfrângerea. Potrivit hotnews.ro, Helle Thorning-Schmidt a fost extrem de emoţionată, şi a anunţat că, în urma înfrângerii, pleacă de la conducerea social-democraţilor, deşi aceştia s-au plasat onorabil cu 26,3% din voturi. Helle Thorning-Schmidt a fost primul şef de guvern de sex feminin din Danemarca. “Venstre şi-a pierdut sprijinul. Nu am avut un tur de scrutin prea bun”, a declarat Lars Lokke Rasmussen, preşedintele formaţiunii. “Dar majoritatea (...) crede că Danemarca trebuie să schimbe guvernul”, a declarat el în faţa susţinătorilor săi, declarându-se “plin de energie” şi privind cu speranţă în viitor.

Totodată, Lars Lokke Rasmussen s-a oferit, atunci, să conducă un guvern de dreapta. “Nu ne este frica să intrăm la guvernare, pentru că astfel obţinem cea mai mare influenţă politică”, a explicat preşedintele DF, Kristian Thulesen Dahl, într-o declaraţie pentru agenţia de presă daneză Ritzau, subliniind însă că, până la momentul acestei declaraţii, nu fusese luată nicio decizie în acest sens.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page