top of page

Gorbaciov, interviu incendiar: „Al Treilea Razboi Mondial a inceput deja”


Un interviu acordat de fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov pentru un post rus de televiziune readuce în discuţie teoria „războiului rece”, conectată de către respectatul om politic de Ucraina şi nu de Siria, aşa cum s-a vehiculat până acum. Ieşirea acestei importante voci, istorică aproape, în spaţiul public, o voce ce rupe tăcerea ce apăsa asupra „baricadei ruse” şi care a fost ascultată, fără îndoială, de către întreaga lume, poate fi interpretată ca un semn pentru o încercare de restabilizare a situaţiei explozive ce animă spaţiul dintre Rusia şi Occident. Conflictele şi declaraţiile agresive pe marginea operaţiunilor din Siria, extrem de colorate şi gustate de marele public, par a fi, potrivit fostului lider rus, o altă problematică, de tip secundar.

Marele om politic, de al cărui nume se leagă prăbușirea comunismului și căderea Cortinei de Fier, consideră că lumea traversează la ora actuală o perioadă periculoasă care ar putea duce la cel puțin un nou „război rece”, într-un interviu acordat postului de televiziune rus REN TV, în care a făcut apel la dialog și la o politică constructivă, și nu la rezolvarea problemelor pe cale armată, relatează RIA Novosti. „Cred că ne confruntăm cu o perioadă extrem de periculoasă. Situația ar putea duce la cel puțin un război rece. Acesta a și început deja. Și cine crede că va câștiga, se înșală. Nimeni - nici noi, nici ei - nu va ceda! Un singur lucru este necesar în contextul actual - politici constructive pe plan internațional. Și ca lumea să avanseze spre pace”, a pledat fostul lider sovietic, care la 2 martie va împlini 85 de ani.

În acest interviu realizat pentru a-i marca aniversarea, Gorbaciov a lăsat să se înţeleagă că „propuneri concrete vor fi făcute publice în curând în această privință”. În ce priveşte retragerea din politică, dat fiind vârsta sa înaintată, Mihail Gorbaciov a spus, de asemenea, că nu intenționează să facă asta. „Nu mă retrag din politică... Sunt de 55 de ani în politică - este ceva. Nu am niciun plan. De fapt, am un singur plan - să nu stau deoparte”, a afirmat fostul lider sovietic.

„Mulți consideră că (...) Al Treilea Război Mondial a început deja. Se trage deja cu armele. Chiar nucleare. Sunt utilizate arme de distrugere în masă. Se înregistrează o creștere enormă a cheltuielilor militare. Se repetă tot ceea ce ne-a adus pe noi cândva la un pas de prăpastie. Prin urmare, este necesar ca totul să se oprească”, a pledat ex-președintele URSS. „În general, riscul unei amenințări este foarte mare”, a concluzionat Gorbaciov, căruia detractorii îi reproșează destrămarea URSS și cedarea pozițiilor în fața Occidentului, ceea ce a dus la extinderea NATO în fostele state comuniste și apropierea infrastructurii Alianței de granițele ruse.

Relația dintre Rusia și Vest trece în prezent prin cea mai gravă criză de la sfârșitul războiului rece, ca urmare a rolului Moscovei în situația din Ucraina. Moscova acuză Occidentul că încearcă să creeze în jurul său un „cordon sanitar”, în timp ce Vestul îi reproșează o politică revanșardă și revizionistă. Mai mult de cât atât, războiul din Ucraina, care durează de mai bine de doi, a fost încheiat oficial de Tratatul de Minsk, pe care Rusia nu l-a respectat, consideră marile puteri occidentale.

Dacă adăugăm la toate acestea şi faptul că războiul din Ucraina şi anexarea Crimeii au oferit Statelor Unite o bază reală pentru instalarea scutului antirachetă în Europa de Est (în România, la Deveselu), ceea ce a dus la un lung schimb de replici dure între SUA şi Rusia şi la o escaladare deloc de dorit a operaţiunilor de înarmare, de ambele părţi, vedem cum pe harta de risc a potenţialelor conflicte, apar tot mai multe puncte roşii. În acest context este de înţeles de ce marele om politic nu ia în considerare şi comportamentul Rusiei în Siria, unul demn de a fi analizat din toate perspectivele. Dat fiind multiplele intenţii politice şi ofensive şi faptul că niciuna dintre puterile implicate nu deţine cntrolul, nici asupra informaţiilor din teren, nici asupra a ceea ce se întâmplă, concret, în teatrele de operaţiuni de la graniţa şi de pe teritoriul Siriei, şi, de asemenea, semnarea armistiţiului, este firesc ca Gaorbaciov să structureze criza pe nucleul aflat aproape de casă, unde Rusia a avut un rol foarte clar.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page