top of page

Al Qaida loveste dur in Mali. Cetateni europeni printre victime


Istoria noastră prezentă a devenit un soi de istorie a terorismului, ale cărei pagini sângeroase se scriu aproape zilnic. Europa întreagă a fost zguduită de atentatele din centrul Parisului, un atac la adresa întregii Uniuni, deoarece fiecare dintre aceste violări ale drepturilor omului, atât de agresive, are repercusiuni cumplite asupra însăşi modului nostru de viaţă. Schengen a intrat între paranteze, cu posibilitatea dispariţiei totale, iar preşedintele Francois Hollande a invocat articolul 5 din carta NATO, care stă la baza cooperării nord-atlantice şi care prevede, practic, că dacă Franţa consideră că se află în război, toate celelalte ţări semnatare se află şi ele în război.

Fără să riscăm vreo concluzie, pare că celulele teroriste despre care serviciile secrete spun că există în toate ţările cu populaţie musulmană sau care au primit refugiaţi (din păcate, cel puţin unul dintre teroriştii de la Paris, a intrat în Europa prin Grecia, apărat de statutul de refugiat – n.r.) s-au activat în întreaga lume şi urmează îndemnurile cumplite (dacă nu ar fi reale, s-ar încadra în registrul tragi-comic) ale liderilor lor terorişti. Cea mai recentă astfel de pagină a istoriei teroriste a fost scrisă vineri, 20 noiembrie, în Bamako, Mali, unde zece bărbaţi înarmaţi, radicalişti musulmani, au luat 170 de ostatici.

Povestea acestui nou şi cumplit episod începe în zorii zilei de vineri, când în faţa Hotelului Radisson Blu din Bamako, capitala Mali, a oprit o maşină cu însemne diplomatice, din care au descins bărbaţi înarmaţi. Strigând „Allahu Akbar”, ei au intrat în hotel, şi, relatează AFP, au luat 170 de ostatici (140 de oaspeţi şi 30 de lucrători ai hotelului), potrivit unei alte surse diplomatice. Deşi iniţial s-a vorbit despre 2 atacatori, Reuters, care citează un oficial în domeniul securității, arată că ar fi vorba despre 10 bărbați înarmați. Potrivit CNN, care citează un martor - Amadou Keita - care lucrează la un centru cultural din apropiere, atacatorii au sosit vineri dimineaţa la bordul unui automobil diplomatic şi au deschis focul imediat ce au intrat în hotel. Împuşcături s-au auzit timp de mai multe minute, a declarat el. Cel puţin trei ostatici au fost ucişi imediat după descinderea teroriştilor, a anunţat Ministerul Securităţii, preluat de Le Monde. Iniţial, atacatorii au eliberat câțiva ostatici, printre care unii care puteau să recite versete din Coran, au anunțat surse de securitate, citate de Reuters. Un român care locuieşte în Barmako a declarat, pentru Antena 3, că atacatorii au furat plăcuţe de înmatriculare ale unei maşini diplomatice şi aşa au reuşit să intre în zonă, care este foarte bine păzită.

Imediat, o vastă operaţiune de salvare a fost lansată de forțele de securitate maliene, ajutate de trupe ONU, care au înconjurat hotelul şi au blocat drumurile care duc spre cartier. Forţele militare au putut să elibereze câţiva ostatici, a declarat pentru CNN, de la faţa locului, un jurnalist de la televiziunea de stat ORTM. Însă doi cetăţeni din Mali şi unul francez au murit împuşcaţi, potrivit unui oficial ONU, care nu a oferit alte amănunte. Potrivit Reuters, forțele speciale au luat clădirea cu asalt în jurul prânzului, în încercarea de a neutraliza teroriştii şi de a salva ostatecii. „Au reușit să intre în hotel. Operațiunea este în curs de desfășurare”, declara o sursă a poliției. La două ore după iniţierea atacului de către forţele militare, atacatorii se retrăseseră la etajul şapte al hotelului, iar tiruri intense de artilerie se auzeau din interior.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, citat de AFP, a precizat că, imediat după descindere, 10 persoane au fost evacuate din imobil, validând astfel informaţia dată de jurnalistul ORTM. O oră mai târziu, alţi optzeci de ostatici au fost eliberați, potrivit ORTM. Din păcate, acesta cifre nu au putut fi confirmate decât seara. Potrivit ostaticilor, atacatorii vorbeau limba engleză. Printre cei eliberaţi se numără şi angajaţii Air France, după cum a anunţat această companie pe Twitter: „Am ţinut permanent legătura cu angajaţii noştri, iar acum ei se află în afara oricărui pericol”. Zborul Air France Bamako-Paris AF 3852, prevăzut pentru seara de vineri, a fost anulat de companie, potrivit aceleiaşi surse. Potrivit ministrului alegrian de Externe, citat de agenţia APS, şapte algerieni, dintre care şase sunt membri ai unei delegaţii oficiale, au fost şi ei eliberaţi. De asemenea, Turkish Airlines a precizat că 5 dintre cei 7 membri ai unui echipaj al acestei companii cazat acolo sunt liberi.

În jurul orei 17.00, ora României, asaltul de la hotelul Radisson s-a încheiat. Bilanţul atacului este de cel puţin 27 de morţi, potrivit ONU. Din păcate, teroriştii au scăpat, iar forţele de ordine sunt pe urmele lor. „În prezent, ei (teroriștii) nu mai au niciun ostatic și forțele de ordine sunt pe urmele lor”, a declarat ministrul securității interne din Mali, Salif Traoré. În același timp, o sursă de securitate străină a declarat că trupe speciale franceze venite din Burkina Faso participă la operațiune alături de cele maliene. La închiderea ediţiei, identitatea celor decedați nu fusese încă făcută publică. Autoritățile locale afirmă că doi sau trei atacatori au fost uciși, fiind confirmată și moartea unui belgian, înalt funcționar în cadrul parlamentului valon. Este vorba despre Geoffrey Dieudonne, care ar fi murit în timp ce încerca să elibere ostatici, potrivit The Guardian.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page