top of page

DOLIU NATIONAL in Franta! Multiple atacuri teroriste au avut loc simultan aseara in Paris!


New York este ținta preferată a teroriștilor, deoarece acest oraș este mereu aglomerat și reprezintă un simbol al americanilor pe care întregul mapamond își dorește să îl viziteze. Evenimentele de la 11 septembrie 2001 au rămas în istorie ca reușind să transforme New Yorkul într-un loc al cărui risc crește. Cu toate acestea milioane de oameni și-l asumă. În Asia, războiul din Siria ne-a ținut luni de zile conectați cu teroarea pe care refugiații au ales să o lase în urmă, invadând Europa. Deși mulți ar prezice că Rusia ar putea fi ținta celor care sunt împotriva americanilor, Spania, Marea Britanie și Franța au fost de cele mai multe ori obiectivul a numeroase evenimente tragice. Cu ce a greșit Franța poate că vom afla în zilele următoare, când o grupare islamistă va ieși să revendice atentatele care au avut loc aseară în Paris. Până atunci, francezii stau închiși în casă și trăiesc de la minut la minut, cele mai terifiante emoții pe care numai jocurile video cu arme și explozii le pot imagina. Numărul colosal de morți ne aruncă în genunchi!

Fotbalul unește o planetă întreagă în spiritul competitiv al sportului, iar săptămâna aceasta toată lumea avea ochii îndreptați spre meciurile mult așteptate în lupta pentru Campionatul European de anul viitor. Vineri, 13 noiembrie se anunța o seară cu mult fast pentru toți suporterii celor mai bune echipe căci partidele dintre Belgia-Italia, Spania-Anglia, Bosnia-Irlanda și Franța-Germania urmau să devină deliciul unei nopți cu adevărat incendiare. Cel puțin în privința ultimei partide aminte, la propriu.

Chiar dacă lucrurile au fost oarecum premonite înainte de disputarea meciului amical dintre Franța și Germania, când în hotelul în care echipa germană era cazată s-a dat o alarmă falsă cu bombă, nimeni nu a prevăzut acest fapt ca o adevărată amenințare. În seara aceasta însă, în timpul meciul propriu zis disputat pe celebrul Stade de France (numărând printre suporterii care au venit să îi susțintă pe francezi și pe președintele Franței, Francois Hollande) s-a auzit la orele 22.17 o explozie în afara stadionului, însă cu rezonanță incredibil de puternică resimțintă atât în tribune, cât și la TV unde se transmitea live acest meci. La numai două minute (22.19) a urmat o a doua și a treia explozie, fapt care a produs panică iar tribunele au devenit imediat un adevărat haos. Suporterii au invadat terenul de fotbal de teamă, timp în care agenții de securitate l-au scos cât au putut de repede afară pe președinte. În primle zeci de minute, nimeni nu a avut permisiunea de a părăsi arena (pentru cel puțin una dintre cele trei explozii, surse din interiorul poliției franceze au declarat că se știe sigur că a fost un atac sinucigaș). La numai puțin timp a fost anunțată știrea conform cărei, concomitent cu aceste deflagrații au avut loc mai multe atentate în Paris, fapt pentru care Francois Hollande (ajuns de urgență la Ministerul de Interne pentru a evalua situația) a confirmat atacurile teroriste, activând codul roșu alpha (folosit numai în cazul atacurilor multiple) și închizând toate frontierele („Este o oroare. Am mobilizat toate forțele posibile. Am asigurat toate cartierele pentru ca atacurile să nu se repete. A fost decretată stare de urgență. Vom închide frontierele, nimeni nu mai poate părăsi țara. Circulația a fost interzisă în anumite zone ale Parisului”).

Aeroporturile au fost închise în scurt timp, nimeni nemai putând intra sau ieși din țară. Violențe teroriste au avut loc și în alte zone din Paris, extrem de frecventate vineri seara. Un alt atentat a avut loc într-un restaurant din Paris, unde un individ a deschis focul cu o armă automată, ucigând dar și rănind mai mulți oameni. La câteva minute după aceea, alte două persoane au declanșat un alt atac, folosind arme într-un bar aflat pe pe Bulevardul Voltaire. Un alt număr de violențe de acest gen au avut loc în cartierul Halles, zona Fontaine au Roi și Charonne. Pe de altă parte, cele mai de groază clipe le-au trăit aproximativ 100 de persoane luate ostatice în sala de spectacole Bataclan, în urma cărora oricine făcea cel mai mic gest de a încerca să se miște sau să evadeze, a fost ucis pe loc. Acest atac a fost cel care a adunat un număr foarte mare de morți. 100! (aproape toate persoanele prezente în sală). Un martor intervievat de postul France Info a declarat că autorii atacului strigau Allahu Akbar (Allah este cel mai mare). Printre ostatici a fost și jurnalistul postului de radio Europe1, reușind însă să iasă înainte de măcel („a fost o baie de sânge. Încă mai sunt prieteni ai mei înăuntru. 10 minute de împușcături într-o sală mică de teatru. A fost îngrozitor.”) Un alt ostatic eliberat a povestit: „Carnagiu. Este sânge peste tot, cadavre peste tot. Eram în partea din spate când au început să tragă. Păreau a fi cel puțin doi indivizi înarmați și au tras de la balcon. Toată lumea s-a lăsat la pământ.” Această acțiune a fost încheiată cu un raid al poliției franceze ce a durat 30 de minute (disputat și de replicile atacatorilor care au aruncat cu grenade în ostatici) în urma căruia doi dintre teroriști au murit. Surse franceze spun că cel puțin un altul a reușit să scape. Când Francois Hollande a ajuns la fața locului, sala de concerte arăta ca un infern, fapt pentru care acesta a interzis orice înregistrare și difuzare a imaginilor care înfățișau imaginea prezentă, oricât de scurte sau neclare ar putea fi. Agenția France Press a împărtășit informația faptului că persoanele care se aflau în sala de spectacole Bataclan asistau la concertul grupului hard rock Eagles of Death Metal (cel mai posibil, membrii trupei fiind uciși împreună cu ceilalți).

Presa franceză a anunțat șapte atacuri care au avut loc în același timp, însă nu există nicio dovadă încă a faptului că toate ar fi fost coordonate de același grup de islamiști. Împușcăturile auzite în centrul capitalei și exploziile de pe stadionul Stade de France au fost soldate cu cel puțin 40 de morți însă la ora 01.57 încă nu se știa dacă printre aceștia se află și români („În urma atacurilor soldate cu victime, care au avut loc în capitala Franței, la 13 noiembrie 2015, Ambasada României la Paris a întreprins, în regim de urgență, demersurile legale pe lângă autoritățile franceze competente pentru a obține informații suplimentare și pentru a verifica dacă printre victimele atacurilor se află și cetățeni români. Verificările sunt în curs, iar misiunea diplomatică română este în legătură permanentă cu autoritățile locale în acest caz” a declarat Ministrul de Externe român).

Preluând imediat aceste știri, presa internațională a furnizat non stop informații updatate despre evenimentele în desfășurare, impact care s-a consolidat cu replicile celor mai importanți oameni politici ai lumii: ”avem de-a face cu un atac terorist. Vom face orice este nevoie pentru a lucra alături de francezi pentru a-i aduce în fața justiției pe teroriști. Nu știm încă toate detaliile. Suntem în legătură cu oficialii francezi, le-am oferit condoleanțe. Rugăciunile noastre se îndreaptă către răniți. Situația este în desfășurare. Nu putem spune încă cine este responsabil de acest atac, dar vom afla mai multe detalii în zilele următoare” a transmis Barack Obama, președintele SUA. Președintele României, Klaus Iohannis a postat pe pagina sa de Facebook următorul mesaj: „am primit cu durere și consternare știrea privind atacurile teroriste sângeroase care au avut loc la Paris și au îndoliat întreaga lume. Îmi exprim, în numele meu și al poporului român, solidaritatea cu autoritățile de la Paris și cu națiunea franceză. Aceste atacuri barbare, care au secerat viețile a zeci de oameni nevinovați, trebuie să fie un semnal pentru întreaga comunitate internațională: să arătăm și mai multă determinare în combaterea terorismului și în apărarea valorilor umanității. Dumnezeu să-i odihnească pe dispăruți și să-i aibă în grijă pe cei răniți”. Premierul Marii Britanii a subliniat: „gândurile și rugăciunile noastre sunt pentru poporul francez. Vom face totul pentru a oferi susținere”. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel s-a declarat profund șocată iar președintele Consiliului European, Donald Tusk și-a exprimat solidaritatea și compasiunea pentru poporul și autoritățile franceze.

Europa este în stare de alertă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page