top of page

#Colectiv - LONDRA E CU VOI!

Poporul român a trăit o dramă. O tragedie a unei mame ce și-a pierdut copiii în foc. Am asistat muți la o scenă ruptă parcă din filmele de groază. Un scenariu sumbru ce ne-a înlemnit și ne-a sfâșiat sufletele.

Tăcerea nu a durat mult însă. Nu a durat mult deoarece moartea celor 32 de tineri din clubul Colectv, care au fost răpiți dintre noi mult prea devreme, a fost un semnal de alarmă. Tăcerea s-a transformat într-un ”Deșteaptă-te române” și la propriu și la figurat.

Durerea a trezit în noi un SENTIMENT. Un sentiment că o asemenea tragedie nu trebuia să se întâmple, ca toată durerea asta putea fi evitată, dacă trăiam într-un altfel de sistem. Un sistem mai puțin corupt, mai mulat pe nevoile oamenilor pe care-i deservește. Și sentimental s-a trezit în fiecare dintre noi, în milioanele de piepturi în care bate o inimă de roman.

Sentimentul de tristețe s-a transformat într-unul de speranță, speranța că se poate schimba ceva. Că avem datoria morală de a nu mai închide ochii la toate mizeriile ce se petrec în jocurile politice românești, sentimental că și la noi în țară se poate trăi decent, că trebuie să ne salvăm țara și să lăsăm copiilor noștri un system mai curat, mai sănătos.

Tragedia a scos din noi cele mai înalte idealuri pe care le poate simți un popor, și odată cu ele, a scos la suprafață și ”bubele și mizeriile” din sistemul românesc. Corupția, lipsa spitalelor, lipsa unor șanse egale la educație, la un serviciu remunerate decent, a scos la suprafață jocurile murdare ale ”băieților deștepți” care s-au îmbogățit vânzând țara și sărăcindu-i contribuabilii.

Au ieșit toate, una câte una, la fel cum au ieșit și românii, unul câte unul în stradă, să-și spună nemulțumirile și să-și plângă morții.

România avea nevoie de un semnal de alarmă. E trist că au trebuit să moară 32 de oameni nevinovați ca să luăm atitudine. Însă poate moartea lor nu va trece nemarcată și va rămâne în istorie ca fiind începutul unei revoluții. O revoluție atât de necesară pentru poporul nostru. O schimbare ce va ajuta țara să-și adune fiii rătăcitori de pe meleaguri străine și-I va primi într-o Românie mai curate, mai puțin coruptă și pregătită să le ofere șansa la viața decentă pentru care au plecat afară.

Mobilizarea oamenilor în toate orașele țării a fost impresionantă și la o scară nesperat de mare și a arătat lumii cel mai important lucru. Că e nevoie de SCHIMBARE. Și pentru asta, oamenii au ieșit în stradă. Nu există dovadă mai mare de revolt, și de supra-saturație decât asta.

În semn de solidaritate cu zecile de mii de români de acasă, românii din diaspora au ieșit și ei în stradă.

Pe străzile din Londra, Paris, Berlin, Roma și toate marile orașe ce găzduiesc comunități de români, ROMÂNII AU IEȘIT ÎN STRADĂ: Au ieșit să-și cânte imnul, să-și plângă morții, dar mai ales să arate că le pasă. Că vor schimbare.

Reporterii Jurnalului European au luat parte la protestul organizat vinery, 06.11.2015 în fața Secției Consulare de la Londra, și au discutat cu cei prezenți acolo.

Din partea tuturor, am auzit aceleași mesaje, și anume că sunt dornicisă se întoarcă în țara pe care o iubesc și din care au plecat fiind împinși de un system care nu le mai conferee posibilitatea de a trăi demn.

Au cântat imnul ”Deșteaptă-te române!” cu mâinile pe inimi și cu lacrimi în ochi. Lacrimi grele care arată apăsarea, durerea și dorul de țară. Umilința de a o lua de la capăt într-un sistem străin. Greutățile prin care au trecut și prin care nu vor să mai treacă și copiii lor.

Oamenii au strigat la unison că-și doresc să se întoarcă acasă, că-și doresc un viitor mai bun pentru generațiile ce au să vină, că nu mai vor generații de sacrificiu, așa cum am fost noi.

Iată câteva din declarațiile celor cu care am stat de vorbă:

”Dacă nu noi, cine? Cât de mica e speranța, e acolo. Sper ca asta să fie generația surprizelor. Am 38 de ani și am crescut ca generație de tranziție.”

O mamă ne spune :” Vreau un viitor mai bun pentru copila mea, să se întoarcă acasă. Dacă s-ar schimba ceva, m-aș întoarce mâine. Sunt aici de 8 ani, iar copila mea vorbește din nefericire engleza, în loc de româna. Și mă doare-n suflet! Casa mea e goală în România, și eu plătesc chirie în Londra. În Londra îmi permit să plătesc chirie, însă în România nu-mi permit să mă-ntrețin.”

O altă domnă, care trăiește în Anglia de mulți ani de zile ne-a spus: ” Corupția ucide! Vrem un sistem care sa nu-i protejeze pe ei, să ne protejeze pe noi. Legi noi, pe care să le aplice. Pentru mine e deja târziu, însă pentru cei ce vor veni e greu. Nici acasă nu mai aparții, dar nici aici nu te integrezi. Eu nu vreau ca cei ce vin după mine să treacă prin ce am trecut eu. Dacă este o șansă ca România să le ofere un viitor stabil, cred că este de datoria noastră să facem tot ce este posibil. De 25 de ani tot încercăm. Trebuie o schimbare fundamentală. Trebuie să schimbăm sistemul legal. Constituția. Nu se mai poate! Ceva trebuie să se schimbe, ceva fundamental. Și noi trebuie să ne schimbăm mentalitatea. Nu poți schimba doar o generație. Trebuie să se schimbe toate generațiile, avem nevoie de toți. De la cel mai mic la cel mai mare!”

Un alt tânăr declară: ”Vom avea de luptat cu generațiile anterioare. Depinde de noi si de dorința de a continua”.

O tânără din Oradea ne mărturisește: ” E groaznic ce se întâmplă! Am trei facultăți și sincer m-aș întoarce în țară. Însă pentru că sunt salariile atât de mici, coruția atât de mare, nu am pentru ce să mă întorc! Sunt aici pentru că consider că putem schimba ceva.”

Un tată care a venit cu fetița lui de 4 ani și jumătate ne spune: ” Suntem sătui până-n gât! Nu vrem să mai votăm aceleași nume de pe aceleși liste! Vrem un Guvern apolitic! Suntem cu toții cu frții noștri! Ei trebuie să știe că nu sunt singuri. Chiar dacă suntem la sute și mii de kilometri, suntem alături de ei. Mergem până la capăt! Vrem să ne întoarcem în țară, vrem să ne întoarcem într-o țară fără corupție, în care putem să ne creștem copiii liniștiți!”

Am găsit acolo o masă de oameni în ai căror ochi se citea și durere și speranță în același timp. Nu am găsit în schimb oficiali, sau reprezentanți din misiunea diplomatică de la Londra. Nu am găsit nici preoți și nici demnitari. Am găsit Vocea Poporului Român!

În inimile noastre, ale tuturor, există UN SENTIMENT. Sentimentul că PUTEM SĂ SCHIMBĂM CEVA. România e a mea, a ta și a fiecărui român. Deșteaptă-te române!

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page