top of page

500.000 de britanici fara joburi = economie de 95 de milioane de euro


În Marea Britanie s-au luat multe măsuri dure de reducere a cheltuielilor bugetare, care au afectat, cum era şi firesc, foarte multe domenii. O singură măsură i-a scos însă pe britanici în stradă pentru a protesta. Care este această măsură şi de ce a fost ea necesară, citiţi în materialul următor.

Aşa cum am arătat şi în mai multe articole anterioare ministrul britanic de finanţe George Osborne este binecunoscut la nivel european pentru modul, fără niciun fel de menajamente, cu care decide şi anunţă diferitele măsuri dure, din perspectivă financiar-economică şi, adesea, socială. Aşadar, acesta anunţa, în 2010, reducerea cheltuielilor, creşterea fiscalităţii, inclusiv a taxei pe valoare adăugată, impunerea unei noi taxe asupra sistemului bancar şi alte câteva măsuri la fel de dure. Niciuna dintre acestea nu a indignat însă pe britanici atât de tare precum reducerile bugetare.

Astfel, reducerile bugetare decise de guvernul britanic, programate pe termen lung, trebuia să ducă la desființarea a circa 490.000 de locuri de muncă în sectorul public până în 2015, a fost anunţul ministrului de finanțe al Marii Britanii, potrivit AFP. În acest scop, s-a înfiinţat, în UK şi, un organism specific, oficial mandatat să supravegheze conturile publice şi responsabil pentru locurile bugetare desfiinţate: Biroul pentru responsabilitate bugetară.

După ce a înfruntat primul val al nemulţumirii populare, George Osborne a explicat cum aceste reduceri se cifrează la circa 83 miliarde de lire sterline (95 miliarde de euro) până în 2015, obiectiv anunțat deja anterior în planul de austeritate. Aceste tăieri bugetare, cuplate cu creșterile de impozite care au adus încă 30 miliarde de lire la buget, ar fi trebuit să permită eliminarea aproape completă a deficitului public al Marii Britanii, aducându-l de la 10,1% din PIB în acest an la 1,1% în 2015.

Potrivit ministrului de finanțe, reducerea de personal public se va face în cea mai mare parte prin "plecări naturale", chiar dacă nu vor putea fi evitate concedierile, potrivit unei surse a Agerpres. Măsura a deranjat pe mulţi, şi mii de persoane au ieșit în stradă în Marea Britanie pentru a protesta față de reducerile bugetare masive care vor lăsa fără locuri de muncă circa o jumătate de milion de oameni, relata agenția RIA Novosti.

Deşi guvernul britanic a făcut cunoscute planurile sale de reducere a cheltuielilor bugetare cu 19% în patru ani, adică până în 2015, și de creștere a vârstei de pensionare, în încercarea de a acoperi deficitul bugetar de 155 miliarde de lire sterline (243 miliarde de euro), sindicatele britanice s-au opus puternic reducerii de cheltuieli identificată ca fiind cea mai radicală acțiune de acest fel din finanțele publice din ultimele decenii. Cetăţenii britanici nu sunt obişnuiţi cu astfel de modificări majore în viaţa cotidiană, au spus sindicaliştii.

În cursul unui miting de protest ce a avut loc la Londra, șeful sindicatului RMT (National Union of Rail, Maritime and Transport Workers), Robert Crow, a făcut apel la sindicate să se alăture acțiunilor de protest față de planul guvernamental de austeritate. Situaţia s-a precipitat şi aproximatic 20.000 de persoane din Scoția au protestat în centrul orașului Edinburgh, scandând sloganuri împotriva guvernului conservator al lui David Cameron. Printre manifestanţi se numărau şi ministrul scoțian al justiției la acea dată, Kenny MacAskill, lideri sindicali și personalități publice.

Deşi spiritele erau aprinse iar “calmul englezesc” nu se regăsea în acele momente pe străzile capitalei britanice, nu au existat morţi sau raniţi. În cursul unui marș în Bristol, doi protestatari au fost reținuți și doi polițiști au fost răniți în confruntările cu protestatarii. Acţiunea de protest din Londra nu a fost singulară, existînd manifestări în acest sens și în Cardiff, Belfast, Cambridge, Sheffield, Norwich și în alte orașe din regat.

Mai multe structuri sindicale, printre care puternicul TUC (Britain's Trades Union Congress) și-au anunțat intenția de a convoca o grevă națională, la finalul lui 2011, în semn de protest față de programul de austeritate. Presa britanică aprecia că este vorba despre cea mai mare grevă de la deja celebra dintre anii 1978-1979, numita "iarna vrajbei noastre", în urma căreia a ajuns premier Margaret Thatcher.

Cu toate acestea, şeful finanţelor britanice, George Osborne, a precizat că guvernul nu se va lasa impresionat de acţiunea funcţionarilor publici. "Greva nu va rezolva nimic. Nu va face decât să slăbească şi mai mult economia noastra şi să coste mai multe slujbe", a avertizat acesta, impasibil. Măsurile anunţate şi primite cu proteste în Marea Britanie şi-au urmat însă cursul, iar la sfârşitul lui 2014 (pentru 2015, datele se vor da în 2016 – n.r.), Marea Britanie avea, potrivit Eurostat un deficit public mai mare 40%.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page