top of page

Avantajele si dezavantajele dublei cetatenii in UK


S-a tot vorbit despre dubla cetăţenie, ce înseamnă un atare statut, de ce e bine sau nu să îl adopţi, ce presupune acest lucru şi cum se face. În special în contextul deschiderii graniţelor pe piaţa muncii, mii de cetăţeni europeni au migrat acolo unde au crezut că viitorul le poate oferi mai multe lucruri bune. Care sunt avantajele şi dezavantajele unei duble cetăţenii în Marea Britanie, de exemplu, citiţi în materialul următor.

În Regatul Unit există mulţi cetăţeni cu dublă cetăţenie. Aşadar, puteţi dobândi cetăţenia britanică fără a o pierde pe cea din ţara dumneavoastră de origine. Vă enumerăm în continuare câteva dintre avantajele obţinerii acestei cetăţenii. Mai întâi, aveţi drepturi politice: ca parte a comunităţii din Marea Britanie, sunteţi investit cu dreptul de a va implica în viaţa publică şi politică. Acest lucru înseamnă că puteţi să vă exercitaţi drepturile politice, ca un cetăţean britanic, puteţi vota şi, de asemenea, puteţi fi votat în alegerile naţionale din Marea Britanie. În calitate de membru cu drepturi depline al Regatului Unit, un cetăţean britanic cu statut de dublă cetăţenie se bucură de aceleaşi drepturi şi privilegii acordate tuturor cetăţenilor din Marea Britanie. Astfel, vă veţi putea bucura de avantajul de a locui în Marea Britanie permanent. Obţinerea cetăţeniei britanice vă acordă privilegiul de a achiziţiona un paşaport britanic, echivalând cu un paşaport al Uniunii Europene.

Dubla cetăţenie are însă şi dezavantaje. Legile internaţionale restrâng exercitarea de dubla cetăţenie. Guvernul Regatului Unit nu vă va oferi protecţie odată ce vă aflaţi în ţara a cărei naţionalitate o deţineţi, ţara dumneavoastră de origine. Pentru a vă asigura de starea dumneavoastră, trebuie să contactaţi biroul misiunii diplomatice a ţării dumneavoastră din Marea Britanie şi să vă asiguraţi că cetăţenia nou dobândită nu va afecta substanţial drepturile şi privilegiile naţionalităţii de origine.

În ce priveşte extinderea acestor drepturi obţinute prin cetăţenie asupra altor persoane, situaţia este diferită de la ţară la ţară. În conformitate cu legile privind cetăţenia din unele ţări, o persoană căsătorită poate avea în mod automat naţionalitatea partenerului. Copiii pot avea, de asemenea, cetăţenia unui părinte, chiar dacă s-au născut în străinătate. Dacă soția, soţul sau copilul dumneavoastră urmează să viziteze ţara a cărei naţionalitate o deţineţi, ar trebui să verificaţi statutul acestora cu consulatul ţării respective în Marea Britanie înainte de a călători.

Ministerele de Externe din statele membre atrag atenţia asupra încă unui lucru extrem de important, aflat în strânsă legătură cu această problematică: atunci când călătoriţi în ţări non-coaliţie cu Marea Britanie, aţi putea fi privit ca un vizitator ostil fiind un cetăţean britanic şi acest lucru vă poate pune în pericol sejurul dumneavoastră sau chiar viaţa. Deci, cel mai bine este să contactaţi autorităţile britanice corespunzătoare în cazul în care aveţi de gând să vizitaţi o ţară care nu are relaţii de prietenie cu Marea Britanie.

Dacă în România, spre exemplu, cetăţenia română se dobândeşte simplu, prin naştere, adopţie, acordare la cerere, în alte ţări cetăţenia a devenit un soi de monedă electorală de schimb. Este vorba despre Ungaria, al cărei Parlament a adoptat o lege care facilitează accesul la cetățenia ungară pentru etnicii maghiari care trăiesc în țările vecine Ungariei, relatează Reuters și MTI.

Legea, care a trecut cu 344 de voturi “pentru”, trei “împotrivă” și cinci “abțineri”, le permite etnicilor maghiari să aplice pentru cetățenia ungară, însă numai dacă pot demonstra că au origine ungară și că pot vorbi limba. Ei nu vor fi nevoiți să locuiască în Ungaria pentru a obține cetățenia, însă, în același timp, nu vor avea automat drept de vot. Această dublare automată a cetăţeniei unei singure categorii de indivizi, făcute pe o motivaţie extrem de transparentă, în pline alegeri, a stârnit reacţii dure din partea ţărilor are au pe teritoriul lor etnici maghiari. Alianța de centru-dreapta din Ungaria susţine însă că facilitarea accesului la cetățenie pentru cei peste două milioane și jumătate de etnici maghiari din afara granițelor a fost o chestiune majoră simbolică.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page