top of page

Cum afecteaza Astra asiguratii din Germania, Slovacia si Ungaria?


Poate aţi auzit de scandalul în care este implicată societatea Asigurare-Reasigurare Astra, intrată în faliment la sfârşitul lunii august. Dacă nu, vă prezentăm pe scurt despre ce este vorba şi cum s-a dat un tun de multe sute de milioane de lei cu banii de asigurări ai oamenilor şi cum cetăţeni din întreaga Uniune Europeană ar putea fi afectaţi. Ce au de făcut în cazul în care se numără printre nenorocoşii care au să-şi banii de la un asigurat Astra, citiţi în materialul următor.

Pe scurt, fostul preşedinte al Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF), Dan Radu Ruşau, declara, în luna februarie a anului trecut, că “în ultimii trei ani, Astra a făcut împrumuturi în grup în valoare de aproape 110 milioane de lei, din care 102 milioane de lei (peste 90 la sută) au mers către Medien Holding SRL, cunoscută ca România liberă”. Acesta a adăugat chiar că aceste împrumuturi nu au fost returnate niciodată. Rezultatul acestei afirmaţii a fost uluitor, potrivit Jurnalului Naţional, Dan Radu Ruşanu fiind ameninţat public, pierzându-şi totodată funcţia şi fiind arestat preventiv. Practic, ASF acuza, la acel moment, conducerea Astra Asigurare-Reasigurare SA de faptul că, începând cu anul 2011, din sumele încasate de asigurator de la clienţii cu care a încheiat poliţe de asigurări, peste 23,5 milioane de euro au fost împrumutate societăţii care editează cotidianul “România liberă”, ziar controlat de afaceristul Dan Grigore Adamescu. Potrivit ASF, împrumutul nu a fost returnat.

Aşadar, ce se întâmpla cu oamenii care au dat banii să se asigure şi cu cei care au de încasat bani de la această societate, indiferent unde s-ar afla pe teritoriul Uniunii Europene? Potrivit ASF, asigurații Astra din Germania, Slovacia și Ungaria care vor să denunțe asigurarea sau cei care sunt păgubiți de un posesor de poliță Astra trebuie să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA). “Legea nu face distincție în ceea ce ce privește domiciliul sau cetățenia, drept urmare, toți consumatorii care dețin polițe de asigurare - sau sunt păgubiți de un asigurat al Astra au dreptul de a fi despăgubiți de către FGA. Se reține că și pentru consumatorii care au încheiat contracte de asigurare cu Astra prin intermediul sucursalelor străine ale acestei societăți (Germania, Slovacia, Ungaria), indiferent de domiciliul sau cetățenia consumatorului, aceștia sunt în drept a se adresa FGA, conform procedurii descrise anterior”, se arată în ghidul publicat de ASF la începutul lunii septembrie.

Scurtul ghid al consumatorului care include şi un set de întrebări şi răspunsuri pentru situaţii frecvent întâlnite în cazul societăţii Asigurare-Reasigurare Astra se află publicat pe site-ul ASF, precum şi pe pagina de Facebook a autorităţii. Consumatorii care au încheiat un contract sau o poliță de asigurare cu Astra sunt rugați să urmărească informațiile publicate de ASF și FGA sau să solicite detalii telefonic, notează ASF.

Lista potențialilor creditori de asigurări (asigurat, beneficiar al asigurării sau persoană păgubită în cazul asigurării de răspundere civilă - cei îndreptățiți a solicita compensații de la FGA), rezultate din evidențele transmise de asigurator, se publică de către FGA după 30 de zile de la apariția în Monitorul Oficial a deciziei ASF. Persoanele care nu se regăsesc în lista publicată se pot adresa direct FGA în vederea includerii pe lista potențialilor creditori de asigurări, pe baza documentelor care să susțină cererea.

Conform legii, falimentul unei societăți de asigurare este hotărât de către o instanță judecătorească, iar FGA va efectua plățile către creditorii de asigurări de la data rămânerii definitive a hotărârii privind deschiderea procedurii de faliment în limita plafonului legal, de 450.000 lei/creditor de asigurare. Creditorii de asigurări pot solicita plata sumelor cuvenite creditorilor de asigurări aferente perioadei neexpirate a contractului de asigurare facultativă, în situația încetării contractului de asigurare; despăgubirile/indemnizațiile cuvenite creditorilor de asigurări pentru evenimente produse până la maxim 90 de zile de la data pronunțării hotărârii judecătorești de deschidere a procedurii de faliment, în situația în care contractele de asigurare nu au încetat până la acea dată.

În situația unor daune produse anterior deciziei ASF și pentru care a fost deschis dosar de daună la asigurator, dar și în situația producerii în viitor a riscurilor asigurate în perioada de valabilitate a contractului de asigurare, asigurații/beneficiarii asigurării/ persoanele păgubite se pot adresa FGA.

FGA a fost constituit prin lege pentru protejarea asiguraților, beneficiarilor asigurării, precum și terțelor persoane păgubite. Valoarea rezervelor de despăgubire la Astra Asigurări este de 650 milioane lei, impactul calculat de ASF ridicându-se la 700 milioane lei, în timp ce FGA are disponibilităţi de un miliard de lei, acoperind necesarul Astra. Astra Asigurări are 1,8 milioane de asiguraţi, cu 2,5 milioane de poliţe valabile.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page