top of page

Dupa 1 an de munca romanii de pretutindeni se intorc sa isi faca concediul acasa

Forțați de împrejurări, fie că lucrează, studiază sau locuiesc în alte țări, românii duc dorul de România. Dacă de cele mai multe ori, printre primele lucruri cărora le lipsesc sunt familia, prietenii, gastronomia, tradițiile și stilului specific de a trata viața de zi cu zi, românii plecați recunosc că sunt în stare să accepte motivele pentru care sunt ținuți departe de meleagurile locurilor de baștină cu o condiție: să se întoarcă acasă în vacanță.

Dacă la început vamele și aeroporturile erau pline de români care se întorc acasă cu ocazia sărbătorilor pascale sau de iarnă, anul acesta situația de pe Valea Prahovei și litoralul românesc arată că românii de pretudindeni își permit să locuiască în țări străine și să își facă concediul în România.

Ca un paradox, înainte de a trăi această avalanșă de plecări a românilor în țări precum Italia și Spania în vederea unui trai mai bun, lucrurile stăteau exact pe dos. Când populația României era de 21,5 milioane de locuitori, aceștia obișnuiau să locuiască acasă și să viseze la vacanțe în străinătate. Criza locurilor de muncă și a salariilor întârziate sau mici, lipsa aprecierii adevăratului potențial și șansa pe care Europa a propus-o celor mai curajoși, a determinat ca astăzi, să găsim aproape pretutindeni români. Fie că aceștia lucrează, sunt stabiliți cu famiilie acolo sau urmează cursuri universitare în alte țări, românii plătesc pentru a savura concedii acasă.

Luna iulie și începutul lunii august a găsit la Cota 2000 și pe litoral, sute de familii ale căror cazuri sunt similare. Valentin Aurel lucrează în Oslo în domeniul construcțiilor și a declarat pentru ziarul Jurnalul european că de fiecare dată când vine vorba despre a discuta unde va petrece concediul fiecărui august, acceptă să își răsfețe soția cu o vacanță de o săptămână în destinațiile exotice alese de ea însă, fără nicio abatere a doua săptămână o petrece cu mult drag în Constanța; „Anul acesta am căzut de acord pentru Grecia și România. Grecia a fost alegerea soției pentru că o prietenă îi recomandase această experiență iar România nu lipsește niciodată din calendarul concediului meu. În Oslo sunt sătul de frig, iar ca mirosul plajei din Constanța nu o să mai găsesc la orice mare sau ocean aș merge eu.” La o primă vedere, plajele litoralului românesc sunt ocupate de familii care lucrează în Italia, Spania sau Germania și vin cu copiii pentru a le arăta adevărata senzație a unei vacanțe autohtone. Pentru ocaziile mai speciale dar și bugetul mai ridicat, românii întorși acasă cu ocazia concediului au ales stațiunea Mamaia pe când familiile cu copii și un buget mai restrâns au optat pentru stațiuni precum Eforie Nord, Saturn, Neptun, Mangalia. În mijlocul țării, munții Meridionali au primit vizita plină de încântare și dor de natură a românilor pentru care Sinaia, Bucegi și Predeal nu pot fi înlocuite oriunde ai merge în această lume. Weekend de weekend, micii au sfârâit pe grătare, berea românească se ținea rece în apa de izvor iar muzica populară completa tabloul unor familii de români întregite după foarte mult timp. Pe de altă parte, statisticile arată și faptul că sunt români care s-au întors să își petreacă vacanța în România dar au ales să petreacă timp în orașe, în pelerinaje (foarte mulți români și-au planificat obiectivul de a merge la mormântul lui Arsenie Boca despre care au auzit de la prieteni și vizite la mănăstirile din Moldova) sau pur și simplu acasă, cu familia. În localitatea Dărmănești din județul Dâmbovița, Ion Moise povestește despre alegerea sa de a petrece concediul acasă, după o jumătate de an de muncă în Sicilia: „Noi nu plecăm pentru că ne-am dorit să fugim de țara în care ne-am născut. Majoritatea suntem forțați să o facem. Nu este deloc plăcut să lucrezi pentru străini și să te confirmezi unei culturi care îți amintește de fiecare dată că și tu ai una acasă. Dorul de copii, lipsa acestor momente pe care le petrecem împreună, vizitarea rudelor și a prietenilor, îmbrățișarea nevestei când mergi la culcare te fac să nu realizezi că mai sunt și alte destinații sau variante de a petrece concediul. Dacă i-aș fi avut cu mine acolo, poate că aș fi ales să îi duc pe toți într-o vacanță din asta, de fițe.”

Până una alta, august aproape se încheie, la fel și concediile. Românii trebuie să se întoarcă în țările care îi găzduiesc sub pretexul a numeroase de motive luând cu ei noi albume foto și amintiri care să le ajungă cât pentru la anul sau în alte cazuri, până la Crăciun.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page