top of page

DNA a depasit recordul retinerilor persoanelor publice audiate

Dacă cel mai răsunător caz de reținere pe care DNA l-a săvârșit anul acesta a fost exemplul fostului ministru al turismului Elena Udrea, șirul listelor cu nume publice suspectate, chemate și reținute de Direcția Națională Anticorupție a depășit un record în 2015.

În primăvara acestui an, Bărbulescu Ion Marius, comisar general în cadrul Gărzii Naționale de Mediu în anii 2009, 2011 respectiv 2012 și director al Direcției Generale de Control al Biodiversității, Biosecurității și Ariilor Protejate (în cadrul aceleași Gărzi, în 2010) a fost reținut de către DNA sub acuzarea săvârșirii infracțiunilor de trafic de influență în opt dosare și luare de mită. Stațiunea Voineasa a reprezentat un interes subtil pentru Deaconeasa Gheorghe în vederea obținerii controlului asupra unei suprafețe de teren forestier în vederea construirii unui domeniu schiabil cu interese proprii. Această dorință a fost demascată de către DNA și tratată cu o reținere în cauză și o propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Procurorii Direcției Naționale Anticorupție au continuat succesul reținerilor cu fostul director executiv al Direcției economice din Compania Națională Poșta Română SA, Mioara Pribescu sub învinuirea de trafic de influență, constituire de grup organizațional și instigare la abuz în serviciu sub formă continuată. În același dosar, s-a realizat și reținerea lui Marius Constantin Fecioru, fost secretar de stat în Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale. Faptele acestora de corupție au adus Poștei Române un prejudiciu de 1.128.228 lei. La începutul verii, mass media anunța triumfător faptul că DNA a făcut rețineri halucinante la Primăria Craiova. Sub acuzațiile de infracțiuni de fraudă informatică, abuz în serviciu, fals intelectual și înșelăciune 12 dintre cei 25 de angajați audiați au fost reținuți și trimiși în judecată.

Fostul Ministru al Finațelor, Darius Vâlcov a fost un caz răsunător pe care DNA a reușit să îl ducă la bun sfârșit demonstrând fapta de corupție a traficului de influență pe care acesta l-a săvârșit în perioada când era primar al Slatinei, în vederea asigurări unui contract pentru un domn de afaceri în urma căruia avea să câștige unui procent de 20% din suma încasată. Cazul Elena Udrea nu mai este o necunoscută pentru românii de pretutindeni, iar dacă deputatul machiar Marko Attila a ales să fugă din țară pentru a scăpa de justiție, colegii săi nu au scăpat de vizorul DNA, urmând a fi investigați deputații Mircea Roșca (PNL), Ion Diniță (PC) și Ioan Adam (PSD). Datorită votului din Parlament, au reușit să scape ca prin urechile acului, Vlad Cosma (PSD), Marius Isăilă (PSD), Tibi Holban (UNPR), Florin Popescu (PMP) și Cătălin Teodorescu (PSD).

Desigur, pentru cei care urmăresc știrile din România, nu este o noutate vizita des repetată a premierului Victor Ponta la sediul Direcției Naționale Anticorupție. Senatorul Dan Șova, foștii miniștrii ai PNL Varujan Vosganian și Tudor Chiuariu, Lazlo Borbely (UDMR) completează lista anchetelor desfășurate în cazuri unor dosare suspecte. La începutul lunii august, un caz cutremurător anunța punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a inculpaților Iordan Răzvan Mihai (director al Direcției Inspecție din cadrul Primăriei Sectorului 1 București, poziție deținută la data faptei) și Toma Dan (șef birou, ulterior, director executiv adjunct în cadrul Direcției Inspecție, Primăria Sectorului 1 București, de asemenea poziție deținută la data faptei) sub acuzarea săvârșirii a două, respectiv a trei infracțiunii de luare de mită în cazul celui de-al doilea inculpat. Cazurile nu s-au terminat aici, urmând ca săptămâna trecută procurorii DNA să efectueze cele mai impresionante percheziții la BBCO și DGA Prahova, după ce chiar șeful Direcției Generale Anticorupție Prahova, Constantin Ispas, adjunctul șefului Poliției Județene, Adrian Rădulescu și ofițerul BCCO Ploiești, Emanuel Saghel au fost reținuți de DNA Ploiești imediat ce audierile au luat sfârșit. Sub acuzațiile de trafic de influență, luare de mită și inițierea unor anchete împotriva unor angajați din Poliție însărcinați cu rezolvarea unui dosar de evaziune fiscală, vestea reținerii celor trei au pus pe jar românii din întreaga țară, crescând astfel încredrea în rolul pe care Direcția Națională Anticorupție îl desfășoară în raport cu cazurile grele.

Cu siguranță acest val de rețineri nu va determina dispariția unor cazuri deja întâmplate și în curs de a ieși la iveală sau viitoarele fapte de corupție ce pândesc persoanele publice din România să fie implicate în infracțiuni penale. Însă trebuie să recunoaștem, DNA ne uimește în fiecare zi cu implicarea sa față de păstrarea unui stat de drept cât mai curat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page