top of page

Parcursul unui procuror: de la Justitie, la trafic cu tablouri si luare de mita


Se întâmplă, din păcate, în România... Poate şi pe la alţii, dar n-am prea auzit. Să vă povestim despre ce este vorba, cu menţiunea că acest caz este absolut real, iar protagoniştii personaje adevărate. Vom trece însă sub tăcere numele martorilor din acest dosar, din motive de păstrare a confidenţialităţii.

Povestea începe odată cu arestarea procurorului Emilian Eva, de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, pentru luare de mită, într-un dosar în care este acuzat că a vândut peste 200 de tablouri. Ca o consecinţă a arestării, secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât şi suspendarea acestuia din funcţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) l-a reţinut pe respectivul individ pentru luare de mită şi spălare de bani, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț incompatibile cu funcția şi fals în declarații. Potrivit procurorilor DNA, anul trecut, în perioada mai-iunie, tatăl procurorului Emilian Eva, Ludovic Eva, se afla internat în Spitalul Clinic de Urgenţă "Profesor dr. Nicolae Oblu" din Iaşi. Magistratul s-a dus la doctorul curant al tatălui său, medic cardiolog Dan Tesloianu, şi i-a spus, direct, să facă „toate eforturile” profesionale „ca să fie bine pentru toată lumea”. Până aici poate povestea vi se pare cunoscută, mai ales ţinând cont de cum merg lucrurile în România în ce priveşte sistemul medical. Însă ce urmează nu se încadrează în niciuna dintre dimensiunile bunului-simţ. Pentru că medicul Tesloianu a făcut „toate eforturile”, a fost răsplătit de magistrat, care l-a scăpat de un dosar în care acesta era cercetat penal pentru luare de mită, înşelăciune, purtare abuzivă, fals intelectual, uz de fals şi înşelăciune. Medicul a fost scos cu faţa curată: „faptele nu există”, a dispus procurorul Eva la doar patru zile după ce a preluat, nu se ştie cum, dosarul.

După această „schimbare la faţă” a medicului, procurorul a început să-i ceară acestuia, şi să şi primească diferite bunuri şi servicii. Şi în documentele DNA există o adevărată cronologie şi o listă impresionantă care urmăreşte relaţia dintre cei doi, medic şi procuror, de-a lungul timpului. Aşadar, în decursul a trei luni, mnedicul i-a dat lui Eva 57 de tablouri, la care acesta din urmă a intermediat tranzacţionarea către un terţ, percepând un comision de 16.000 de euro. Alte tablouri erau cumpărate de la medic cu un preţ mult subevaluat şi vândute cu mult mai mult. Un exemplu este „lucrarea „Peisaj mediteraneean”, executată de R. Negelly, pentru care Eva a plătit suma de 1.000 de lei, în loc de valoarea de piaţă de 2.000 de lei”, conform DNA. Potrivit aceleiaşi surse, în decembrie 2014, Eva i-a cerut lui Tesloianu să identifice un nou lot de tablouri pe care vroia să le cumpere şi să le revândă. Procurorul avea pregătiţi 20.000 de eurobani împrumutaţi. „Tesloianu s-a conformat şi a negociat cu un martor achiziţionarea unui număr de 12-13 tablouri, contra sumei de 15.000 de euro. Ulterior, inculpatul Eva Emilian i-a spus că tablourile sunt false şi i-a cerut în cuantumul celor 20.000 de euro, pe care susţinea că trebuie să-i returneze, alte cinci tablouri valoroase din colecţia proprie, pe care a precizat că i le va remite soţiei martorului”, potrivit DNA. Menţionăm că Eva nu a restituit nici până în prezent suma de 20.000 de euro luată cu împrumut, obţinând astfel de la medic, în mod necuvenit, picturi cu o valoare de piaţă de 20.000 de euro.

Mai mult, uzând de funcţia sa, procurorul a făcut demersuri la Ministerul Culturii pentru a obţine un Certificat de export definitiv, măsluind actele de provenineţă ale unora dintre tablouri pentru a le putea vinde peste hotare, mai precis în Marea Britanie.

În total, în aproape un an, procurorii anticorupţie spun că Emilian Eva a tranzacționat sau a intermediat tranzacționarea a peste 200 de picturi, cu o valoare de piață de aproximativ 300.000 de euro, deși calitatea de magistrat este incompatibilă cu efectuarea actelor de comerț. Desigur că toate aceste tranzacţii îndoielnice nu au apărut în declaraţia de avere a magistratului, aşa cum aveau să constate procurorii DNA. Emiliam Eva nu a avut o conduită impecabilă, aşa cum vă puteţi imagina. În octombrie 2014, el a fost sancţionat de CSM cu diminuarea indemnizaţiei cu 20 la sută pe o perioadă de cinci luni, pentru modul în care a anchetat un dosar de corupţie al unor interlopi ieşeni. Prin aceeaşi decizie a fost sancţionat disciplinar şi un coleg de-al său de dosar, procurorul Sorin Mihail Călin, care a primit un avertisment.

Procurorul Emilian Eva a devenit cunoscut după ce l-a trimis în judecată, în decembrie 2008, pe Dan Voiculescu, condamnat în baza probatoriului la 10 ani de închisoare.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page